Last news in Fakti

15 Април, 2018 20:56 3 326 8

Платформа за отдаване под наем на жилища доведе до масов протест (ВИДЕО)

  • германия-
  • берлин-
  • наем-
  • жилища

Хроничният недостиг на жилища за покупка или отдаване под наем през последните години се засили благодарение на мощното навлизане на платформи за краткосрочно отдаване под наем. Другият негативен резултат за търсещите дом в големите европейски градове е, че цените и наемите отчетоха ръст. Именно това е и причината близо 13 000 берлинчани да излязат на протест в германската столица в неделния ден. Акцията, при която жителите на града разпънаха палатки, мина под мотото „Съпротива - заедно срещу принудителните изгонвания и ненормалната ситуация с наемите”.

Белег за това, че проблемът се задълбочава с всяка изминала година е, че подобни протести имаше и през 2016-а и 2017-а година, но в тях участваха едва по няколкостотин души. Тази година шествието премина от Potsdamer Platz до Kreuzberg.

Общинската администрация предприема различни мерки за ограничаване отдаването под наем на жилища на туристи. Но това не е единственият проблем. Друг важен фактор, който влияе на пазара е, че големи инвеститори изкупуват жилища. Мерките явно не дават нужните резултати и именно поради това протестиращите искат властите да са още по-строги към рентиерите, като се лимитира процентът на ръст на наемите. Други дори предлагат да бъде спряна продажбата на апартаменти, докато се успокои пазарът.

Това, че има проблем и той се вижда от властите, е фактът, че кметът на Берлин – Михаел Мюлер, подкрепи акцията. Той обаче призна, че вече са изчерпани всички правни възможности и сега е време да се намесят федералните власти. Не търсенето, а липсата на разрешителни за ново строителство е проблемът, според някои политици.

Проблемът ще става още по-голям, ако се гледа главоломното нарастване на броя на бездомните в Берлин. През 2015-а те са били 15 000 души. Година по-късно са двойно повече, а за изминалата 2017-а се очаква да са около 50 000 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    4 4 Отговор
    Колко хубаво звучи! Рентиери!:) Не ми се вярва някой от форума да е чел нещо от А. Дюма?! Даже Монте Кристо е твърде дебела за четене!:) Ама, знае е ли човек?!:) На някой все още може и да му се чете!:)

    Коментиран от #8

  • 2 Да да

    2 1 Отговор
    Общината издава разрешителни за строеж на ниски цени и готово! Определя район за застрояване на нов квартал и хоп за 2 години проблема е решен. Обаче какво ще правят тези с имотите от по няколко хиляди евро на квадрат!

    Коментиран от #3

  • 3 343

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Да да":

    Ти си мислиш, че някъде могат да строят по-бързо, отколкото м@№г@лит€ раждат ли? Винаги ще има недостиг на жилища, докато племето на "златните зъби" е закриляно от НПОтата!!!
    Само в БГ могат да легализират незаконните постройки - тогава всеки митничар, депутат и тъмнобългарски гласоподавател ще се юрнат да строят в парковете )))
  • 4 Реститутка

    5 1 Отговор
    Само като прочетох едно от исканията на протестиращите- таван на наемите ми стана ясно, че това е протест на неуките, неграмотните и мрагинализираните, които нищо не се постигнали в този живот; Живеят под наем, защото са от дълбоката провинция и работят за малко пари; Както е казал един популярен икономист- най- добрия начин да разрушиш един град след бомбандировката е таван на наемите; Други безумни искания като забрана за разпореждане с личното ти имущество е типичен пример за изключително вредната за Европа зелена идеология на джендъри като Ска Клер и други уроди, които в настоящата конюнктура за последна дупка на кавала, та затова драпат да налагат промени, туко виж станали "господин за един ден"; Нещо като комунистите едно време; А че БНБ причинява пазарни аномалии е факт и такива протести не ме изненадват, но все пак за да бъдат чути протестиращите нека да не предлагат доказано идиотски идеи;
  • 5 мда

    4 2 Отговор
    До нас и над нас направиха такива апартаменти. Аз ги предупредих че нямат право и те се направиха че не ме чуха. Намерх от къде мога да следя кога има резервация за апартаментите. После такъв шум им вдигам че отзивите почнаха да им падат. Да ги видим що за инвестиция си мислят че правят. Аз нямам намерение да живея в хотел. Имам деца и постоянно някакви непознати се разкарват във входа. Това че някакъв селянин си е продал нивата и е решил да изкарва по лесния начин пари като стане рентиер няма да му се получи.

    Коментиран от #6

  • 6 Реститутка

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "мда":

    Много правилно; Трябва да има правила, все пак това са жилищни кооперации, не хотели; Не е редно да идват всякакви хора; Ако е къща- добре, но когато е кооператив е недопустимо; Ако стане пожар, кражба, наводнение, убийство, престъпление в кооперацията и това тръгне от въпросния апартамент, кой ще е виновен? Не може така
  • 7 Патриот

    3 0 Отговор
    Еми да дойдат в България - в големите градове - 800-1000лв заплата, 300-350лв наем и зимата 200 ток.
    Това е то икономическата свобода, независимост.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.