Last news in Fakti

5 Февруари, 2012 15:29 6 755 5

Цирк Дьо Солей - триумф над невъзможното

  • цирк-
  • цирк дьо солей

Пищно, грандиозно и красиво шоу на ръба на риска и човешките възможности

Цирк Дьо Солей - триумф над невъзможното - 1
Снимка. Стандарт

Красота, феерия и невероятни акробатики на ръба на човешките възможности – дори тези думи не стигат, за да се опише феноменалният „Цирк Дьо Солей”. Най-известната трупа в света от два дни спира дъха на малки и големи в столичната зала „Арена Армеец”, а днес са финалните й два спектакъла.

Уникалното представление „Saltimbanco” продължава два часа, редувайки изумяващи акробатични номера и грациозни композиции от човешки тела с жонгльори и клоунски забавления.

„Saltimbanco” в превод от италиански означава „да подскачаш на мястото си”. А за публиката – да не вярваш на очите си.

Грандиозното шоу на „Цирк Дьо Солей” не може да ви остави безучастни – със своята пищност, цветност и сложност.

В края на пъстрата сцена, приличаща на цвете, издигнати на едно ниво по-горе, стоят музикантите, осигуряващи перфектното озвучение на живия спектакъл.

А той изобилства от действие, защото постоянно на сцената изникват клоуни и акробати, въоръжени с целия атракцион на трупата - пищни костюми, маски, кресла, люлки, фенери.

След първоначалното заиграване на клоуните с публиката, последва пищно изпълнение на няколко дузини акробати, облечени от главата до петите в цветни костюми. Изкачвайки се ловко  по високи метални прътове, те буквално прескачаха между тях в невероятен синхрон.

По-късно над главите на хората от първите редове прелитаха две жени, които изпълняваха сложни номера само на една въжена люлка. Достатъчно дълго, красиво и изключително плавно, за да попита зрителят: „Гравитация ли?”.

Това са само два от уникалните номера на зрелищното шоу, надхвърлящо границите на цирковото изкуство. И стигащо твърде близо до ръба на риска. Да не говорим за жената, която превита през кръста и с крака във въздуха, се задържа само на гръкляна си.

„Цирк дьо Солей” е най-мащабното шоу от този бранш. Трупата пристигна у нас, водена от над 50 артиста с 15 тира оборудване, техника и над 25000 костюма.

Компанията е създадена през 1984 година и за първи път гостува у нас. В репертоара си има над 30 спектакъла.

Идеята на спектакъла „Saltimbanco” е да са пресъздаде животът в големите градове във всичките му многобройни форми. Това е първият и най-известен спектакъл на „Цирк дьо Солей”, като в него не са използвани животни за забавление на публиката.

За мнозина циркът е остаряло забавление. Но „Цирк Дьо Солей” просто не влиза в тази категория, защото е сложно и разграфено до секунда съчетание между цирк, театър, пантомима, еквилибристика.

 

 

Трейлър на шоуто:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любов Станулова

    0 0 Отговор
    Определено, бях разочарована от този Цирков Спектакъл! Не ми спря дъха нито един от показаните номера! Рекламата беше в повече, но като се има предвид бюджета в БГ колко е ограничен, не се изненадвам , че артистите ни представиха един от най-слабите си спектакли!
  • 2 Силвия Миланова

    0 0 Отговор
    Наистина не можах да повярвам на очите си !!!! Това, което видях беше жалко представленийце на провинциален цирк, къде точно бяха невероятните акробатики на ръба на човешките възможности, защото аз не ги видях?? Или рекламата наистина им идва в повече, или просто представлението в България е значително редуцирано. Страшно съм разочарована, циркчето не заслужава билет и от 5 лв, а те искат 120 !!!!!!!???????
  • 3 Анна

    0 0 Отговор
    Изцяло съгласна съм с коментариите по долу.Дойдохме от Бургас, не зависимо от времето, заради децата и очакванията ни бяха много големи, но тръгнахме разочаровани !!!Не видяхме нищо, което да ни изпълни и да зарадва. А пак залата Армеец е машина за пари.Не можеш да продаваш билети за балкона за такъв вид представление, не усетихме тръпката и магия!!! Отделно, че на нашия балкон имаше охрана и не спряха да се оглеждат и да ни пречат да гледаме през цялото време.Загубих време и пари!!!И желание !!!
  • 4 Кламс

    0 0 Отговор
    Според мен пък си заслужаваше и 120лв. Много красота- цветове, изпълнения, заряд на артистите, музика, осветление....Наистина прекрасно! А ако сте милели, че отивате на обикновен цирк, сте сбъркали- ако се бяхте информирали повече, щяхте да знаете какво да очаквате! Да не говорим, че като цяло Cirque du Soleil не е за деца, защото няма много да разберат от класата на хореографията и артистизма, с които това представление най-много впеачатлява. Това е все едно да сравнявате "Жизел" със street dance ( второто е разчупено и много динамично, но просто е различно!!!) ! Много добра организация освен това!
    Но въпрос на вкус- "балетчето" и "оперката" също не се харесват на всеки :) Айде със здраве :)
  • 5 Мишо

    0 0 Отговор
    Аз мисля, че беше страхотно, най-вече след антракта. Само последния номер преди антракта не ми допадна много. Другото ,което не ми допадна особено беше , че е много "театрален".