Last news in Fakti

26 Април, 2018 09:47 12 395 10

Ръст при жилищното кредитиране

  • жилища-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит
Ръст при жилищното кредитиране - 1
Снимка: М. Богданова ©

През последните години сме свидетели на плавен, но стабилен ръст на цените на жилища. За последните 12 месеца обаче се наблюдава съществено увеличение и при ипотечните заеми. През февруари то е било 8.5% на годишна база, а през март е 9.1%, сочат данните на БНБ. Обемът вече им е 9.7 млрд. лв. Напълно възможно е в началото на второто тримесечие ръстът да се окаже двуцифрен процент. Основните причини българинът да взема ипотечни кредити, с темповете близки допреди кризата, са ниските лихвени проценти, които са около 3%, поскъпването на жилищата, нарастващата конкуренция в сектора.

Банките, от своя страна, се надпреварват в привличането на повече клиенти, като основният инструмент за това е лихвеният процент. Управителят на БНБ Димитър Радев предупреди, че „периодите на кредитна експанзия са и периоди на натрупване на потенциал за бъдеща реализация на кредитен риск и поява на нови активи с проблемно качество”.

Понижаването на стандартите при кредитирането несъмнено е предпоставка за натрупване на лоши кредити в бъдеще, предупреждават финансисти, макар лошите и преструктурирани кредити към днешна дата на годишна база запазват общата тенденция на намаление. Към края на март 2018 г. обемът им е 6.5 млрд. лв., като понижението е 13.8% спрямо март 2017 г. Не такава обаче е картината от началото на текущата година. Три поредни месеца лошите и преструктурирани заеми при жилищните портфейли нарастват на месечна база, като към края на март обемът им е почти 1.4 млрд. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рт6ъ7888

    17 19 Отговор
    за всеки селяндур е престижно да дойде в София да изтегли кредит за апартамент и мерцедес,довчера гледал кокошки,по-прост народ нема

    Коментиран от #4

  • 2 анонимен

    28 4 Отговор
    Хората бързо забравиха 2008 ма година когато надуха цените колосално.
    В момента банки,имотни агенции и АЛЧНИ строителни фирми надуха НОВ ИМОТЕН БАЛОН В СОФИЯ И БЪЛГАРИЯ !
    Купувате ли на тези цени ,ще ги помпат още и още ,но не забравяйте че лихвите ще се вдигат скоро ,вноската в перспектива ще расте докато ипотеката не ви притисне в един момент и банката не ви вземе жилището.
    Не купувайте апартаменти на тези цени в момента защото са спекулативно завишени с над 20 % ,на места и в повече.
  • 3 Gost

    14 1 Отговор
    БНБ само предупреждават, но в системата цари хаос и безотговорност, защото се знае че накрая народа ще плаща. Вноската във фонда за гарантиране трябва да се вдига спрямо процента отпуснати кредити по 2!
  • 4 shopski seljannin

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "рт6ъ7888":

    Не забравяй че най-близкия град до България е Будапеща.
    Така че всички сме селяндури.
    Аз въпреки че съм шопски селянин, нямам против това и хора от други краища на страната да се заселват в София.
    София е притегателен център защото има най-много работа тук.
    Ако се правеха инвестиции и в другите областни градове или поне част от държавната администрация се премести извън столицата, то положението може малко да се оправи.
    Ако пък на теб не ти харесва че столицата е пренаселена, то можеш да отидеш да живееш в някое по спокойно населено място. Сега е демокрация и човек има право на избор.
  • 5 Един от Вас

    9 3 Отговор
    пичове не забравяйте ,че ние още не сме си върнали дълговете - заемите от миналата криза, а сега дори сме си ги рефинасирали и сме взели още толкова...лошото новина е ,че и тези ,които не взеха заеми тогава - сега се нашибаха и те - представяте ли си какъв тръс ни очаква , ако тогава е бил 5 - сега ще е 10 по скалата на Рихтер ГЛОБАЛНА КАТАСТРОФА!!!
  • 6 колумнист

    17 8 Отговор
    Не взимайте кредите и не купувайте жилища! Вместо това запишето 3-то висшо и се върнете в студ. град, където наемите са по 35 лв. с консуматива. Или идете във фондови жилища на 300 лева наем да сте по-независими. Или ако сте закъсали идете във виетнамските общежития. Но за нищо на света не си купувайте жилище, това е за будалите
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Отко

    6 0 Отговор
    Всичко е психологическо и в основата е алчноста на хората, това използват банките и заробват хората.
  • 9 гостенче

    3 5 Отговор
    Балона е ясен! Важното е обаче, че мотива за теглене на кредити е различен от предишния. Ниските лихви са огромен фактор. И да, те ще се вдигнат, но от 3% да отидат на 4% или 4,5% (което не ми се вярва), но няма да са по 8-10% както преди кризата.
    Не гледайте нещата толкова повърхностно а вижте причините за този балон. Имайте предвид, че след КТБ и спада на лихвите по депозити, много хора изгубиха освен доверието си в банките, то и възможността да се изхранват с високи лихви. Сега тези пари са похарчени в имоти с цел инвестиция, което е добре. Парите трябва да са в обращение и в икономиката на страната а не по банките и под възглавниците.
    Много са факторите довели до този балон, но той е мнооооооого далече като показатели от предишния.

    Коментиран от #10

  • 10 Един от Вас

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "гостенче":

    до разбирача ''гостенче" , при положение ,че обемът на раздадените ипотечни кредити към момента е 9,7 млрд. лв , а необслужените кредити - влизащи в графа "лоши кредити" са достигнали вече 1,4 млрд. лв -това са 15% от цялата маса необслужвани кредити към днешна дата при положение ,че лихвите по ипотечните кредити сега са около 3% (супер мижави) , ти представяш ли си като започнат да вдигат лихвите какво ще се случи с необслужваните кредити(на хората,които си повярваха и бяха излъгани, че могат и те да теглят заем и да го обслужват) - ако сега са 15% при 3% годишна лихва , при съвсем леко вдигане на лихвите необслужваните кредити ще скочат двойно и тройно!!! Докато не се въведе стандарт и критерии за отпускане на заеми в България(не да ми раздават сега заеми на всеки срещнат от улицата и да му говорят банките глупости, колко бил подходящ момента да изтегли заем сега и да не мисли как ще ги връща - при положение ,че той самия няма стандарт на живот за заема ,които тегли), такъв ще е крайния резултат - НАТРУПВАНЕ НА КРЕДИТЕН РИСК!