Last news in Fakti

11 Април, 2018 22:00 5 672 19

Нови влакове ще стигат от София до Варна за 4 часа

  • влакове-
  • софия-варна

Търгът ще бъде с прогнозна стойност 420 млн. лв.

Нови влакове ще стигат от София до Варна за 4 часа - 1

Мотрисните влакове, които БДЖ възнамерява да купува, ще могат да вземат разстоянието от София до Бургас за 3 часа, а до Варна - за 4-5 часа. За новите влакове ще бъде обявена обществена поръчка в края на април. Това каза пред "24 часа" шефът на "Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров.
По българските релси, дори и модернизираните, скоростите ще са до 160 км.

Те ще се движат по обновените жп линии на юг - от София до Пловдив и Бургас и до турската граница. Ще пътуват и от София до Варна, тъй като се предвижда Национална компания "Железопътна инфраструктура" да вдигне скоростите по тази линия до 110 км в час, каза Владимиров.

Така най-после ще може да се опровергае твърдението на един китаец, който наскоро казал, че България сигурно е по-голяма от Китай, щом от единия до другия ѝ край трябва да се пътува 9 часа. Търгът ще бъде с прогнозна стойност 420 млн. лв. Ако няма съдебни обжалвания, производител може да бъде избран до декември.

Оттам нормалното време за производство на един влак е 24 месеца, каза Владимиров, който допълни, че до края на мандата на това правителство първите влакове ще бъдат пуснати в движение. Електромотрисните влакове ще са 36, а 5 ще са дизелови, тъй като у нас все още има участъци, които не са електрифицирани. В доклада на работната група, в който участваха учени от 3 университета, е записано, че на БДЖ им трябват 86 нови влака. Първият етап от обновяването на държавния железопътен превозвач е тази поръчки за 41 мотриси. Вторият етап е за 44 влака, но остава за следващ кабинет.

Сред първите влакове, които БДЖ ще искат да бъдат изработени от фирмата, която ще спечели, са шест електромотриси за пътуване на дълги разстояния, до Бургас и Свиленград, тъй като до няколко години модернизацията на релсите там ще приключи. Тези мотриси ще бъдат с шест секции, или 6 вагона като някогашните експреси. Едната секция ще бъде първа класа.

Сред условията за доставка на новите мотриси ще е и гаранция от 5 години и следгаранционна поддръжка. Сегашните локомотиви на БДЖ са на над 30 години и поддръжката им е скъпа и трудна. Луксозен ресторант, с обслужване и с меню за ястия и напитки. Такива вагони в превозвача в момента няма. Ще е комфортно, но и по-скъпо.

Другата новост е, че електронен дисплей ще показва дали мястото е резервирано. Ако пътник е с билет от София до Пловдив, значи мястото ще се освободи в Пловдив и това ще бъде ясно на пътниците. Все още се обмисля дали това да е за всички вагони, или само за местата в първа класа. Това намерение води автоматично към резервационната система на БДЖ, по която се работи от години и все още не е готова.

Пешаров казва, че са свързани 74% от гарите. Окончателното ѝ завършване ще позволи и онлайн купуване на билети, както и яснота във всеки момент колко пътници има във всеки влак. В тези нови мотриси, естествено, ще има климатици и Wi-Fi. Другата услуга, която ще се предлага на пътниците, е да могат да се логнат за сайт на БДЖ с филми и музика, които да изтеглят на таблет или на телефон и да ги гледат и слушат от собственото си устройство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владо Вр

    35 1 Отговор
    Боже, боже! Дали ще съм жив, влаковете да стигат за 7 часа, без редовните закъснения? А, дано, ама нада ли! Тия хора по - добре да пишат фантастични романи или разкази.
  • 2 К М

    24 0 Отговор
    и да не забравят когато новите мотриси пристигнат в българските депа, да пуснат хлапетата да ги нашарят като великденски яйца за да си приличат с иначе красивите СИМЕНС

    Коментиран от #6

  • 3 Гост

    17 6 Отговор
    Тиа па цървули😂😂😂, нема човек у БДЖто, дето да не КРАДЕ и с гъзо си /нафта, железо...абе квото има/, влакове до Варна з 4 часа ще пускат. Смех.
  • 4 Реа Лист

    22 3 Отговор
    АХА, ей ся, ами автобусните фирми, дето са на Батко и Братко, ко прайм? Ами блокирвките по пътищата и протестите, дето следват - някой задума ли се? То да не е така?!? Не го вярвайте това - НЯМА ДА СТАНЕ!!!
  • 5 Гост

    6 4 Отговор
    При евтини те самолетни билети... Както винаги Московски и министерството не са в час

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    12 0 Отговор
    Приятел работи на строеж на линия, по която влаковете ще развиват 300-350км/ч, а тука ми говорят за 160....

