Last news in Fakti

24 Април, 2018 09:16 19 493 52

Няма измъкване: Всяка кола с паспорт

  • технически преглед-
  • кола-
  • полиция

Целта на тези промени не е да се затварят сервизи, а всички да излязат на светло и да работят при еднакви правила и контрол

Всяка кола да има паспорт. Такава мярка е заложена в новите законопроекти, предложени от МВР и транспортното министерство. Така ще е ясно какви ремонти са й правени, дали е изправна и дали може да се движи по пътищата, без да е опасна за останалите участници в движението, отбелязва в. „Монитор“.

„Въвеждането на регистрационен режим за всички автосервизи е важна стъпка за подобряването на пътната безопасност“, каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов. По думите му, тази промяна е залегнала в проекта на новия Закон за пътните превозни средства, който регламентира изискванията към пътните превозни средства, условията и реда за тяхното одобряване, регистрация и проверка на техническата изправност, както и правилата, по които ще работят техническите служби и пунктове. Заместник-министър Ангел Попов изтъкна, че ще бъде създаден публичен регистър на сервизите с пълна информация за местонахождението, служителите и тяхната квалификация, като е предвидено сервизите да дават минимална гаранция за извършените ремонти.

„Паралелно с това ще се надгради регистърът на техническите прегледи, като ще се създаде електронен технически паспорт, в който автосервизите и техническите пунктове ще отразяват всички ремонти, технически проверки, промени в конструкцията и регистрирани произшествия. Така ще може да се проследи реалното състояние на всеки автомобил“, заяви Ангел Попов. Той допълни, че в закона са разписани подробно изискванията за извършването на сделки с автомобили и промяната на собствеността, като се въвежда регистрационен режим при продажбата на нови или втора употреба резервни части.

„Целта на тези промени не е да се затварят сервизи, а всички да излязат на светло и да работят при еднакви правила и контрол, което ще доведе до по-ясна регулация на сектора и ще намали нелоялната конкуренция“, посочи Ангел Попов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    225 5 Отговор
    А какво правим ако не сме със заврени в задника ръце и си отстраняваме повредите САМИ ???

    Коментиран от #42, #43

  • 2 Христо

    127 3 Отговор
    Нищо, колата ти е перфектна и те боли задника за паспорта.
  • 3 цццц

    73 2 Отговор
    Преди години с това се занимаваха на прегледите на автомобила.Сега е най-важно да си си платил данъка а че не може на крик да я вдигне да си смени гумата не се гледа
  • 4 Пожарникарйо

    170 2 Отговор
    Пак някоя фирмичка ще печели от направата на паспортченцата!!
  • 5 Гост

    109 2 Отговор
    Само простотии.Не се ли наядоха тия? Път на малкия и среден бизнес.ЕВАЛА.

    Коментиран от #16

  • 6 иван

    88 2 Отговор
    Кой ще накара сервиза да го попълни (и то коректно) и какво правим с колите нов внос които идват от страни без такова изискване?
  • 7 тргттг54

    83 1 Отговор
    требе да има и регисър за велосипеди
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Питам

    89 4 Отговор
    Защо няма статистика колко от ПТП са от технически неизправности? Нула , една голямя НУЛА.Всичко е за пари.Катаджиите си знаят само несъобразена и превишена скорост.

    Коментиран от #33

  • 11 Николай Колев джамбазина

    92 0 Отговор
    Аз имам предложение към умниците които само се чудят как да нахранят някоя фирма на татко и на батко:що не ходите да духате на негри и да се 🔨 някъде
  • 12 PlimP

    46 2 Отговор
    11, добра оферта, но за съжаление 80% са тикви и ще изпълняват безропотно, ако всички кажат на КАТ "що си не е".ете майката", кво ще стане , едно голямо нищо, но масата ще се огъзи и готово, интересното е,като аз сам си правя колата, кой ще ми го пише тоя паспорт :D:D:D, ше драскам някви глупости вътре и готово
  • 13 простак неграмотен

