70 метра дистанция на магистралата

23 Април, 2018 10:11
16 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2537
Автор: Венцислав Михайлов

Нови мерки за движение по пътищата обмисля вътрешното министерство.

Те предвиждат шофьорите да спазват задължително минимална дистанция от 70 метра за движение по магистралите. За скоростните шосета тя ще е от 60 метра, а за останалите трасета извън града – 40 метра.

Новите правила са записани в три закона – за движение по пътищата, водачите на превозни средства, регламентиращ шофьорските изпити и Закона за пътните превозни средства, който определя нормите за техническата изправност на автомобилите, пише "Монитор". Те вече са качени на сайта на МВР за обществено обсъждане.

Промените в правилата предвиждат солена глоба от 100 лв. за шофьорите, които паркират, където им скимне. Ако оставят колата в парк или градинка пък глобата скача на 200 лв. Досега за неправилно паркиране санкцията беше 50 лева.

С новите текстове се въвежда и изискване пешеходците да разполагат с поне два метра широчина при преминаването им по тротоара.

Сред другите мерки е автомобил, преотстъпен от собственика му на недобросъвестен шофьор, да бъде спиран от движение за период от шест месеца до една година. Според действащата в момента разпоредба регистрацията се заличава само ако автомобилът е преотстъпен на водач без книжка, или ако самият собственик е спипан от катаджиите да кара без необходимото свидетелство или е седнал зад волана с над допустимите 0,5 промила алкохол в кръвта.

150 лв. вместо 100 лв. вече ще се бъркат водачите, прелетели на червен светофар.

Новите разпоредби предвиждат нов шофьорски изпит при три тежки нарушения в рамките на две години. Според новите правила общо седем са нарушенията, при които ще се отнема книжката. Сред тях са шофирането след употреба на алкохол, организирането на гонки, както и движението в аварийна лента или в насрещното платно.

Освен това всеки катаджия, който ни спре, ще може да ни взима книжката, ако прецени, че сме в истерия, депресия, или дълбока психологическа драма. Свидетелството ще се отнема временно, докато водачът не удостовери, че отговаря на психологическите условия да стои зад волана.

Хлапетата, които често сме свикнали да виждаме да дърпат юздите на впрегнатите пред каруците коне у нас, пък ще могат вече само да се возят в талигите. Според новите правила право да управляват превозно средство с животинска тяга ще имат само навършилите 16 години.

Възрастов праг за движение по пътното платно има и за велосипедистите, които ще трябва да са чукнали най-малко 14 години, ако не са с пълнолетен придружител.