Last news in Fakti

10 Април, 2018 12:50 1 840 3

Българските затвори са стари, ще има още бягства

  • затвор-
  • бягство-
  • владимир пелов-
  • радослав колев

Централният софийски затвор е на повече от 100 години

Българските затвори са стари, ще има още бягства - 1

Адвокат Марин Марковски и криминалният журналист Стефан Ташев се обединиха около мнението, че е нужна модернизация и повече охрана в местата за лишаване от свобода. Ташев смята, че е очевидно колко остарял е Централният софийски затвор, който е на повече от 100 години. Според него не е нормално също сградата да се намира в центъра на София.

"Аз съм убеден, че ако този затвор беше извън София, извън населено място, тези двамата трудно щяха да се измъкнат толкова лесно", сподели журналистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Марковски се съгласи с Ташев, че затворът наистина е стар. По думите му всички места за лишаване от свобода в цялата страна са правени от много опитни архитекти и много добре за времето, в което са строени.

Двамата се обединиха около това, че трябва затворите да бъдат много добре охранявани с модерна техника и повече надзиратели, за да се избегнат подобни случаи, като с бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев, които се измъкнаха от Централния софийски затвор и не са открити вече повече от седмица.

"Един затвор може да бъде охраняван по перфектен начин, дори един стар затвор. Съвременната видеотехника и контролът на достъпа дават възможност да се охранява по перфектен начин", обясни адвокат Марин Марковски.

Ташев се съгласи, че системата на охрана на затворите и цялостно затворите са остарели и трябват спешни промени. Той допълни, че охраната на местата за лишаване от свобода трябва да бъде по-модерна.

"С един надзирател на 100 души, без модерни охранителни системи, няма как да се справяш, ще има и още бягства", категоричен беше Стефан Ташев.

Адвокат Марковски пък допълни, че въвеждането на модерни системи за охрана, контрол на достъп и видеонаблюдение в българските затвори е нещо, което може да стане в кратки срокове, ако се отделят средствата, които са необходими.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айдеее

    1 1 Отговор
    Пак глупости ще има бяства само и единствено ако охраната ги пусне инак няма излизане от там всичко което влиза става със знанието на охраната
  • 2 пълни глупости

    3 1 Отговор
    В турските зандани преди освобождението фа не би да е имало някаква техника. Я им сложете по едни пранги на краката, да го видим как ще бяга. Заради тъпата ви псевдодемокрация затворите ги превърнахте на хотели!!!64
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.