19 Април, 2018 16:27 14 581 7

Дребна формалност превърна наследство от 3 милиарда в купчина… хартийки

  • италия-
  • пари-
  • наследство-
  • недействителна-
  • извън обръюение-
  • стара валута-
  • италиански лири-
  • милиарди-
  • италианска централна банка

Италиански банкер се оказа единствен наследник на заключените в банков сейф милиарди на своя дядо

Дребна формалност превърна наследство от 3 милиарда в купчина… хартийки - 1
Снимки: shutterstock

Как бихте се почувствали ако внезапно разберете, че сте милиардер, но никога няма да получите милиардите си? Със сигурност чувството не би било приятно. Именно това се случило с италианец, който наследил огромно състояние, оставено му от неговия дядо.

Банкерът Луиджи С. от Рим, бил известен през юли, че възрастният му роднина, който живеел в Швейцария, е починал и той е единственият му наследник.

Според завещанието на стареца Луиджи получил достъп до банкова сметка с 3 милиарда италиански лири. До тук добре, но за съжаление, добрата новина била последвана от лоша — старата италианска валута е извън обръщение от около 6 години и на практика, наследството му днес представлява куп безполезни хартийки. Нула.

Изведнъж, трите милиарда изчезнали поради дребна формалност и лош тайминг. Италианската централна банка престава да обменя старите пари още през 2012 година.

Дядото натрупал своето състояние в Италия от строителен бизнес и се преместил да живее в Швейцария, където починал миналото лято на 89 години. След смъртта му се оказало, че негов единствен наследник е внукът му — 48-годишен банкер Луиджи. Неговите родители починали през 1993 година и от тогава той и дядо му били в постоянна връзка, а последната им среща се състояла преди няколко години, когато възрастният мъж му отишъл на гости в Рим.

"Знаех, че дядо ми е осигурен човек. Той ми остави два апартамента, прилични пари в две сметки и пакет акции… Но когато отворихме, заедно с директора на банката, сейфа му, за който нищо не знаех, бях невероятно учуден", казва наследникът пред италианския вестник Il Corriere della Sera.

В банковия сейф, до който Луиджи получил достъп, имало планина от банкноти - всички до една излезли от употреба през 2002 г. При смяната на лирата с единната европейска валута, Централната банка на Италия даде на притежателите на старите пари срок от 10 години, през който да обърнат финансовите си авоари от лири в евро. Той обаче изтече преди 6 години.

"Не мога да ви опиша колко трудно ги преброихме. Там се оказаха 2 милиарда и 950 милиона лири“, казва Луиджи. Банкнотите били по 200 и 500 хиляди италиански лири. До 2012 г. обменният курс е бил 1936 лири за 1 евро, така че наследникът е можел да се сдобие с над 1,5 милиона евро, но за съжаление банката отказала да изкупи наследените от мъжа банкноти.

Италианецът търси вратичка в действащата наредба, за да станат парите действителни. Юристи търсят възможност да бъде признат за начало на срока моментът на откриването на сумата.

"Как бих могъл да подам заявка за обмяната на пари, за които даже не съм и знаел? За щастие живея осигурен живот и останалата получена сума и така вече е голяма, но това е принципен въпрос: става въпрос за пари, заработени от дядо ми и ще бъде абсурдно да се загубят така. Зная, че има възможност да се получат 70% и част от тях, безусловно, ще дам за благотворителност, но забравянето на самотния и възрастен човек не може да струва три милиарда", заявява наследникът.

Дребна формалност превърна наследство от 3 милиарда в купчина… хартийки


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бочко

    7 9 Отговор
    милиарди пък накрая 1,5милиона........дребна сума

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Георги Колев

    16 2 Отговор
    Банката е виновна.Знаят в сейфовете си че има пари и ценности.Знаят Трябвало е да уведомят писмено всички притежатели на сейфове или близки роднини който не са отворени преди изтичащият срок на смяната на валутата.За това получават големи заплати да обслужват правилно парите на хората който са им поверили в банката.

    Коментиран от #4

  • 4 Иван Господинов

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Георги Колев":

    Всъщност не са длъжни да те уведомят дори когато срокът на наем на тоя сейф е изтекъл. Всичко е на добра воля и на практики, които банката сама си измисля. Аз съм плащал просрочие за 4 месеца и наказателна лихва която беше на практика двоен наем. Съвсем бях забравил кога изтича наема и просто един ден се обади служител да ме пита какво правим. Сещат се чак като им свършат касетките и се появи клиент който иска да наеме и те почват да ровят в договорите които са тръгнали да изтичат и да питат клиентите дали се отказват. А относно съдържанието никой не те знае какво държиш вътре. Можеш да го натъпчеш догоре с наркотици и това си е твоя лична отговорност. Никой няма да отвори и да провери освен с прокурска заповед когато сейфа се разбива.
  • 5 Може би ама не

    16 0 Отговор
    Ако банката го уведоми, се оказва че банката знае какво има в сейфа.
    Къде отива банковата тайна.
    А дядото е починал миналата година и е знаел за деноминацията от 2002г - цели 15 години!!!
    А пък Луиджи не е знаел, че ще наследник .
    Пък и банка да компенсира ????
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ivan

    16 0 Отговор
    Историята издиша, сигурно е измислица.
    А парите сигурно са гепени и няма как да се декларират, затова гният в сейф.