Last news in Fakti

5 Май, 2018 10:28 1 274 6

Евродоклад: България е изоставила хората в социалните домове

  • социални домове-
  • бедност-
  • българия

Обитателите на социални домове на практика са изоставени от българската държава, която не им осигурява възможността за общуване, комфорта и грижата, които са им нужни, а също така ги лишава от достоен живот. Това е заключението на Европейския комитет против изтезанията към Съвета на Европа. Той публикува последния си доклад с наблюдения от есента на 2017 г. по искане на българските власти, съобщава бТВ.

Експертите посочват, че са получили информация, че пациенти от Психиатричната болница в Раднево са били пребивани от служители на лечебното заведение. Установено на място е, че последните се разхождат с палки.

"Невъзможността да бъдат наети нови санитари в Психиатричната болница в Раднево е довела до неприемливата практика да бъдат наемани за целта пациенти от мъжкото отделение за наркомани, които са помагали на другите служители и при контрола и удържането на други пациенти", посочват авторите на доклада.

В Раднево и Севлиево делегацията на комитета е видяла и "разнебитени" болнични отделения, от които някои пациенти нямало възможност да излизат с дни наред.

Посетени са били и домовете за хора с умствена изостаналост в Батошево, Качулка и Твърдица, както и обекти за хора с психиатрични заболявания в Твърдица и Радовец. И за петте места е имало информация за насилие над настанените лица, като в Твърдица и Радовец е установено и че санитарите носят палки.

В тази връзка и от комитета посочват, че сливенската районна прокуратура е започнала досъдебно производство за причините за смъртта на 30-годишен мъж в дома в Твърдица.

Авторите на доклада отбелязват, че всички посетени обекти са били ремонтирани в една или друга степен, но "голямата част от базата остава мърлява, бедна и лишена от лично пространство особено за хората с по-тежки увреждания".

В Радовец точно за тези хора са били предвидени само две спални помещения, в едното от които условията са следните: "Обитателите са открити лежащи на леглата си, покрити от мухи, подът е наводнен от урина и покрит с изпражнения". Твърди се, че властите са направили нови помещения, които покриват санитарните изисквания.

В Качулка и отново в Радовец са открити и изолатори, които противоречат на българското законодателство. На всички места е констатирано, че персоналът е недостатъчен, а понякога бройката е "окайващо ниска".

В доклада се отбелязва, че в обектите за лишаване от свобода условията постепенно се подобряват, но все още материалната база е на лошо равнище (напр. с дървеници даже в прясно отремонтирани килии и отговор на властите, че решение може да се очаква чак през лятото на 2018 г.), а корупцията остава голям проблем, също както и насилието между затворници – особено в следствения арест на "Г.М.Димитров" и в затворите в София и Варна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 iQ5

    11 0 Отговор
    Важно е да се краде сега някакви хора в соц.домове Бойко се бори за корица на Форбс не ни занимавайте с глупости моля ви се!
  • 2 Ахаха

    8 0 Отговор
    Важното е, че Боко е милиардер, Цвъкито има няколко стотин апартамента, а Томито има яхта да вози своите моделки
  • 3 ГЕРБаха ни майката

    7 0 Отговор
    "Аз съм богат вие сте бедни и затова се разбираме"
    ...би казал Боко Милиардера
  • 4 Спас

    6 0 Отговор
    Не е само в соц. домове целия народ е изоставен.Никой не го интересува .
  • 5 Надежда

    5 0 Отговор
    Да се увеличат социалните домове за два милиона пенсионери.
    Хем далавера, хем и без това едвали ще останат живи и здрави с 200 лв. пенсия.
  • 6 Бат Саше

    7 0 Отговор
    България е изоставила всички хора. България е само географско понятие, а понятие държава България не съществува. "Държавата" се представлява от шепа селски тарикати, нищожества и крадци, които си гледат келипира. А най-жалкото е, че народът няма аналог по простотия, в световен мащаб, гласува постоянно за тези отрепки и после реве! Абе мъкааа, мъка!!! Вече ми е забавно да живея тук. Обичам си страната!!!:)))
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове