25 Април, 2018 11:52, обновена 25 Април, 2018 11:53 4 922 5

Учените откриха народ от хора-амфибии

  • учени-
  • наука-
  • народ-
  • вода-
  • под вода-
  • откритие-
  • етнос

Наричат нетипичните хора "морските цигани"

Учените са открили специфични гени и анатомични черти, които помагат на една етническа група да издържа дълго време под водата. Обект на изследването са били народа баджо, а учените са изучавали генома им. Тази народност обитава крайбрежните райони на Малайзия, Индонезия и Филипините. Наричат хората от нея още "морските цигани", пише Cell.

Народът баджо не се задържа дълго на едно място, а по-голямата част от времето си прекарват в морето на лодки като рядко се връщат на брега. Повече от половината от времето си възрастните представители на племето прекарват под водата.

Международна група учени е изучила хората от племето и е установила, че далакът им е по-голям, отколкото при обикновените хора. Именно тази особеност е типична за морските бозайници. По-голям далак имали и членовете на племето, които водели по-уседнал начин на живот.

ДНК анализът на хората баджо показал особен вариант на гена, контролиращ нивото на хормона Т4. Той се отпуска от щитовидната жлеза и увеличава скоростта на обмяната на веществата, а това влияе на скоростта на изразходване на кислород.

Сред особеностите на баджо били и гени, които намалявали кръвоснабдяването на крайниците и други не жизнено важни органи. По този начин помага за по-добро оросяване на мозъка и сърцето. Освен всичко друго хората баджо имали и характерен ген, който възпрепятствал натрупването на въглерод в кръвта.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 бббббб

    6 1 Отговор
    Това не е ново откритие.Преди години по National Geographic гледах филм за това племе,което живее на лодки и се прехранва с риба и др. морски видове.На сушата почти не слизат защото нямат документи.Но,не споменаха нищо за ДНК,хормоните и далака им.

    Коментиран от #3

  • 3 ...и още

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "бббббб":

    ...на суша не слизат и защото хващат "морска болест" ! Както нормалните хора, които живеят на суша получават морска болест на плавателно средство така и тези получават същия ефект, но на суша! Така че на суша слизат само за да търгуват, купуват си основно гориво. Изумих се колко много хлебарки имат на лодките ?

    Коментиран от #4

  • 4 Баджо

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "...и още":

    Миииии то хлебарката е домашно животно и се яде кат свърши рибата бе
  • 5 CL500

    1 1 Отговор
    Какво ли ще рече 'почти не слизат на брега' ?!? Ами прясна вода за пиене, къпане и т.н. Надали чакат само от дъжда да си я набавят. Ами каква ли им е диетата - само белтъчини и мазнини, ами въглехидрати някакви? То ясно, че тялото може да си направи глюкоза и от белтъчини, ама за колко време може така да се кара... Странни хора са тия ...