Last news in Fakti

14 Май, 2018 00:03 2 340 4

За робството, Рим и християнството

  • робство-
  • роби-
  • християнство

Християнството изтласква тези практики, но на тяхно място идват други

За робството, Рим и християнството - 1

Имперският Рим разширява робството от домашно-битово към регионално, като го обвързва с правото на гражданство. Населението в „провинциите“ е безправно по отношение на римляните, но всеки има възможност да придобие гражданство, ако изпълни определени условия - служба в армията, заплащане, брак.

Християнството изтласква тези практики, но на тяхно място идват други. Една от причините за отпадането на Рим от Църквата е нежеланието на тамошните епископи да приемат равенството си с останалите предстоятели на древните и възникващите народностно-поместни църкви. Поради това с вековете се изгражда доктрината за централността на Рим като столица на християнството и практиката на задушаването на живите езици в полза на латинския. Установява се нещо като „духовно господство“ на латиноезичния и наднационален клир по отношение на „етносите“: първо в Европа, а после и по отношение на останалия свят.

Откъсналите се от Рим западноевропейски нации възприемат това отношение спрямо населението и държавите на останалия свят и, когато е възможно, буквално възраждат древното робство в Америка и Африка. Претенцията на Рим за монопол над Христовото учение се съпътства от софистически теории за расовото превъзходство на европееца (особено от англо-германски тип), които доживяват до средата на ХХ в.

През втората половина на XX в. формите на регионално робство в полза на европейските нации бяха почти унищожени под натиска на военно-политическите свръхсили СССР и САЩ.

Където е възможно, те се трансформираха в опити за идеологическо заробване - противопоставяне на „развити“ и „развиващи се“ страни, доктрина за „провалените държави“. Под предлог за борба с тероризма и диктатурата някои страни се разглобяват териториално като в Сърбия или се превръщат в протекторати, където населението се лишава от политическа независимост и възможност за самоуправление - Ирак, Либия, опит за същото в Сирия; под по-мека форма и в Европа.

Под предлог „освобождаване пазара на труда“ се възстановяват частично някои форми на робство за битови и производствени нужди (проституция и др.). Както и в средиземноморската античност, това често става със съгласието на пострадалите.

Робството ще изчезне тогава, когато всеки поотделно проумее, че свободата е за предпочитане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дааа

    13 1 Отговор
    БОГ е разделил хората така, че на почти цялото Земно кълбо да има живущи. Политиците се опитват да съсредочат хората на едно място. Това е като във фермерството - щастливите свободни кокошки по полята и тези натъпкани едно върху друго в големите сиви кокошкарници-птицеферми. Политиците си мислят, че човешкия живот е длъжен на общността и ако не си полезен на нея, тогава живота ти е безполезен. Явно политиците не са се замисляли, че живота може да не е задължително да се живее за общността, а за самия себе си. Не всеки може да е изобретател като Никола Тесла, да има бизнес нюх като Джеф Безос, да е голям играч като Ротшилд, да е талантлив сценарист и режисьор като Спилбърг. Дори най-невзрачния човек може да вдъхнови Спилбърг за филм или сцена. Дори някой идиот може да послужи за пример на умен. Според мен всеки живот си има своя история и чар, и не трябва да се мисли, че някой живее празен живот. Това е като филмите - не всички филми може да са гледани от всеки човек на Земята, и не е готино всички филми да са един жанр и стил. Това не прави другите филми боклук. Точно в това е чаровността на разнообразието на света. Дори в най-тъпия филм може да се намери някакъв смисъл, било то като поука, идея, или просто пример за това какво е лошо. За жалост политиците мислят консуматорски и гледат кой какво произвежда и яде, а не се замислят върху духовния смисъл на живота. За политиците е важно колко коли ще произведем, колко гердани ще продадем, колко банички ще из

    Коментиран от #3

  • 2 От 1

    9 0 Отговор
    За тях не е важно какво ще преживеем духовно, какви емоции, какви неща ще осъзнаем и научим. Най-лошото е, че този консуматорски светоглед политиците го предават на обществото. Докато се мисли само за трупане на материалности, а не на духовни емоции, дотогава ще има РИМ, който да подтиска, граби и убива, тези, за които мисли, че са невзрачни и не заслужават да живеят, поне не и като свободни. Това, че не си умен като Никола Тесла не означава , че не трябва да живееш. Това , че не можеш да предложиш нищо на Рим не означава, че не трябва да те има на картата на света. Това , че някой не е в живота ти като приятел или партньор не означава, че не трябва да зачиташ живота му. Поради консуматорското мислене се заличи социалното поведение и се заменени със социопатно поведение. България не може да даде нищо на Новия Рим - тогава България да я няма!? Така е при консуматорското мислене. Моя прадядо е бил на кон, но е бил щастлив. Сега имат Ролс-Ройс и плачат, че нямат два и то златни. А този , който ходи пеша го газят, защото за тях той е смотаняк. Винаги ще сме газени, защото не сме като тях - готини консуматори. За тях от нашия живот няма смисъл
  • 3 Валя

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дааа":

    Излиза че политиците са по-могъщи от БОГ а?!

    Коментиран от #4

  • 4 Амии

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Валя":

    Имах предвид градове ката Махнатън( Ню Йорк). Нали новата мода са мегаполисите - наблъскани като пъстърви в развъдник, без природа, понякога и без светлина, защото НЯКОЙ "УМ" така решил, че трябва да бъде и ние СТАДОТО правим това, което ТОЗИ "УМ" иска, защото , ЯВНО ТОЙ Е НАШИЯ БОГ НА КОЙТО СЕ КЛАНЯМЕ И МУ ИЗПЪЛНЯВАМЕ ЖЕЛАНИЯТА. В този случай ДА - политиците станаха по-могъщи от БОГ в нашите мозъци, след като ние на тях козируваме, а не на БОГ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове