26 Април, 2018 15:26 8 348 19

Искат оттегляне на промените в Закона за пътищата (ВИДЕО)

  • законопроект-
  • движение по пътищата

В законопроекта липсва административна реформа

Искат оттегляне на промените в Закона за пътищата (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Разделянето на Закона за движение по пътищата в три отделни акта е неотменимо (Закон за движение по пътищата, Закон за водачите на моторни превозни средства и Закон за пътните превозни средства - бел. ред.). Това заяви в студиото на ФАКТИ председателят на Института за пътна безопасност (ИПБ) Руслан Вуцов.

"Ние не сме против разделянето на Закона, а против това, че се прави по един механичен начин. Юристите са обединени в идеята, че трябва да се върви към създаване на един кодекс за пътна безопасност и движение по пътищата, а не да продължаваме да променяме законите", коментира Диана Русинова, която е експерт в института.

"Ние знаехме, че Законът ще бъде разделен от половин година, получихме покана миналата сряда от МВР за участие в обсъждания този понеделник, който мина. Самите текстове за обсъждане бяха качени в петък в 14, 00 часа, т.е. за 72 часа трябваше да се подготвим", разказа Русинова.

По време на кръглата маса не са били представени експертите от работната група, която е съставила текстовете. Те не са присъствали и не са се включили в дискусията.

От института са разочаровани, че в законопроекта липсва административна реформа.

Следващата седмица ИПБ, неправителствени и браншови организации ще поиска работната група, която се кани да внесе Закона за гласуване на първо четене в НС да го оттегли и да започнат разговори с браншовите организации и с експертите, за да се изчистят спорните текстове.

Подробности и примери за проблемите в ЗДП гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7хгхг44

    87 0 Отговор
    не може бавноразвиващи да ми правят закони,в случая се събират само пари,такава е и идеята,човешкия живот за тях не струва.За да се прекрати това безумие,трябва да има морал,образование и ред други правила,но тук нещата са изпуснати
  • 2 Генерал Гурко

    67 2 Отговор
    По върховете на МВР са само калинки от ГЕРБ, които няма и 1 година стаж в МВР. Тяхната задача е изпълнение на заръките на партията безпрекословно и нищо друго. За това доверието в МВР е никакво и служителите, които реално изпълняват тези леко казано простовати закони са демотивирани. Карат го това министерство като частна фирма.
  • 3 Темида

    8 27 Отговор
    Каквото и да става не гледайте към СЪДА. Там няма проблеми съда си работи перфектно. Там няма проблем.
  • 4 Пеньо

    40 1 Отговор
    Винаги ми е било странно, че постоянно се мъчим да измислим нещо ново и почти винаги не ни се получава. Дедите ни са ползвали модела на белгийската конституция и им се е получило. Направили са една от най-прогресивните за времето си конституции-Търновската. Сега се прави някакъв миш-маш, който не става за нищо. Знам, че сега образованието ни е ударило дъното, но все пак не се изисква много мозък, за да вземеш на готово нещо, което работи. Явно много са противниците на работещите закони.

    Коментиран от #5

  • 5 мвр

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пеньо":

    Прав си, но е нужно смело мислене и действие.
  • 6 СТЯГАЙ

    7 0 Отговор
    едно нещо което не трябва да запускат е законите за пътищата е те точно това правят... после как да се оправим.. няма оправия
  • 7 енчо

    24 0 Отговор
    Държавата се разпада
  • 8 SAAB

    34 1 Отговор
    Има нужда от закон , който да изисква от всеки министър да е чел повече от една книга.....на индианска тематика ! .....:)
  • 9 Борисов

    15 5 Отговор
    За всичко е виновен Бойко
  • 10 шофьор

    24 0 Отговор
    Прави се закон- касичка за властта.

    Коментиран от #12

  • 11 гостенин

    18 0 Отговор
    Не знам дали е вярно,но в съботният брой на в-к "24 часа" е публикувана информация,че според новият проектозакон, глобата за превишение на скоростта с 1км/ч ще бъде в размер на 20лв. Притесняват ме две неща(дано да не е вярна информацията): ПЪРВО: допустимото технологично отклонение в показанията на всеки един километраж и тахограф е в рамките на +/- 5%. Това е удостоверено от всеки един производител и е признато в целият Европейски Съюз и Русия.Това отклонение се признава не само заради грешка в измервателни уреди,датчици и радари(контролни органи),а и поради различното износване на гумите.Въпросното отклонение се отбелязва в протокол за заверка на тахограф.ВТОРО: съмнявам се,че има водач,който постоянно се взира в показанията на уредите,за да не превиши скоростта с 1км/ч (отклонява се вниманието на водача от пътната обстановка). При действащите в момента разпоредби по цяла Европа,у нас и в Русия (давам пример с показания),ако ограничението е 50км/ч,не се санкционира движение с около 53км/ч; ако е 80км/ч,съответно няма санкции за скорост на движение до 84км/ч. Моля,ако някой знае как,нека обърнем внимание на компетентните органи преди да е приет закона,може да става въпрос за техническа грешка.Благодаря.

    Коментиран от #17

  • 12 знаещ

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "шофьор":

    Института за пътна безопасност да се изчисти от специалисти "бити карти" като бившите милиционери Димитър Ганев/70г/ и старшина Богдан Милчев и др.подобни, защото целта е ясна-да сменят оглавяваната от Кесяков/78г/ държавна структура и се разпореждат с държавния бюджет по БД.

    Коментиран от #14

  • 13 Славов

    12 0 Отговор
    Щом Калина Крумова беше лично поканена за експерт по безопасноста на движението от министъра на МВР не може да очакваме друго...
  • 14 Въпрос до Знаещ

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "знаещ":

    Ами Кесяков и цялата му комисия като може да се разпорежда с държавния бюджет за БД защо не го прави бе?
    - А- Не иска
    - Б- Не може
    - В- Няма толкова акъл как да го направи
    На мен ми е по-интересно кой ще понесе отговорността след поредния несполучлив да се направи нещо полезно за БД?
  • 15 стариат

    1 0 Отговор
    Ейй, ши са побъркаме по тая пуста "необходимост"
  • 16 Гошо

    7 0 Отговор
    Само наказателни отряди оръфайте още без това оръфания беден и изнемогващ народ тек вече наистина не става за живеене останахме 3000 000 души и нас ни убийте
  • 17 Вал

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "гостенин":

    Аз доколкото знам по магистралите в Европа се отчита средна скорост. Проблема не са всички превозни средства, а тежките камиони, джиповете и луксозните возила, търговските бусове. Това са факторите за хаоса в движението. За съжаление всички те имат протекции. Всички причинители са с протекции, а ще го отнесат 2 милиона водачи, които вършат работа с колите си.
  • 18 недоволен

    0 5 Отговор
    Ами за техническата изправност на автомобила си има ГТП, който чесно казано то години не работят само събират пари.
    Не съм чул скоро някой автомобил да я спрян от движение при този преглед.
    Сега с този красив закон може би няма да трябва да ходим по такива прегледи защото всичко по колата ще ок.
  • 19 шофьор

    4 1 Отговор
    Какви са тези институти и служители в тях.Бюрокрация от бивши отстранени служители на КАТ