Last news in Fakti

24 Април, 2018 10:29 11 012 41

Ракетният кьорфишек на Тръмп

  • сирия-
  • доналд тръмп-
  • русия

НАТО фактически не съществува

Ракетният кьорфишек на Тръмп - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Научихме, че НАТО фактически вече не съществува – САЩ не успяха да привлекат на своя страна нито една европейска натовска страна освен двете стари близкоизточни империалистически хиени Франция и Британия.

Това коментира за сайта „Гласове“ Валентин Хаджийски.

Които обаче се оказаха военно несъстоятелни – френският флот претърпя фиаско с най-новите си корабни ракети MdCN, а британската авиация – с авиационните Scalp-EG и френско-британските Storm Shadow. Във Франция се води следствие, всички британски ракети били свалени от сирийското ПВО.

Научихме, че САЩ са в изолация в региона – Тръмп не успя да привлече на своя страна и нито една близкоизточна държава, дори със силно антиасадовски режим. Йордания, Саудитска Арабия, Катар и ОАЕ – всички проявиха максимална сдържаност. Единствен лудетината Ердоган даде израз на старата си омраза към Асад и доказа за пореден път на Путин и Рухани колко ненадежден съюзник им е.

Какво научихме от поредния удар срещу Асад?

Научихме, че САЩ нямат достатъчен военен потенциал за пълноценно участие в крупен регионален конфликт в Близкия изток – една от трите най-важни части на света според американската военна доктрина. Американските въоръжени сили са годни само за сплашване на противник, който им се плаши.

Такова впрочем изглежда и положението в Югоизточна Азия. Майк Помпео тези дни тайно уреждаше среща на Тръмп с Ким. И там САЩ фактически капитулираха.

От пресконференцията на руското военно министерство научихме, че почти 70% от всички западни ракети били унищожени от сирийците със стари съветски средства за ПВО от 1980-те години. Изключение направила само новата руска система „Панцир“, която показала 92% ефективност включително срещу най-новите американски ракети въздух-земя.

Там, дето сирийците имали добре изградена система за ПВО, а това са три от петте обекта на нападението, унищожаването на противниковите ракети било практически 100%. Само там, дето от неопитност използвали негодната за борба с крилати ракети противосамолетна система С-200, американците масово поразили целите. Научихме също, че две нови американски крилати ракети паднали, без да се взривят, и вече са в Русия – златна мина за руския ВПК.

Научихме, че НАТО фактически вече не съществува – САЩ не успяха да привлекат на своя страна нито една европейска натовска страна освен двете стари близкоизточни империалистически хиени Франция и Британия. Които обаче се оказаха военно несъстоятелни – френският флот претърпя фиаско с най-новите си корабни ракети MdCN, а британската авиация – с авиационните Scalp-EG и френско-британските Storm Shadow. Във Франция се води следствие, всички британски ракети били свалени от сирийското ПВО.

Научихме, че САЩ са в изолация в региона – Тръмп не успя да привлече на своя страна и нито една близкоизточна държава, дори със силно антиасадовски режим. Йордания, Саудитска Арабия, Катар и ОАЕ – всички проявиха максимална сдържаност. Единствен лудетината Ердоган даде израз на старата си омраза към Асад и доказа за пореден път на Путин и Рухани колко ненадежден съюзник им е.

А какво не научихме, защото вече го знаем?

САЩ от години нямат системна външна политика. Все още, месец и половина след уволнението на Тилърсън, няма държавен секретар. От миналата година, както си спомняме, почти всички най-важни отдели в Държавния департамент също нямат титуляри. Професионалистите бяха разгонени и маргинализирани. Държавният департамент беше в ръцете на политическите назначенци на Тилърсън, които сега са уволнени.

Външната политика зависи изключително от Белия дом – от моментните, често панически, настроения на Тръмп под натиска на превратаджиите от Дълбоката държава, както и от съветите на Джаред Къшнър. И се определя изключително от вътрешнополитическата конюнктура.

САЩ, за разлика от предишното десетилетие, нямат и дългосрочна икономическа стратегия в сирийския конфликт – освен, разбира се, да противодействат на влиянието на Русия. Но това противодействие няма здрава стратегическа основа. Както правилно каза Тръмп в един от туийтовете си на другия ден след атаката, Америка и Русия нямат сериозна „структурна“ причина за противопоставяне, а могат много да спечелят от сътрудничеството си.

Грешат всички Касандри на нова студена война, включително и сивият кардинал на Путин – Сурков, който наскоро прогнозира 300 години геополитическа самота на Русия и края на западното й увлечение, продължило четири века – от Лъжедмитрий до ранния Путин. Културните аргументи за другостта на Русия спрямо Запада, които Сурков изтъква, не са геополитически.

И либералният империализъм на Хилари и днешните превратаджии срещу Тръмп не е геополитически, а идеологически, някаква вкаменелост от времето на СССР. Трезвият геополитически анализ на компетентните американски експерти по външна политика – разбира се, повечето от тях антикомунисти – никога не е оправдавал стемежа към тотална световна хегемония с извиване на ръце, незаконни санкции и военни заплахи. Това е толкова недостижимо и толкова неамериканско.

Шойгу евфемистично казал на специалния представител на ООН Стафан де Мистура, че САЩ се намесили в най-неподходящия момент, когато нормализацията в Сирия ставала вече необратима. За да попречат на възвръщането на контрола на Асад над източните предградия на Дамаск и вътрешносирийските преговори под егидата на Русия в Сочи и Астана.

Но според мене зад действията на САЩ не стоят никакви дългосрочни намерения да остават в Сирия. Те не могат да водят там война на терен срещу ССА на Асад, подкрепяна от Русия и Иран. А още през септември 2016 г. Джон Кери каза на сирийската опозиция, че каузата им е загубена. При положение че Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ и Йордания не са готови за война с Асад, което недвусмислено показаха по повод ракетните удари, САЩ ще трябва да се изтеглят от Сирия максимално бързо. Именно това говореше и Тръмп дни преди обиска в нюйоркския офис на адвоката му и съобщенията за химическа атака на Асад.

Впрочем разпадането на ‚доказателствата“ за химическата атака на Асад – успоредно със скандала около фалшивото дело за отравянето на сем. Скрипал – продължава да нанася непоправими удари по репутацията на Вашингтон и Лондон в цял свят. Никой не е склонен да толерира произвола на грубата сила, неподкрепен поне с претенция за истина и справедливост. Особено ако грубата сила сама по себе си вече буди съмнения. Засега това не е очевидно в България, но скоро ще стане.

У нас ширещият се гняв срещу Запада по повод пропагандните схеми с „химическите оръжия“ в комбинация с моралния гняв, най-после масово обхванал обществото ни срещу ГЕРБ, страхът на Борисов да се ангажира с подкрепа на ударите на Тръмп в Сирия и бурната активност на гласовитите, но одиозни за огромното мнозинство русофобски пропагандисти създават много благоприятна среда за президента Радев да се утвърди в съзнанието на хората като добрия полюс в нашата политика, който милее за националните интереси и изразява мненията на хората.

Изявите на Радев в последните дни – и критиката му в УНСС на САЩ за ударите в Сирия, и изказването за възможността да създаде своя партия, и предстоящото му официално посещение – като президент на председателстващата ЕС страна – в „изолирана“ Русия се харесват на над 80% от българите. Връща се вярата, че от политиците все пак нещо зависи. Дано събитията през лятото я оправдаят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    29 110 Отговор
    Отново "гласовете ви чувам" - най-антизападната медия в България. Заплата в рубли по курса за деня.

    Това е 5-тата колона на путлер и кгб в България!
  • 2 Умен

    30 94 Отговор
    Толкова грешен и сбъркан анализ, че чак не го дочетох докрай. Ако не бяха русанците окупирали, сирия щеше отдавна да е премазана. Авторът на този "анализ" пропуска, че израел също удариха сирия даже още преди сащ. Много грешно заключение за нато. НАТО е отбранителен съюз. Та какво да прави нато там? Кои други страни членки на нато имат крилати ракети да нанесат удари? А позоваването на руското военно министерство за свалени ракети е смехотворно. Един прост факт- сирийците масово се евакуираха от базите си преди ударите.
    С две думи: руска пропаганда. Това е този "анализ".

    Коментиран от #9, #12, #13, #28

  • 3 Morgoth

    22 73 Отговор
    Тази статия е жив пример как няколко малки истини могат да се преформулирата в силно подвеждаща пропагандна информация.

    Коментиран от #10

  • 4 ПроРеалист

    55 12 Отговор
    Реален си драги като бяла врана. От де толкова жлъч? Да ти се чуди човек.

    Коментиран от #8

  • 5 Дедо Гошо

    88 10 Отговор
    Сичко дека пише в статията е верно.Това че на некои хора неим харесва писаното си е техен проблем.НАТО е една измислена организация дето не може да се справи и с конфликтите между отделните членки вътре.
  • 6 ЗЕВС

    55 8 Отговор
    Анализа в статията е добър, с изключение на използваните ЗРК С 200.
    Самите Руснаци казват, че С 200 при ракетни удари не е ефективен. С 200 се справя по- добре в борбата със самолети.
    Ето и равносметката от ефективността на ПВО на Сирия: "При отражении удара всего было израсходовано 112 зенитных управляемых ракет.

    ЗРПК «Панцирь» выпущено 25 ракет, поражено 23 цели,

    ЗРК «Бук» - 29 ракет, поражено 24 цели.

    ЗРК «Оса» выпущено 11 ракет, поражено 5 целей,

    ЗРК С-125 - 13 ракет, поражено пять целей.

    Комплексом «Стрела-10» выпущено 5 ракет, а поражено 3 цели,

    Комплексом «Квадрат» - 21 ракета, поражено 11 целей.

    Ни одна из восьми выпущенных комплексом С-200 ракет целей не поразила."

    Коментиран от #24

  • 7 ТАСС

    52 10 Отговор
    Браво на автора.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Майка ти

    64 7 Отговор

    До коментар #2 от "Умен":

    Умен:))))
    НАТО отбранителен съюз?!:)))?Коя натовска държава нападна Сърбия!Умен:)))

    Коментиран от #14

  • 10 Ок ок

    45 2 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    Коя натовска държава нападна Ирак...

    Коментиран от #18

  • 11 БОБИ КОЧА

    22 5 Отговор
    "НАТО е N1 " ха ха ха!
  • 12 Кумчо Вълчо

    56 4 Отговор

    До коментар #2 от "Умен":

    " НАТО е отбранителен съюз " А какво прави в Либия и Сърбия като е отбранителен съюз???????????????
  • 13 мани беги

    36 2 Отговор

    До коментар #2 от "Умен":

    толкова си "умен" че нямам думи.....ИСТИНАТА боли! макар винаги да има заблудени като теб надежда все още съществува!
  • 14 Умен

    8 53 Отговор

    До коментар #9 от "Майка ти":

    Не бъркай страна членка на нато и нато като организация. Това, че страни членки на нато са бомбили сърбия не означава, че нато е бомбила сърбия. Има разлика за тези, които имат акъл а не са руски тролове

    Коментиран от #15

  • 15 Майка ти

    49 5 Отговор

    До коментар #14 от "Умен":

    Ти си неграмотен.
    НАТО всеки ден даваше пресконференция за ударите в Сърбия
  • 16 БРАВО

    34 6 Отговор
    Браво на Валентин Хаджийски - ИСТИНАТА ЩЕ НИ СПАСИ
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Morgoth

    28 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ок ок":

    Не знам на къде биеш с този въпрос, но страните от НАТО, които участваха в международната коалиция срещу Ирак са следните: САЩ, Великобритания, Италия, Полша, България, Испания, Дания, Словакия, Латвия, Румъния, Холандия, Естония, Унгария и Чехия.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 новичок

    43 7 Отговор
    Най-голямата гавра на руснаците беше с Франция на Макрон-Наполеон. Френските десетина ракети бяха унищожени, но в официалното заявление на руския генерален щаб се казва, че не са засичали френски изстрелвания...тоест не ви признаваме опитите да бъдете някакъв фактор в Сирия

    Коментиран от #22

  • 21 Рубладжийче

    12 40 Отговор
    "Гласове" със силен руски акцент се разнасят из българските сайтове. А дали наистина тези сайтове са български или са предназначени за промиване на българските мозъци и за замбиране на българите с русофилия?
  • 22 Рубладжийче

    12 38 Отговор

    До коментар #20 от "новичок":

    Унищожено е единствено чувството ти са национална идентичност, русофилче. Сам не знаеш какъв си, руснак ли, полуруснак ли или някакъв друг.

    Коментиран от #26

  • 23 Vuichosharo

    9 31 Отговор
    Браво ! Дайте му направо акции от Сбербанк , какви ти тук рубли ! Такъв миш-маш от глупости , неистини , погрешни изводи и внушения много отдавна не бях чел !
  • 24 Vuichosharo

    6 30 Отговор

    До коментар #6 от "ЗЕВС":

    ЗЕВС ? С главни букви ? Да не си избягал от определен тип специализирано медицинско заведение ? Откъде руснаците знаят тези "факти" ? Нали тяхната ПВО не е учавствала ? А ти самия , байно , откъде си сигурен в това , което си ни копирал ? Или просто не ака ти харесва да е ?

    Коментиран от #25

  • 25 Трол

    26 6 Отговор

    До коментар #24 от "Vuichosharo":

    Тоя пък намерил какво да забелязва! Я си виж ника-вуйчо Шаро на шльокавица,с малка буква и слято! Вас Козяк от училища за умствено изостанали ли ви събират?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 патриотъ

    29 6 Отговор
    Нато-национална американска терористическа организация-създадена да защитава единствено американските интереси с парите на своите членки като напр.България и неспособна да защити даже себе си,да не говорим за други!Жална ни майка на нас българите,ако чакаме защита от Нато!И не пробутвайте тука тези,че нато бил отбранителен съюз,напротив!Само пълен идиот може да вярва на такива приказчици за деца и да подкрепя американските лешояди,от които идва само зло за целия свят!Мина времето ,когато хората се лъжеха и приемаха за честа монета приказката,но света вече е много малък и все повече хора взеха да осъзнават истината.Не е далече деня,когато нато ще бъде изгонена обратно там,откъдето се е пръкнала!!!
  • 28 Ник

    10 5 Отговор

    До коментар #2 от "Умен":

    Толкова е умен коментарът ти, че одобрението му като резултат клони към вакуум. Към 17 часа същият показва - 42 към +13.
    Разбираш ли колко си далеч от истината?

    Коментиран от #34

  • 29 Иван

    5 12 Отговор
    Тез Гласове аз ли ги бъркам нещо не бяха ли някакви тъмно сини...и както и да е май само те си знаят
    Дадената теза е на руските СМИ веднага след атаката, че са атакувани 8 обекта, за да могат да излязат и да кажат ей на 5 от тях са невердими. А вие си се връзавайте колкото искате. Хората си печелят рублите, а вие се плюнчете тука...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Умен

    8 23 Отговор

    До коментар #28 от "Ник":

    И как точно коментара ми не е верен? Това, че група руски тролове са ми набили минуси без да оборят твърденията ми с факти, както аз съм оборил "анализа", не прави коментара ми "далеч от истината". Един потребител с динамично ИП може и 100 минуса да даде.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Гост

    6 18 Отговор
    Този псевдо анализатор е като гладна "кокошка просо сънува",както на него му се иска така представя нещата(НАТО го нямало и други глупости) и аз искам да се пише само истината без пристрастия ама, нали трябва по ограниченият народ да се манипулира(интелигентният човек не може).
  • 37 Иван

    5 14 Отговор
    Много ви се иска на вас продажни русофили да не съществува ,но за вас ужас го има и ще го има.
  • 38 Дон Кихот(гост)

    7 1 Отговор
    Ха,ха...верно,че НАТО си е "отбранителен" от самото му създаване,защото БНА тогава наброяваше 111 хиляди редови войника!!!И днес е още по "отбранителен",защото използва наготово изградените някога български отбранителни съоражения.😂😃
  • 39 ЗАПОЗНАТ

    0 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Научихме също, че две нови американски крилати ракети паднали, без да се взривят, и вече са в Русия – златна мина за руския ВПК. РУСКИТЕ ИДИОТИ НЕ ЗНАЯТ,ЧЕ ТОВА Е СТАР ТРИК ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА !!!!КОГАТО АЛКОХОЛИЦИТЕ СЕ ОПИТАТ ДА МАХНАТ КАПАКА ЗА ДОСТЪП ДО ЕЛЕКТРОНИКАТА СЛЕДВА БОООООМ !!!!!
  • 40 Kcaniba

    0 0 Отговор
    Много добри и точни анализи!!!
    Соро нята е в траур!!!
    Русия е триумфатор!!!
  • 41 Kcaniba

    0 0 Отговор
    Много добри и точни анализи!!!
    Соро нята е в траур!!!
    Русия е триумфатор!!!