    61 0 Отговор
    Вече се чудя , каква глупост ОЩЕ могат да измислят ???
  • 14 Спокойно ей

    40 0 Отговор
    ако си я оправя сам, какъв е смисълът от паспортите? всеки може да каже че я е оправил добре в сервиза и после сервиза да каже, че не е виновен, защото човека я е пипал сам :)
  • 15 Аятолах Хомейни

    13 32 Отговор
    Са разбирате ли що лески и останалите от шайката са терористи?щото благодарение на тех доидоха сегашните поробители ей затва...българско робство...Ердогане помощщщщщщ ела и си вземи тва дето ти принадлежи

    Коментиран от #48

  • 16 Борис

    23 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Токато само пишем по гладни ще стават .
  • 17 Расулюлах

    38 2 Отговор
    Сека патка тръгнала да кара блъсне се и после колата била неизправна и се почва рекета за останалите де карат..много удобен момент да цирикат депутатите колко мислили за нази и кви неща прават в името на безопасноста а сичко е да се рекетират шоферите...като искат да мислят за нас нека направят следното всеки шофер които завърши годината без отнети точки и глоби да получава бонус 2000 лв кешш
  • 18 ПенаОтНощнатаСмена

    42 0 Отговор
    дай на чиновкика да създава спънки и бумащина и му създай инструменти за корупционни схеми :D
  • 19 Хаха

    22 2 Отговор
    В България отдавна премахнахме паспортите,значи трябва да е с лична карта(виж ако излиза в чужбина вече е друга работа)!!!!!?????
  • 20 222

    29 1 Отговор
    а за каруците паспорт ще требе ли или то може и така да си тори асфалто и се чудиш какви са тия зелени неща по колата ти и мирише на конюшна и разните циганета на 7-8 г да те правят луд на пътя
  • 21 що е демокрация

    35 0 Отговор
    Всяка промяна на залон или всеки нов закон
    имат за цел да ни доят/издоят/
    Кое е важно за българина?
    КОЛАТА И ИМОТА.
    Къде се правят промени?
    В ЗАКОНА за КАДАСТЪРА ,в ЗУТ и сега
    ЗА АВТОМОБИЛИТЕ.
    Бюджета трябва да се пълни......ХА...ХА....ХА
    Искахте демокрация
    Получихме модерна диктатура.
    Никой не ни пита за нищо.
    Само трябва да си плащаме/за любимите неща/

    Коментиран от #23

  • 22 патриотъ

    29 1 Отговор
    Пак някой от управляващите ще грабне поръчките и ще напълни гушата!После ще измислят смяна на талоните,после на регистрационните номера,на книжките,на паспортите,на стандартите и т.н. докато могат да ни доят!Никъде в Европа няма такова чудо.Има голям талон,където са отразени прегледите и ако има някакви промени в конструкцията/теглич,лети джанти/ и толкова.А нашите са големи законодатели и ще направят така,че да останат само новите коли,за да могат да се купуват повече.Това го няма никъде!Не,че половината от колите в страната не са за изхвърляне,но не това е начина.Също голямо внимание трябва да се обърне на подготовката на водачите и на фалшивите книжки.А най-главната задача на нашите управници трябва да бъде подобряване и увеличение на стандарта на живот!
  • 23 незнайко

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "що е демокрация":

    Браво, коментара е точо в десятката !!!
  • 24 тарикати

    20 0 Отговор
    Ами да направят минималната заплата 2000 (две хиляди) евро и тогава да си измислят паспорти и други простотии.Като си правя колата пред блока кой ще ми напише паспорта ? А ? А ?

