15 Април, 2018 16:01 1 605 0

Даниел Рикардо изненада с победа на Гран При в Китай

  • даниел рикардо-
  • изненада-
  • победа-
  • гран при

Пилотът на Red Bull Даниел Рикардо спечели днешната изключително вълнуваща Гран При на Китай на пистата "Шанхай", съобщава sportal.bg. Австралиецът имаше проблеми по време на подготовката в уикенда, стартира едва шести, но се възползва по изключителен начин от излизането на колата на сигурността и проблемите на съперниците си, печелейки третия старт от сезон 2018 във Формула 1.

Пилотът на шампионите от Mercedes Валтери Ботас води колоната за голяма част от състезанието, но финалният щурм на Рикардо остави финландеца на второ място. Сънародникът му Кими Райконен от Ferrari го преследва до финала, но не успя да изпревари Валтери. Така Кими се качи на третата стълбичка на подиума в Китай.

В първата част от състезанието липсваше драмата и Себастиан Фетел поведе колоната след добър старт от първа позиция и изглеждаше устремен към трета поредна победа от началото на сезона. Пилотът на Ferrari бе следван от Валтери Ботас от Mercedes, който успя да изпревари другия пилот на Скудерия Кими Райконен.

В 30-ата обиколка всичко се обърна с главата надолу, след като съотборниците в Торо Росо Пиер Гасли и Брендън Хартли се удариха на "фибата". Инцидентът доведе до излизане на колата на сигурността заради останките от карбонови елементи по пистата. Тук най-добре от лидерите се ориентираха в ситуацията от Red Bull, които извикаха пилотите си в бокса и те се върнаха на пистата на близка дистанция зад Фетел, Кими, Ботас и Хамилтън, но с огромното предимство на новите гуми.

Последва прекалено амбициозна атака на холандския пилот на Red Bull Макс Верстапен срещу Фетел. Звездата на Ferrari остави място на Макс, но той допусна грешка при спирането, удари Себастиан и го завъртя, с което той загуби четири позиции. От там до финала болидът на германеца загуби драстично скорост и стигна на финала едва осми. Верстапен получи наказание от десет секунди към общото си време, но по ирония на съдбата точно Фетел не успя да се възползва от него и Макс се класира пред него на пета позиция.

За разлика от Верстапен австралийският му съотборник Рикардо извлече максимума от ситуацията и след поредица от изпреварвания, подпомогнат и от много по-новите си сликове, излезе начело в класирането. До финала нямаше кой да спре Даниел, който грабна първата си победа от миналогодишната Гран При на Азербайджан.

От наказанието на Верстапен се възползва световният шампион Люис Хамилтън, който финишира пети, но след финала бе класиран четвърти. Британецът бе бледа сянка на себе си и няма с какво да се запомни от днешния ден, но въпреки това успя да намали изоставането си от лидера в шампионата Фетел на девет точки.

Нико Хюлкенберг извоюва изключително ценното шесто място за отбора на Renault, следван от Фернандо Алонсо. Испанският пилот на Макларън изпревари в края Фетел, който имаше проблеми със скоростта на болида си след удара от Верстапен. Карлос Сайнц от Торо Росо остана девети, а последната точка в топ десет грабна пилотът на Хаас Кевин Магнусен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА