Last news in Fakti

24 Април, 2018 13:07 3 305 10

Сделките с имоти се увеличиха

  • жилища-
  • сделки-
  • брой
Сделките с имоти се увеличиха - 1
Снимка: М. Богданова ©

С 11.5% се е увеличил броят на сделките с недвижими имоти през първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата, сочат данните на Агенцията по вписвания (АВ). От там припомнят, че в периода януари-март 2017 г. беше достигнато най-ниското ниво при този вид покупко-продажби от началото на 2012 г.

Съпоставяйки данните за първото тримесечие на тази година с последното на предходната, се отчита спад от 37.8% при реализираните покупки на имоти. Основно две са причините за това: По традиция през първите месеци на годината купувачите са най-малко активни, а също така повечето клиенти се насочват към покупката на имоти „на зелено”, а те се изповядват на по-късен етап.

Не трябва да се омаловажава и фактът, че клиентите в момента са изчаквателна позиция, тъй като предлагането е ограничено. Тези, които решиха на всяка цена да си купят жилище вече го направиха.

Общо 41 333 е броят на сключените сделки през първите три месеца на текущата година. За същия период на миналата те са 37 061. София остава най-активния пазар със сключени 5600 сделки. Това е с 12.1% повече спрямо същия период на 2017-а, но е с 40.2% по-малко в сравнение с четвъртото тримесечие на миналата година, отчитат от АВ.

Сумата, която най-често могат да отделят купувачите на жилища, е между 60 000 и 70 000 EUR. На следващо място са тези, които могат да отделят до 150 000 EUR, коментират експерти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    22 2 Отговор
    "Това е с 12.1% повече спрямо същия период на 2017-а, но е с 40.2% по-малко в сравнение с четвъртото тримесечие на миналата година, отчитат от АВ"
    40 % забавяне на реализираните сделки само за едно тримесчие като увеличение ли ви изглежда? Що за подвеждащи заглавия. На всички, които са активно на този пазар е ясно какви са сигналите
  • 2 Бай Пешо

    23 3 Отговор
    Всичко е лъжа и измама ,тези журналисти получават пари да пишат глупости само и само да вдигнат цените на имотите и увеличат продажбите , но шараните свършиха .Всеки който купи имот над 750-800 евро за квадрат се е набутал яко !!!!! Не купувайте сега не е момента .
  • 3 Eee

    17 3 Отговор
    В Русия им се обезцени валутата а догодина имаме Brexit в Англия.Основните купувачи вече ги няма.
    За какво поскъпване става въпрос?

    Коментиран от #4

  • 4 брокерчето

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Eee":

    Онсовните купувачи на имоти в България са съдии, прокурори, политици, кметове, общински съветници и хората по високите етажи на министерствата. И плащат голяма част от парите в кеш по обективни причини. Цецо 6те апартамента нищо не е. От лични наблюдения ви го казвам, не че това не е публична тайна. Всичко се пише на роднини, любовници, цигани, фирми и тнт., но реално никой от КПКОНПИ не проверява такива хора, иначе връзките са очевидни. Как една госпожица на 23 години има 4 апартамента в нови квартали без да е работила през живота си и кара кола за 200 000лв.? Отговорете си на този въпрос ако можете и имайте предвид, че тези случаи са десетки!

    Коментиран от #8

  • 5 Анонимен

    19 2 Отговор
    Не подвеждайте хората ,защото цените на жилищата в София и целия пазар са в ИМОТЕН БАЛОН !!!
    Банките в комбинация със алчните строители,собственици-спекуланти и имотните агенции надуха нов огромен балон при жилищата.
    Не се подвеждайте и по покупките на зелено,защото много скоро лихвите ще започнат да се вдигат .ще има фалити на строители .
    Банките нарочно държат лихвите на такива ниски нива дълго време за да стимулират харченето и поскъпването на жилишщата за да могат маскимално повече хора да се подлъжат и с кредити и с всичко.
    В момента в който започнат да вдигат лихвите цените на жилищата ще започнат да падат ,вноските по ипотеките ще започнат да се вдигат .
    В момента тече масово заблуждение по всички медии да се инвестира в имоти и да си теглят хората парите от банките.
    На Запад положението в икономиката не е розово и идва нова криза
  • 6 гост

    8 3 Отговор
    5600 продажби за София не е ли огромна цифра - някъде в този сайт имаше инфо, че толкова са продажбите в Лондон за периода януари-март 2018. Къде е 10-11 млн. град, къде е Софето. Ясно, че не всичко от тези 5600 са апартаменти, но все пак
  • 7 гост

    15 3 Отговор
    хахахаха смешни сте малко се лъжат на тези цени ще паднат цените и ще се кефя на брокерите как ще ближат задници и за 400 евро
  • 8 глас от народа

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "брокерчето":

    Те ще свършат. Не са безкрайно много съдиите и кметовете
  • 9 Боклуци

    13 1 Отговор
    Вие на тия килийки дето им викат апартаменти, ИМОТИ ли ги наричате?
  • 10 Хитър Потър

    7 1 Отговор
    Хората ще си чакат нормалните цени! То и няма вече хора май.