Last news in Fakti

30 Април, 2018 14:18 11 106 4

Най-голямата река в света може да пресъхне ако... (ГРАФИКИ)

  • амазония-
  • река амазонка-
  • дъждовни гори-
  • тропически гори-
  • валежи-
  • въглеродни емисии-
  • въглероден диоксид-
  • реакция-
  • промени-
  • суша

Учени от Калифорнийския университет обясниха как растенията в дъждовните гори реагират на високите емисии CO2

Най-голямата река в света може да пресъхне ако... (ГРАФИКИ) - 1
Снимки: shutterstock

Разбирането на начина, по който антропогенните емисии на CO2 биха повлияли на количеството валежи в бъдеще, е от решаващо значение за устойчивото управление на екосистемите, особено за чувствителните към суша тропически гори.

Климатолози от Калифорнийския университет разглеждат този проблем, който според тях би могъл да доведе до значителна и продължителна суша в района на Амазонската джунгла и дори до пресъхването на най-голямата река в света - река Амазонка.

Най-голямата река в света може да пресъхне ако... (ГРАФИКИ)
Снимки: shutterstock

В своето изследване учените описват ефекта, който големите количества парникови газове, отделяни в атмосферата, оказват върху екосистемите, които са взаимнозависими - относителното увеличение на дъждовете над азиатските и африканските тропически гори води до намаляване на валежите над южноамериканските гори.

Учените отбелязват, че повишената концентрация на въглероден диоксид влияе на горите и на начина, по който растения реагират. Анализът, публикуван в изданието Nature Climate Changes, показва, че южноамериканските гори могат да са по-уязвими на ефектът, който оказва повишаването на въглеродните емисии, в сравнение с азиатските или африканските гори.

Най-голямата река в света може да пресъхне ако... (ГРАФИКИ)
Снимки: shutterstock

Поради увеличаването на CO2, процесът на изпаряване на вода от листата на растенията се забавя. Изследователите са изчислили, че до края на 21 век, в басейнът на река Амазонка средното количество валежи може да се понижи с около 1 мм на ден, а в Индонезия и Африка - да нарасне със същата величина.

Най-голямата река в света може да пресъхне ако... (ГРАФИКИ)
Средно годишно изменение на процентното изменение на валежите и асиметричniq индекс на тропическите валежи

"Хората са склонни да мислят, че повечето смущения и сътресения, вследствие на климатичните промени, ще дойдат от затоплянето на океаните, което на свой ред ще промени моделите на вятъра. Ние обаче установихме, че мащабните промени във валежите могат отчасти да бъдат приписани на начина, по който тропическите гори реагират на прекомерното количество въглероден диоксид, изпускан в атмосферата от човека. Това особено силно важи за гъстите тропически гори в Амазония и в Азия", заяви Джеймс Рандърсън от Калифорнийския университет.

Най-голямата река в света може да пресъхне ако... (ГРАФИКИ)
Средногодишна промяна на валежите от CESM

В неотдавнашна статия, публикувана в най-популярния и подробен информационен сайт за дъждовните гори на планетата - Mongabay, се споменава, че Бразилия вероятно подценява действителните емисии на въглероден диоксид и други парникови газове, които произвежда, когато представя своите доклади и статистически данни пред ООН. Тази теза изказват група учени, провели свое независимо изследване на количествата вредни емисии, които страната генерира.

Експертите отбелязват, че цифрите в отчетите на Бразилия вероятно отговаря на критериите, зададени от ООН, но пренебрегването на реалните нива на замърсяване може да се окаже пагубно за дъждовните гори и крехката екосистема, която представляват.

Най-голямата река в света може да пресъхне ако... (ГРАФИКИ)
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 санде

    34 1 Отговор
    Ако нашите цигани са ,,подхванали" дъждовната гора, то Амазонка ще пресъхне за нула време.
  • 2 Христо

    24 6 Отговор
    Вчера писаха, че много крайбрежни градове щели да се озоват под вода ако не се взвмат мерки, ледниците като се стопяли... Днес разбирам, че Амазонка щяла да пресъхне... пак изследването от тея същите, май са се натровили нещо и бълват само шитни.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 яверт

    8 0 Отговор
    По принцип въглеродният диоксид се отразява благотворно на растенията,започват да растат много буйно,те за това са и измислени оранжериите.Температурата,ще е по-висока а щяло да се забави изпаряването на водата от листата(уат дъ фък?).В днешно време климата се контролира изкуствено,уви не за добро,затова има толкова много природни бедствия по Света,увеличили са се над 30 пъти за последните 30 години,когато е началото на манипулирането на климата.