Last news in Fakti

14 Април, 2018 17:35 19 030 14

От 1600 години не се е случвала такава аномалия с течението Гълфстрийм

  • гълфстрийм-
  • течение-
  • аномалия-
  • глобално затопляне

CNN показа доклад, изготвен от експерти на Американския океанографски институт в Woods Hole и London University College, според който става ясно, че едно от най-големите топли океански течения на планетата в Северния Атлантик сега отслабва до безпрецедентно ниво през последните 1600 години.

Гълфстрийм, чиято ширина варира от 70 до 90 километра, е част от атлантическия меридиански кръгов поток, който носи топли води от Мексиканския залив по крайбрежието на САЩ до Северния Атлантик. Там то затопля атмосферата и след това се оттегля и се връща на юг от Атлантическия океан до Антарктида, където отново започва да се движи на север.

Според експертите от Американския океанографски институт в Woods Hole и London University College, които са изследвали долните седименти в Атлантическия океан, процесът на отслабване започва през 1800 година, а през последните 150 години той е загубил от 15 до 20% от силите.

Това може да доведе до значителни климатични промени в Северна Америка. По-специално броят на наводненията ще се увеличи, засушаването ще стане по-честo, предупреждават експертите.

„Процесът на отслабване в Персийския залив в близко бъдеще няма да спре“, предупреди ръководителят на изследователския екип Дейвид Торнели.

Според него процесът “ще продължи и в бъдеще във връзка с продължаващото изпускане на големи количества въглероден диоксид в атмосферата“.

Проучването установи, че периодите на глобално затопляне, които водят до разтопяването на ледовете на Северния ледовит океан, разрушават системата с притока на прясна вода.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    83 23 Отговор
    Сигурно и през 1800 година е имало автомобили за това оттогава се променя Гълфстрийм, нали?
    Сега ако кажат каква е връзката на Гълфстрийм с въглеродния двуокис, цена няма да имат. Иначе със същата "правдоподобност", могат да кажат, че Путин е виновен.

    Коментиран от #6

  • 2 Ко речи?

    42 8 Отговор
    Вени, кви са сега тези сериозни теми? Дай нещо голо да зачекнем - кой с коя и как точно е станала работата :)
  • 3 Марони

    37 4 Отговор
    Вени,Гълфстрийм си е Гълф!Напиши нещо на любимата си тема!
    Сексът и оргазмът с космическа дълбочина...
  • 4 123

    7 3 Отговор
    Вени е яка...
  • 5 Гост

    35 5 Отговор
    Добро утро булка! След дъжд качулка! Що не пишете, че това се случи след грамаданската екологична катастрофа в мексиканския залив. След сондирана на ВР не е овладян огромния нефтен фонтан и може би още не е локализиран . И това е следствие ! Тъпите ингилизи толкова главоболия на тази планета !
  • 6 Човек

    10 9 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    За индустриалната революция чувал ли си?

    Коментиран от #9

  • 7 asdf

    10 2 Отговор
    Глобалното затопляне е очевадно реален изключително сложен процес.Толкоз сложен,че може глобалното затопляне да доведе до захлаждане в Европа.Течението Гълфстрийм носи топлина от Екватор през Флорида към Западна и Северна Европа,полюсите се топят,няма сняг да отразява светлината,а водата я абсорбира и се нагрява (и въздушните течения се променят),студена вода се влива в окена.Растения,животни,екосистема,изси на гори,за да станат пасища,крави произвеждат метан/год. вреда колкот 1 кола за 12K km.Формула с променливи

    Коментиран от #10

  • 8 Гълфстрийм

    14 2 Отговор
    ПУТИН Е ВИНОВЕН. РУСИЯ Е ВИНИВНА. САМО ЩУРОТИИ ПРАВЯТ ТЕЗИ РУСНАЦИ. СЕГА И НА ГЪЛФСТРИЙМА ДИГНАХА МЕРНИКА. САМО ИКОНОМИЧЕСКИ САНКЦИИ КЪМ ТЯХ :). :)
  • 9 Гост