    Коментиран от #37

  • 25 11111111111

    24 0 Отговор
    Малоумници, а за какво е техническият ореглед?
  • 26 gost

    22 0 Отговор
    глупости. пак са замислили нещо за крадене. а крушката на фара аз мога ли да си я смея без лиценз?
  • 27 на госта поста

    6 30 Отговор
    Абе що всички се правите на ощипани моми и ревете после пред сервизите че са ви съдрали кожата за дреболии,после се почва реване по форуми и накрая се бърка на дълбоко в джоба. Аз подкрепям да има тех.паспорт на всеки автомобил за да се отрази всеки ремонт и да се платят данъци от едни дребни тарикати ("майстори")които в повечето случаи са тотални некадърници.Сега на знайковците със самостоятелен ремонт в къщи- сменяващ си накладките сам на определения пробег и просто отиваш да ги отразят в паспорта от лицензиран сервиз за което естествено ще те проверят и ще си заплатиш.Ако не ти е приятно това не се занимавай сам да си ремонтираш колата или си купи колело.

    Коментиран от #30, #34

  • 28 селянин

    13 0 Отговор
    Поредната простотия,всяка год.сменяват закона за движ.по пътищата,чудат се откъде да,,смучът,,пари,ако бяха продължили мантинелите..автобуса нямаше да иде в канавката.Сложете чипове в номерата, ще дойдат свежи пари,и ще се видят рововете по пътищата..
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 само да попитам

    16 0 Отговор
    Абе далаверата с новите номера, новите талони, новите документи секна ли, че почнахте с новата далавера паспорти на колите?!?!?!
    Що не дойдете да ми издадете паспорт на оная раота! Обещавам да вписвам най-прилежно, винаги когато ви го подавам орално, анално и вагинално. Даже статистика можете да си направите как съм ви го подавал, кърлежи недни!
  • 32 Koko

    11 0 Отговор
    Малоумна идея. После ДАЙми ще минават да сурвакат сервизите ако не попълват нищо ли? Кой и от какъв зор ще попълва нещо в паспорта, особено джамбазите, заради които е цялата работа. Да не вземат от утре да пишат, че двигателят е издухан и е сложена добавка, вместо да каже - не знам, така съм я взел от Италия??? Като е ударена - кой ще описва автовоз по автовоз щетите и после да го гледа в ръцете какво е правил?? Досието на кола е безсмислено при старите коли, защото имаме дадености, а точно при тях е проблема. Тогава какво изобщо правим, цирк за масите и малко сиренце за нашите??
  • 33 отговарям

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Питам":

    Имай предвид, че ПТП не означава само катастрофа, а всякакво произшествие на пътя. Поне няколко новини чуваш всяка година за запалил се в движение автомобил. Има и такива, запалили се доста време след като са паркирани, има и други. Преди много -примерно 40 години, докато чакахме рейса на орлов мост след мач, на някакъв западен /лукс за тогавашните времена/ автомобил му се откъсна заното ляво колело, колата се потътри малко на 3 колела и още нещо, шофьора излезе и беше толкова ошашавен, че само седеше и гледаше колата. Виждал съм и други катастрофи на живо, но когато няма катастрофа хората си мислят, че това не е ПТП, а в такива случки и водача гледа да си замине, щото си спестява акта от КАТ.
  • 34 отговор

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "на госта поста":

    Нека има, ама да е доброволно, а не някой да ме кара да правя нещо измислено. Като ти направят ремонт в който и да е сервиз избран от теб, кой ти пречи да си събираш фактурите с написаното в тях какво са правили по колата ти? Никой. Сега с тази фактура по закон имаш право на определен срок за гаранцията. Някой от тука коментиращите запознат ли е с това и да посочи по кой закон и какъв е срока на гаранцията?
  • 35 Гражданин

    11 0 Отговор
    Народа трябва да стачкува А всеки си мълчи затова ни мачкат
  • 36 Има смисъл

    7 1 Отговор
    само, ако след това има гаранция, но истинска. Те и сега не ти дават гаранция за нищо само дерат тъпите сервизи.
  • 37 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "тарикати":

    ,,😁
  • 38 име

    5 0 Отговор
    моята кола е вече пълнолетна и няма проблем да има паспорт.
  • 39 скобар

    1 1 Отговор
    Аз съм лесен на мен ТИКВАТА ми подари мерцедеса си той е с доживотен паспорт оправяй те се не ме интересувате ама изобщо!!!!
  • 40 Виктор Петров

    1 2 Отговор
    Колеги поредната простотия . Отидох да си платя гражданссата на буса и ми заявиха че гражданската щяла да се дига драстично . Бус 8+1 вече ще се води автобус и гражданската щяла да е 2 бона . А тировете от 2 бона щяла да стане 6 бона
  • 41 5757

    2 15 Отговор
    За всички коли над 10 години, данъка, прегледа и гражданската да са поне по 500-600 лв, а за тези над 15 год. - поне по 1000 лв, а 20 годишните да отиват директно за скрап !
    Така за 1-2 години ще изчезнат и джигитите, и гнусните бараки от пътищата.

    Коментиран от #45

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Антон 1

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    И да добавя , че от Пенкилери България е на това положение !
    Гаранция , българина разбира от : коли , жени , футбол и политика !
    То затова , като изключим жените :) , другите ни работи цъфтят !

    Коментиран от #46

  • 44 ТашункоСапа

    1 0 Отговор
    Крайно време е тая зган да бъде изметена
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 1234

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Антон 1":

    Аман от философи,я ми кажи да отида в сервиз да ми сменят крушката на стопа ли,да отида в сервиз да ми сменят въздушния филтър ли?

    Коментиран от #47

  • 47 Антон 1

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "1234":

    Много добре знаете ,че не става въпрос за крушки !
    Интерпретирай както искаш ,фолософа си ти !

    Всеки да се занимава с каквото има право !
    В Германия хората също си сменят някой консумативи сами .
    Тука става дума за ремонти !
    Интересно , че колкото повече регламент има , толкова са по-малко жертвите на пътя /па макар и да няма ограничение на скоростта на много магистрали /!

    Интересно !

    Умник !
  • 48 Награда

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Аятолах Хомейни":

    Чупиш тъпомера Браво!
  • 49 некойси

    1 0 Отговор
    Имам фирма за кетъринг и 5 автомобила. Принудих се още преди много години да обурудвам гараж и да спра с посещението по сервизи, понеже безхаберното и некомпетентно ремонтиране ми излиза по-скъпо и ми създава повече проблеми в работата.
    Какво правим сега?
  • 50 Павлин Иванов от Русе

    0 1 Отговор
    Докато има шумни автомобили и мотоциклети, които ги карат КРЕТЕНИ и ни тероризират най-нагло ние ще си останем МАЗОХИСТИ, които търпят цялото безаконие. Шумният терор гони умните хора и инвеститорите от държавата ни. Къде са контролните органи, които получават заплати а не ги отработват. До кога ще търпим налите идиоти със ТРЕЩЯШТИТЕ им возила? Управници и контролни органи, защо бездействате срещу шумните ТЕРОРИСТИ, КОИТО НИ РАЗБОЛЯВАТ. Покажете, че можете да си заслужите заплатите.
  • 51 Павлин Иванов от Русе

    0 0 Отговор
    Докато има шумни автомобили и мотоциклети, които ги карат КРЕТЕНИ и ни тероризират най-нагло ние ще си останем МАЗОХИСТИ, които търпят цялото безаконие. Шумният терор гони умните хора и инвеститорите от държавата ни. Къде са контролните органи, които получават заплати а не ги отработват. До кога ще търпим налите идиоти със ТРЕЩЯШТИТЕ им возила? Управници и контролни органи, защо бездействате срещу шумните ТЕРОРИСТИ, КОИТО НИ РАЗБОЛЯВАТ. Покажете, че можете да си заслужите заплатите.
  • 52 Я съм

    1 0 Отговор
    Време е вече масово за щело и нещеело да се съди общината. За хлъзгав път, за дупки и т.н. Трябва да се отбраняваме някак. Може пък да има резултат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове