Last news in Fakti

10 Май, 2018 16:10 8 503 6

Промени в договора за наем на земеделски земи

  • земя-
  • земеделска-
  • промени-
  • закон
Промени в договора за наем на земеделски земи - 1
Снимка: М. Богданова ©

Земеделска земя ще може да се отдава под наем от собственика или от упълномощено от него лице; от лице, което притежава права върху земеделската земя, включващи в съдържанието си правомощие да ползва или да управлява земята, предоставено от собственик или от упълномощено от него лице; и от съсобственик или съсобственици на земеделска земя, или от упълномощено от тях лице. Това решиха депутатите след като приеха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Договор за наем на земеделска земя със срок над една година се сключва от съсобственик или съсобственици на земеделска земя, притежаващи над 25% идеални части от съсобствения имот или от упълномощено от тях лице. В тези случаи отношенията между съсобствениците се уреждат съгласно чл. 30, ал. 3 от Закона за собствеността, записаха депутатите.

Договорите за наем и аренда на земеделска земя със срок по-дълъг от една година, както и споразуменията за тяхното изменение или прекратяване се сключват в писмена форма с нотариално удостоверяване на съдържанието и подписите на страните, извършени едновременно. Договорите ще се вписват в съответната служба по вписванията по местонахождение на имотите, като към тях ще се прилагат и скици на имотите, и ще се регистрират в съответната общинска служба по земеделие. Въвежда се и фиксирана такса за вписването на договорите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    14 1 Отговор
    Не разбирам за какви промени в договорите за наем става дума,след като приетото от депутатите СИ СЪЩЕСТВУВА ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ?!
  • 2 Роман дизел

    4 1 Отговор
    Как се купува земеделска земя когато един от съсобствениците не продава? Издадените пълномощни от другите съсобственици не правят притежателите им собственици. Хора местните дерибеи лобират за узаконяване на далаверите им. Как се вади нотариален акт на неразделна собственост от наследниците?

    Коментиран от #3

  • 3 Romanska

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Роман дизел":

    Един от съсобствениците може да се разпореди с дарение за цялата идеална част която притежава, или само част от нея. Когато е част Пт това което притежава се прави последваща сделка която вече може да е продажба.
  • 4 Светла

    2 0 Отговор
    Имам зем.земя с нот.акт,която е лично моя собственост,дадена е под аренда да се работи без да съм правила договор с арендатора който я работи и едва сега разбирам че той ми е направил договор и го е внесъл в ОПК,без аз да знам и да съм уведомена.Какво мога да направя от тук нататък.Моля за съвет!
  • 5 Спирова

    0 0 Отговор
    Декларират ли се доходите от дадена под наем земеделска земя и следва ли да се плащат данъци за тях?
  • 6 Благой

    0 0 Отговор
    Не разбирам защо договорите за наем на земята се сключват само за една година и всяка година ни викат да го подновяваме?