    Коментиран от #14

  • 8 Сульо

    12 4 Отговор
    Пак някой ще източи едни пари. сигурен съм, че влаковете няма да стъпят и на една 10-та от това,което е из белите държави. там има климатик, контакт на всяко място, дисплей-указател дали мястото е заето, wifi с локална мрежа за съдържание. дори случайно някой да поръча такиа влакове те ще станат на г.з на 3-тия месец и то поради лоша поддръжка и експлоатация, а не толкова поради паплачта която пътува във влаковете.
  • 9 Размисли и страсти

    9 6 Отговор
    Най-некадърното и крадливо провителство в новата история на България ще организира търг?А по какви жп.линии ще се движат новите влакове?Когато стане Хитрино 2 кой ще е виновен?Ще има ли самоубийци да ползват новите влакове на БДЖ?
  • 10 На въздушна възглавница

    11 1 Отговор
    Влаковете щели да бъдат на въздушна възглавница. От София, депутатите ще изпуснат въздух в посока морето, а откъм морето бургаските общински съветници. Запитан Борисов обяснил, че ще има по 4 композиции дневно. Поне за толкова щяло да им стигне въздуха, т.к. били само въздух под налягане

    Коментиран от #16

  • 11 Не си прав

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Съвсем в час са. 400 милиона отиват за комисионни и с останалите ще си купят детски влакчета ала Мъск, те се движели бързо и на картата на България за пети клас стигали от София до бургас за около 15 минути
  • 12 Българина

    5 2 Отговор
    До варна е само 50 км повече пък ще се пътува 2 часа повече????? Сетих сееее, защото герб от 10 г подменят релсовия път в Южна България, а за Северна вагоните излитат от релсите като в Хитрино, НИТО ЕДИН ГЛАС ЗА ГЕРБ ОТ СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ!
  • 13 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    Тези влакове още нямат производител!?
    Тези влакове нямат още подходящи за такива скорости релсови пътища!
    Тези влакове от къде ще се замозапалват - от тоалетната на средния вагон или от фургона на началник-влака ?
    После влак с такава скорост не започне ли да спира от гара Карнобат /респективно от гара Синдел/ няма да може да спре където трябва и.....отиде у Черното море !?!?
    Според "Дойче веле" тестването на новите влакове щяло да става между гара Русе Разпределителна и гара Каспичан и.... обратно. Селищата, които са на разстояние по-малко от 500 метра от въпросния тракт, спешно да се изселват и застрояват на нужната дистанция !!
    САМО ЧОВЕК, КОЙТО НЯМА ИЗОБЩО ПОНЯТИЕ ОТ ЖЕЛЕЗЕН ПЪТ И ДВИЖЕНИЕТО ПО НЕГО, МОЖЕ ДА НАГОВОРИ ТОЛКОВА НЕЛЕПОСТИ !!!!
    Движение на влакова композиция със скорост над 40 метра в секунда иска тотална революция в БДЖ като цяло!, за която няма да му стигне на г-н В.Владимиров и златния резерв на страната/ ако има такъв/
  • 14 незнайко

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Не става въпрос до линиите, нашите разстояния са малки ! Как си представяте от Варна до Шумен влака да се движи с примерно 200 ? През колко гари минава, правите ли си сметка ? Как ще преминава през стрелките с тази скорост ? Кажете едно разстояние от 100 киломатра в БЪЛГАРИЯ без да има друга гара !!! МИСЛЕТЕ ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ ПЪРВОСИГНАЛНО !!!

    Коментиран от #15, #18

  • 15 656

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "незнайко":

    Релефът на Бг не позволява такава скорост и време от 4 часа.
  • 16 един от матряла

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "На въздушна възглавница":

    Може и да им стигне въздуха, зависи колко боб с депутатски кюфтета са яли :-)
  • 17 Мартин

    2 0 Отговор
    Още по времето на транспортния министър Краус и шеф на БДЖ - Дунчев ВСИЧКО в БДЖ умишлено се опропасти в полза на автобусната мафия.
  • 18 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "незнайко":

    Цялата линия е вдигната 10-15м над земянта, минава над ферми, земедилски земи, малки селца, ще свързва 2 много-милионни града. Скороста не пречи на никой, ако има желание се намира и начин за направа.
  • 19 бдж

    1 0 Отговор
    напоследък ми се налага да ползвам линията софия-пловдив,бързите влакове незнам кое точно им е бързо, взимат това растояние за повече от 3 часа,то само от софия не може да излезе 40 мин, не виждам какъв е смисъла да спира на гари като елин пелин, вакарел,септември ,костенец,стамолийски ,ихтиман ,при положение ,че има толкова пътнически влакове ..Да не говорим за хората ,които пътуват,до тези места,цигани без билети-цели тумби,работещи в чистота,с кофи,чували и боклуци всякакви.барабар с работните дрехи,,чоплят семки,разни работници ,от какви ли не обекти ,отново с работни дрехи,целите в кал и прахоляк,а един днес изкара буркан с люти чушки и чесън,директно бъркаше и бършеше мазните пръсти където свари...просто аз,си плащм пълен билет и трябва да търпя тия... лично за мен беше последно пътуване с влак,затова бдж-то няма да го бъде,то и контигента ще остане само самсуляци с някакви с намалени карти .Редно би било,бързите да са наистина бързи и да спират само на големите гари,а тая статия е пълна измислица
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове