6 Май, 2018 17:18 1 420 12

Борисов на Атон: Ще подкрепяме православната църква (СНИМКИ)

  • бойко борисов-
  • атон-
  • св. вмчк. георги зограф

Кабинетът отпусна 940 хил. лева през миналата година за манастира „Св. вмчк. Георги Зограф”

Министър-председателят Бойко Борисов приветства духовниците по случай храмовия празник на манастира „Св. вмчк. Георги Зограф” в Света гора. Той им пожела здраве, успех и да пазят българския дух и отбеляза, че правителството винаги е подкрепяло и ще продължава да подкрепя Българската православна църква. Борисов подчерта, че през вековете православната вяра е помагала най-много при преодоляването на тежките изпитания пред българите и посочи, че тя ни е съхранила като нация.

Премиерът участва в откриването на южното крило на манастира „Св. вмчк. Георги Зограф”, чийто ремонт беше подпомогнат от българското правителство. Крилото на манастира е изгоряло през 1976 г. и от тогава до сега не е имало възможност да се използва. Кабинетът отпусна 940 хил. лева през миналата година за пълното му възстановяване. Борисов каза, че се радва, че го приемат на такъв голям празник и е впечатлен от свършената работа по реставрацията, а духовниците благодариха на него и на правителството за отпуснатите средства.

Бойко Борисов и българската делегация проведоха и среща с духовното ръководство на Света гора в Карея. Протос Христофор поздрави премиера Борисов и подчерта, че е впечатлен от грижите, които кабинетът полага за Зографската света обител и от личните усилия на министър-председателя за възстановяването и изграждането на нови православни храмове.

Само за свързаните със Зографския манастир обекти правителството е подпомогнало със сумата от 120 хил. лева, заедно със Софийската митрополия, обновяването на източното крило на Германския манастир „Св. Иван Рилски" - метох на „Св. вмчк. Георги Зограф” в Атон. За периода от 2009 г. до сега са били отпуснати 400 хил. лева за българското неделно училище в Солун, което е към манастира. В се обучават около 100 деца. Финансиран е и проект „Зографски дигитален архив” в СУ „Св. Климент Охридски” със 100 хил. лева за дигитализиране на паметниците на културата, съхранявани в манастира.

При посещението си в Атон министър-председателят беше заедно с министрите Владислав Горанов, Кирил Ананиев, Ивайло Московски, Николай Нанков и Боил Банов. Българската делегация беше придружавана от зам.-министъра на външните работи на Гърция Йоанис Аманитидис. Той предаде на българския премиер специални поздрави от министър-председателя Алексис Ципрас. Двамата подчертаха добрите приятелски връзки между българския и гръцкия народ и отличната съвместна работа за успеха на целия регион.

По-рано днес премиерът присъства на литургията и литийното шествие и заедно с министрите от делегацията подариха комплект свещници на манастира „Св. вмчк. Георги Зограф”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Йоцо

    15 4 Отговор
    А бе днес трябваше да си тук - в България ама ти си знаеш .... Аман от предатели ! Срам ме е от вас !!!

    Коментиран от #4

  • 2 Гост

    11 4 Отговор
    Явно е много грешен този човечец.
  • 3 Ха-ха-ха

    5 3 Отговор
    Този манастир е български! Нещо като посолство! Браво и на президент Радев. След парада е бил в Македония на нашите военни гробища! Крайно време е Борисов и Радев да се прегърнат и да обединят България!
  • 4 филмът "Под претекст"

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дедо Йоцо":

    Това с манастира е само повод по важно е после на вилата на кой са муали агнешко !!! Понеже не върви да се разбере, че Боко е отишъл в Гърция с хеликоптера да плющи агнешко и пр-те са го посъветвали това с манастира!
  • 5 Валя

    3 6 Отговор
    Долу лъжата,долу религията,не на страха уууууууу
  • 6 Ауууууу

    5 2 Отговор
    тиквочът бил мноооооогооооо богоязлив нещо...
  • 7 Баси и лицемерната

    7 2 Отговор
    МУТРА
  • 8 El comandante

    6 2 Отговор
    токвооо господ не можеш да излъжеш!!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Цар Навуходоносор

    0 0 Отговор
    БПЦ е анти ИК, Борисов, айде подкрепи ги де?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 България вече не съществува като държава

    1 0 Отговор
    Българите вече са достигнали до такова ниво на мислене, че могат да бъдат манипулирани по-най елементарен начин. „Политиците“ ни действат винаги в ущърб на България. Защото именно техните действие доведоха до там, че всички високоразвити държави изпитват към България и българите, нищо друго освен презрение.
    „Българските политици“ са неспособни на каквото и да е действие, ако то не е заплатено от някого, те нямат ценности и за това не различават, кога едно нещо се прави за пари и кога в името на националния интерес. Българския политик прави нещо само в името на парите, или само защото му е платено за да го направи.
    България бе продадена от алчността на управниците и от егоизма и страха на обикновения човек. Робът не може да бъде освободен, освен ако сам не пожелае това, както и свободният не може да бъде поробен, освен ако сам не го допусне. Ние българите не ценим свободата, нито се стремим към нея, ние ценим сигурността, и предпочитаме да се осланяте на благосклонността на господарите си, а не на собствените си сили.
    Българите живеем само в настоящето, страхувайки се за бъдещето, отричайки миналото. Ние оцеляваме поединично, като смятаме, че го правим за децата си, докато всъщност продаваме тяхното бъдеще, защото живот и оцеляване са различни, дори противоположни неща.
    България вече не съществува като държава и което е по-страшно , умира като народ. На картата на света, по която ще учат бъдещите ученици, там където би трябвало да е България ще пише ЕС
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове