8 Април, 2018 11:51 4 174 28

Нова химическа атака в Сирия

  • сирия-
  • източна гута-
  • дамаск-
  • башар асад

Десетки хора са загинали в Източна Гута

Нова химическа атака в Сирия - 1
Снимки: БТА/АР

Десетки хора са загинали вчера в предполагаема химическа атака срещу последния бунтовнически бастион в района Източна Гута, близо до сирийската столица Дамаск, предаде ДПА.

Доброволческата спасителна организация "Бели каски" твърди, че хеликоптер е хвърлил варел, пълен с експлозиви и химикали, върху град Дума, убивайки поне 40 души. Тя казва, че цели семейства са се задушили в мазетата си от отровния газ.

"Белите каски" публикуваха в Twitter снимки на предполагаеми жертви на химическа атака, включително на жени и деца, лежащи безжизнено с пяна на устата.

Проопозиционният Медиен център "Гута" каза, че 75 цивилни са загинали при атаката.

Нова химическа атака в Сирия

Официалната сирийска информационна агенция САНА отхвърли твърденията. "Някои медии, известни с подкрепата си за терористи, твърдят, че армията е използвала химически оръжия в град Дума при военната си операция в отговор на атаките, извършени от терористична организация срещу няколко квартала на Дамаск и околностите", каза САНА.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви, че ако бъде потвърдена достоверността на информациите за химическа атака, международната общност трябва да отговори.

"Русия, със своята неизменна подкрепа за режима, носи крайната отговорност за тези жестоки нападения", каза тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гларус кръстоносец

    82 14 Отговор
    "Новичок "-а не свърши работа в Англия и трябва друга димка. На ред е Сирия и нападение над мирни хора с химическо оръжие. Виновен пак ще е Путин и Москва по презумция ,просто така. Нека плюенето срещу Русия започне ....сега
  • 2 Барчо

    74 8 Отговор
    Логиката тука е същата като тази за отравянето на Скрипал. Няма никакъв смисъл да се прави това. Това е все едно да имам всекидневен доход от 2000 лв и да отида да убия някоя бабичка за 2 лв пред живи свидетели и десетки охранителни камери.
    Дори сирийците да нямат мозък, руснаците няма да го допуснат. Така че на всички е ясна тази провокация на краварските храненици.
  • 3 реалист

    61 7 Отговор
    Поредната дезинформация или по-точно фалшива новина с цел да се демонизира Русия и режима в Сирия.Няма да хване "декиш".Коментари 1 и 2 точно са го написали.Излишно е да коментирам.
  • 4 Dimo

    53 6 Отговор
    Белите каски ,ами незнам дали остана някой който да не е разбрал,че те всъщност са преоблечени терористи
  • 5 Владо

    32 7 Отговор
    Дума до дни ще бъде под контрола на САА това е доста неприятна война за силите рзапалили конфликта в Сирия и се правят всевъзможни опити това да бъде предотвратено
  • 6 Румяна Костова

    45 7 Отговор
    Белите каски в Сирия се финансират от Великобритания,те не са изпратени там от ООН.Като се търси истината какво се случва там трябва да се отговори на въпроса:кой финансира тези каски и доколко може да им се вярва.Особено след провала със случая Скрибал.Много са зациклили на тема химически оръжия.Останаха ли вече балъци да им се връзват на провокациите?

    Коментиран от #10

  • 7 Говорящата кранта Захарова

    9 47 Отговор
    Тая още не е изтрезняла от Възкресение. Иначе досега да ни е заляла с оправдания от типа "настамнет".
    Обаче местните русороби-гъзодавци сън не ги хваща. Лаят денонощно. От страх.

    Коментиран от #8, #11, #25

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Зелен

    30 3 Отговор
    Иска ви се ! Лъжете! Вие срама няма те ли на Воскресение да лъжете като дърти цигани! Нагли и тъпи лъжци! Просите си Божията справедливост! Какви бели каски ви гонят! Само зелените човечета ви оправят...всякак
  • 10 Барчо

    31 4 Отговор

    До коментар #6 от "Румяна Костова":

    Имаше снимки на бели каски и терористи не само в един кадър, но и за кьорав беше ясно от прегръдките, че са аверчета. Някои от белите каски пък бяха засечени, че са били в терористичните структури.
  • 11 Много проз

    30 5 Отговор

    До коментар #7 от "Говорящата кранта Захарова":

    Виж на записа как ги мият с вода колко добро кинематографично осветление как ги мия с вода.Никаква логика няма защото преди това направиха коридор за изтегляне точно за да избегнат провокации.Ако е бойно отровно вещество така не се дезактивира особено да има толкова хора наоколо .Всички са без противогази което е абсурт за Сирия.Поне 1щеше да е така
  • 12 Владо Вр

    25 3 Отговор
    Пак ще намерят някой склад с химикали, доставени от западните "демократи".
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ГОСТ

