Last news in Fakti

2 Май, 2018 19:49 1 740 2

Робот змиорка ще ни разкрива тайните на дълбините (ВИДЕО)

  • робот-
  • змиорка-
  • робот змиорка-
  • морски дълбини
Робот змиорка ще ни разкрива тайните на дълбините (ВИДЕО) - 1

Нов робот змиорка, създаден от екип на Калифорнийския университет в Сан Диего, би могъл да помогне за изучаването на океанските дълбини и живота в тях, по напълно революционен начин.

Учените са създали прототип на гъвкав робот, който може безшумно да се придвижва под водата, извивайки тялото си като змиорка, съобщава сайтът New Atlas.

Те уверяват, че изобретението им в бъдеще ще помогне за по-лесното и обстойно изучаване на подводната флора и фауна.

Като основа за разработването на прототипа им послужил лептоцефалът - ларвеният стадий в развитието на змиорката и близките до нея видове. Отличителните му особености са напълно прозрачното му лентовидно тяло.

Робот змиорка ще ни разкрива тайните на дълбините (ВИДЕО)

Вместо витла, роботът използва меки изкуствени мускули, за да се придвижва под водата, без да издаде нито звук. Сглобеният робот пропуска 94 процента от видимата светлина и по този начин на практика става невидим за човешкото зрение.

Откриването на робота е възможно чрез използване на флуоресцентно багрило за оцветяване на течността във вътрешността му. Някои риби прибягват до флуоресценция, за да комуникират помежду си, например за предупредителни сигнали за опасност.

Роботът достига дължина 22 сантиметра, ширина 5 сантиметра и дебелина едва няколко милиметра.

В бъдеще се планира усъвършенстването му, по-специално разработването на система за регулиране дълбочината на плаването, както и извивките на тялото му да станат донякъде асиметрични, за да се увеличи скоростта на придвижването му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лол

    3 0 Отговор
    Ще е интересно да я пратят в дълбините на Марианската падина
  • 2 крюшо

    2 1 Отговор
    и в дълбините агенти - клюкари!