2 Май, 2018 10:41 3 794 2

Тайпе: Доминиканска република заби нож в гърба ни

  • тайван-
  • китай-
  • доминиканска република-
  • цай ингвен

Тайван обвини Китай, че е предложил финансов стимул, за да привлече подкрепата на Санто Доминго

Тайпе: Доминиканска република заби нож в гърба ни - 1
Снимки: БТА/АР

Тайван реагира остро, след като Доминиканската република установи дипломатически отношения с Китай и прекрати връзките си с Тайпе, предадоха световните агенции.

Тайванският външен министър Джоузеф У осъди установяването на дипломатически отношения на Пекин със Санто Доминго, предаде Reuters.

Той обяви, че Китай е предложил финансов стимул, за да привлече подкрепата на Доминиканската република.

Министърът осъди Китай за решението да използва дипломацията на долара за отнемане на дипломатическите съюзници на Тайван и за тежките си методи за потискане на международното участие на Тайпе.

"Пекинските груби опити за външна политика могат само да предизвикат клин между двете страни на Тайванския пролив, да подкопаят взаимното доверие и да се противопоставят на народа на Тайван", пише в позицията си първият дипломат на Тайпе.

Тайван вече поддържа дипломатически отношения само с 19 държави, повечето от тях бедни държави в Централна Америка и Тихия океан. В това число влиза и Ватиканът.

"Съобщаваме на доминиканската нация, че сме взели решението да установим дипломатически отношения с Народна република Китай, с убеждението че това решение ще бъде изключително положително за бъдещето на нашата страна", се казва в изявление на правителството на Доминиканска република.

Споразумението бе официализирано в Пекин от доминиканския външен министър Мигел Варгас.

"Доминиканската република признава, че има само един Китай в света и че Тайван е неделима част от китайската територия", се казва в изявлението.

Тайпе: Доминиканска република заби нож в гърба ни

Страната благодари на Тайпе за сътрудничеството през годините, позволило реализацията на много програми. Но допълва, че историята и социално-икономическата реалност я принуждават да промени сега курса.

Това е третият съюзник, който губи Тайван от идването на власт на президентката Цай Ингвен, която е от подкрепящата независимостта Демократична прогресивна партия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тереза Мей 👺👺

    16 6 Отговор
    Руснаците са виновни да им наложим санкции пак!!
    😬😬😬😬
  • 2 no name no face no number

    7 9 Отговор
    Браво Китай мачкай здраво