    24 2 Отговор
    Какви бели каски при обсаден район от близо година да ни са ги пуснали с хвърчила там. В Алепо също имаше информация от тия измислени каски за едно дете а когато града беше свободен се появи същото дете с баща си и опроверга лъжите им. Всеки може да си сложи една боядисана бяла каска и да ръси лъжи.
  • 15 патриотъ

    20 4 Отговор
    40 човека уби краварската измет и окото им не трепна!Утре и България така ще ликвидират и няма и да помислят,че има живи хора!Те в самата Америка не пожалиха никого и взривиха кулите близнаци,за да имат причина да нападнат Ирак.Там имаше около четири хиляди жертви,невинни американци,които умряха заради интересите на шепа гадове,които искат да владеят света!Сега правят постановка след постановка,за да завладеят Сирия и да навредят на Русия.Но рано или късно ще дойде денят на разплатата,защото Бог забавя,но не забравя!Честит празник на всички християни.ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
  • 16 Танас

    14 3 Отговор
    Белите каски са парамедиците на идил-ци. Не разбирам, защо им се дава гласност!?
    Създадени през 2013г. от бивш британски офицер, финансирани с милиони от правителството на САЩ, Англия, Германия, Турция и други подобни.
    Потърсете какво казва за тях Ева Бартлет, потърсете клипове за истината за белите каски...
  • 17 стоян георгиев

    4 19 Отговор
    троловете се активираха.след всяка атака с газ се надига вои на путинофилите.сега ако оон поиска пак разследване да познаем ли кои ще наложи вето???!!!!жалко за убитите цивилни ,но почерка на кремъл няма как да бъде прикрит.първоначално неизвестна ракета удари данаск ,което сложи краи на примирието в дума ,а след това и химическата атака за наказание.после пак отричане като за самолета в донбас или както бе с убитите поляци през втората световна или сега при скрипал,георги марков,немцов и хилядите други убити по този начин.

    Коментиран от #18, #19, #24

  • 18 Козяк 16

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Ви пожелава весел празник с парите изкарани от нас!
  • 19 Румяна Костова

    10 3 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Отново сте децинформиран.ООН прави разследване кабинетно,на база,,една бяла каска,един американски инструктор казаха,че са видяли,, Поинтересувайте се и ще видите,че няма изпратена комисия от тази организация на място.Русия настоява да се изпратят на терен специалисти.

    Коментиран от #21

  • 20 tabun

    8 2 Отговор
    По форуните още преди седмица се пише за Лондонските скрипачи като подгряващи танцьори преди "Сирийския Концерт". Малко са тия "изгътаните". "Изкарайте" ги 800, пък тогава хвърляйте томахавките за СКор. върху главите на сирийците. Това е смешно. Първо как така има 'бели' пипируди там? После ще хвърчат ли! Второ: химическите бойни отрови са били хит преди 100 години! Сега има солнцепеци ТОС, има бащи, майки, и лели на бомбите. И да хвърлят варел и то от хеликоптер (!) - не ставай смешен братовчеде!
  • 21 стоян георгиев

    3 8 Отговор

    До коментар #19 от "Румяна Костова":

    руми ти пак лъжкаш моме.за кои ли път.оон призова за независимо разследване на терен с достъп до военните арсенали на опозицията и на асад само че русия таз защитница на правдата наложи вето и не се състоя въпросното разследване.после след като руснаците завладяха част от гута намериха огромно количество отровни боини вещества.тия стакмистики руми могат обаче да впечатлят теб и другите двама убавци дето много харесвате северна коерея за сметка на европа .та не лъжкаи.може да пишеш като тоя под теб за козяк мозяк или урааааа,напред ,но тръгнеш ли да си конкретна ще те хвана и ще покажа колко си смешна и лъжлива,което става всеки път когато го правиш!
  • 22 Мммм, да

    5 3 Отговор
    Тоя филм вече сме го гледали за н-ти път. Дайте нещо ново, свежо. Стига вече претоплени манджа.
  • 23 Edft

    1 3 Отговор
    Да пускат томахавките.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #24 от "КРЪСТ":

    я ти комуниста и великден???запалили свест на свети ленин или на свети сталин или само на свети путин?прав си аз няма как да разбера брътвежите на комунистите ,един път християни друг път хвалят сталин един път миролюбци друг път хвалят русия наи-милитаризираната света в света за последните 5000 години.сега имало и няква таина как сащ разпалили воина и набили в нея 7 трилиона долара за да реанимират разни идиоти като путин ,асад и иранските попове!!!та прав си няма как да разбера!
  • 27 зулус

    1 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Ами ето ти още една версия с "голяма"вероятност:
    Американци и англичани разработват аналог на руски отровен газ,после го хвърлят в Сирия и започват да крещят че руснаците са използвали химическо оръжие в Сирия...да де ама Скрипал взел че ги надушил и решил да предупреди руснаците...много шпионско се получи а???
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания