2 Май, 2018 20:11 3 831 16

Пенчев: Влизането в еврозоната е отказ от суверенитет

  • пенчев-
  • еврозона-
  • присъединяване

Дебатът за влизането на България в еврозоната предизвика реакция у редица бизнесмени. Сред тях е и Ивайло Пенчев – собственик на Walltopia, който изказа мнение по въпроса в своя профил в социалната мрежа Facebook.

„Влизането в еврозоната е отказ от суверенитет. Прехвърляне на отговорността за нашата парична политика на европейски банкери, с надеждата че те ще са по-добри или честни от нашите.

Въпиюща липса на национално самочувствие.

Наивна е тази вяра в добрите европейски бюрократи, които ще се грижат за нас и ще ни пазят от нашите си български тарикати и мошеници.

Колкото повече лична и национална отговорност прехвърляме на международни организации, толкова по-безгласни роби ставаме. Що се отнася до независимост на институциите, за съжаление сме се променили в грешната посока. Силен банков регулатор е актив и генератор на кадри. Слаб банков регулатор е генератор на несигурност и корупция. Аз лично не вярвам, че без коренна промяна на политическата система България може да има силен банков регулатор”, пише Пенчев.

Под поста има редица разнопосочни коментари. Така например, бившият служебен министър на икономиката Асен Василев заявява: „Грешка. Ние *вече* сме прехвърлили отговорност за паричната политика. От 1 юли 1997, когато влезе в сила закона за валутния борд. Първоначално тази отговорност беше прехвърлена към Бундесбанк, а след това към ЕЦБ. Приемайки еврото всъщност за първи път от 1997-ма ще имаме някаква (макар и частична) отговорност за паричната политика. Заклинанията за национална отговорност са просто смешни. 1990-1997 видяхме национално отговорна монетарна и фискална политика. Сериозно ли искаш да се върнем обратно там. Или имаш илюзии, че БНБ ще бъде един независим и “национално отговорен” регулатор?", казва Василев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо

    33 11 Отговор
    А нещо за новолунието и слънчевите затъмнения тоя няма ли да се изкаже ? На всяка манджа мерудия. Ама той не е виновен, че го питат. Виновни са т. нар. журналисти и подобните им, дето го търсят този по всякакви въпроси.

    Коментиран от #3

  • 2 Тоя

    25 3 Отговор
    стана като Каролев. Пускам водата в и излиза ....
  • 3 Сашето

    22 9 Отговор

    До коментар #1 от "Иванчо":

    Е то и Бойко е на всяка манджа мерудия и е пълен **********. Този поне е създал продукт, който е признат в цяк свят и то от нищото, а не с държавна помощ(курфарче от партията). И тук си е прав :)
  • 4 Емил

    21 14 Отговор
    Какъв суверинитет като си в борд, бе, руска подлога!

    Коментиран от #14

  • 5 Сувере какво

    20 7 Отговор
    Колко фалита на банки може да си позволи България... Кой плати фалита на последната банка... Този е елементарен крадец
  • 6 Ефтини сензации

    16 3 Отговор
    От де ги намирате тези?
  • 7 Тръмп

    5 8 Отговор
    Влизането на еврото,означава сами да си печатате еврото!:)Но ЕС не са глупаци и втора Гърция и безконтролно печатане на евраки няма да позволят!:)Отделно,че натрупаните в банките 50милиарда са само на хард-диск,та оправяйте си кашата сами!
  • 8 onq s konq

    13 7 Отговор
    България е МАЛКА И "ЛЕКО БЕДНА" СТРАНА в сравнение с останалите от ЕС и принципно в новата история никога не е имала истински суверенитет-били сме и под турско "влияние",после под Руско,после-Герванско,следва под СССР-ско,сега под Западно/ЕС + САЩ/.Та за какъв суверенитет плаче автора,след като стабилността на лева се дължи ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НА ВАЛУТНИЯ БОРД?А може би се прави "предвидливата" сметка да не си даваме МНИМИЯ СУВЕРЕНИТЕТ на Запада,за да можем да го предоставим "непокътнат" НА РУСИЯ...под формата на ЗЕСТРА?!
  • 9 Така де

    17 4 Отговор
    Аз ппц съм ЗА еврото и СЕЩ, но хич не вярвам на Евро чиновниците. Според мен те мразят до безкрай БГ нацията и искат нейното унищожение и заселване на БГ територията с цигани и мигранти. Затова съм ЗА излизане от Евро Съюза и най-вече НАТО. Иска ми се да живеем заедно, но няма как да живееш заедно с човек, който те дебне да ти забие ножа в гърба. А ж*алкия Пенчев е ясно, че защитава шефовете си от Първа Измамна Банка - оная изм*еет , които ги мързи да бачкат, но имат големи лайняни усти да плямпат кви са бизнесмени
  • 10 Пенчо

    16 6 Отговор
    Пенчев е компетентен по всички теми и е на всяко гърне мерудия. Смешник с претенции. Уж е хипер богаташ, който печели здраво и дава добри заплати, а виси сума ти и пари къде ли не и много хора във фирмата му получават жълти стотинки.
  • 11 ГОРАЗД

    10 3 Отговор
    Пенчев,стига с тия барабани бе,и на война съм бил,гърмят,гърмят,пък спрат!
  • 12 gost

    8 5 Отговор
    Пенчев вече се изложи с предишните си изяви, не си фактор за мнение.
  • 13 Г.З.

    2 3 Отговор
    Тоз не бешили от Търново.Работи с долари.тръбътъ ш му изде глъвътъ.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дъ Икономисто

    7 5 Отговор
    Прав е Пенчев. Приемане на еврото -> отказ от регулаторните механизми, присъщи на националната валута лев -> край на паричното обръщение в налични пари -> тотален контрол върху доходите и плащанията на всеки човек, които ще вървят 100% през банките чрез карти -> пълен произвол на ЧСИ и други .айдуци -> възможност да ти запорират всички сметки и да не можеш да си купиш хляб -> липса на механизми срещу сценария КТБ (фалит на банки, в които са парите ви) и много, много други "хубавини".... Не стига времето и мястото да се напише всичко, за което така мощно в медиите СЕ МЪЛЧИ!

    Коментиран от #16

  • 16 Анализатор

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Дъ Икономисто":

    Т.е. ТОТАЛИТАРНО ОБЩЕСТВО се завихря от един управленски елит, който ще манипулира народа както си иска и ще се крие зад лозунгите "Брюксел така каза..."!