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "Човек":

    Я ни кажи за индустриалната революция, като си толкова "вещ".
    Какво за нея? Каква е връзката между въглеродния двуокис и Гълфстрийм?
    Все неща, за които ти май не си чувал?!
  • 10 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "asdf":

    Виж ти. Я ни кажи ако става студено, защо трябва да се казва затопляне, а не захлаждане?
    Я ни кажи след като ледовете се топят, защо нивото на световния океан не е мръднало?
    И как така въглеродния двуокис със своите "чудовищни" 0,039% съдържание в атмосферата, може да я затопли?
    А да си чувал, че въглеродния двуокис е толкова "парников" газ, колкото озона? Същия този озон, за който се ръбеше, че изчезвал. Сега някой да говори за озоновата дупка? Или тя сега не е на дневен ред да се източват пари от нея?
    Мислете малко преди да вярвате на очевидни глупости и лъжи, целящи единствено печалба!

    Коментиран от #11

  • 11 Анонимен

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Значи, казва се глобално затопляне, защото средната температура на Земята се повишава, а не защото в България зимата е -20 градуса. И откъде си сигурен, че нивото на океана не е мръднало? Естествено, че се покачва, просто ние не го забелязваме, защото е бавно. И тези 0,093%, за които говориш са само от въглероден диоксид, който сам няма как да е причина за глобално затопляне. Водните пари, азотният оксид, метанът, озонът - това също са парникови газове. И не се говори за озоновата дупка, защото преди 20-30 години тя беше сериозен проблем, но днес ако не си чул тя е заздравяла значително. Така че, попрочети, преди да се изказваш с такива неуместни въпроси. Не че нещо, просто послушай себе си и "мисли малко".

    Коментиран от #12

  • 12 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    Първо, средната температура на Земята няма как да бъде изчислена за последния век, просто защото не е имало сателити!
    Второ, я кажи с колко се е повишило нивото на световния океан, като си толкова знаещ? Защото аз като съм ходил по различни курорти, винаги съм виждал, че нивото е такова, каквото е било преди векове. Или викаш то нивото на различни места е различно - хахахахахахаах
    Трето, нивото на въглеродния двуокис е 0,039%, а не 0,093%, това е 100% повече. И точно този газ е сочен за виновник, не ми разправяй приказки от 1001 нощ!

    Не, че нещо, но празните приказки от човек с ник "Анонимен", нещо не сами по вкуса! Такива зелени лъжливи фашисти като теб, с лопата да ги ринеш вече!
    Тръгнал да ми говори за разсъдък - доста гротескно!
    Аман от хора без сиво вещество, които вярват само в апокалиптични простотии. Като не ви харесва технологичния прогрес и човечеството, защо не се върнете в гората?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 asdf

    2 0 Отговор
    Госта се кара на Анонимния. :D Сателити му трябвали да изчисляват Темп за миналия век, хах. За метео станции и термометри да си чувал? Почти навсякъде се говори за нови температурни рекорди. И btw вече процеса не го наричат толкова "глобално затопляне", колкото "климатични промени", породени от човека... Като се променя климата по ред причини на различни места се образуват и повече природни бедствия и аномалии. Имаш ли представа ква площ е заемала Амазонската джунгла и как поголовно е изсечена, за да гледат крави и др добитък, дето произвеждат супер много метан. А затоплянето топи повече площи в Сибир, там също се образува много метан поради това, самата почва се надига и т.н. Елементарни проучвания има за ледниците и колко мн са намалели полярните шапки за последните години, та даже и невярващ идиот като теб да го види с очите си да може да повярва...
    Както по-горе писах, това е формула с много променливи, не е само въглероден диоксид, МН фактори има които влияят на тоя сложен процес, ама не ти стигат гънките да го проумееш. Цели острови потъват, а когато почнат бежанските вълни от диви наводнени страни като Бангладеш с 160 милиона население тръгнат да се спасяват на Запад ще видиш ти що е криза.