Last news in Fakti

16 Май, 2018 10:37 14 890 49

Да има прогресивен данък „жилище”

  • данък-
  • жилища-
  • имот-
  • мррб
Да има прогресивен данък „жилище” - 1
Снимка: М. Богданова ©

Въвеждането на прогресивен данък „жилище” обмислят от Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ). Той ще засяга тези собственици на имоти, които имат над две жилища. Идеята е при първите два апартамента налогът да е нормален, а при трети, четвърти и пети той да е прогресивно по-висок. Обмисля се и вариант, при който общината да наема по-високо облагаемите имоти за социални нужди, като данъчно облекчи собственика.

Въвеждането на прогресивен данък „жилища” е част от програма на МРРБ за „по-справедливата цена на имотите”. Целта на министерството е от една страна да направи секторът на недвижими имоти по-прозрачен, а от друга – да стимулира развитието на пазара на наеми с цел връщане на справедливата цена на имотите. Към момента между 700 000 и 800 000 жилища, което е около 28% от жилищния фонд, са празни.

Обмисля се също така и създаването на специален фонд, в който да се събират средствата получени от по-високия данък.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 622

    78 9 Отговор
    Крайният резултат ще е по-високи наеми...

    Коментиран от #5, #10, #45

  • 2 Спрете се

    94 10 Отговор
    Вдигайте данъците и на изборите хората ще ви издухат. На ГЕРБ не му трябва опозиция, той сам се сваля от власт.
  • 3 ПОЗНАВАЧ

    62 3 Отговор
    Честито на "инвеститорите", след Гърция бе въпрос на време.
  • 4 Debil

    37 24 Отговор
    Точно така! Трябва и прогресивен данък за автомобилите. Може пък поради понижено търсене цените на имотите да паднат.
  • 5 balon4o

    23 20 Отговор

    До коментар #1 от "622":

    Грънци по-високи наеми.
  • 6 Така де

    23 28 Отговор
    Евала за данъка!!! Но къщите , ако са на 2 етажа трябва да се броят за 2 апартамента!!!
  • 7 Имотен балон

    64 33 Отговор
    След 2015 година ,започна да се надува новия имотен балон -бутнаха КТБ ,и вече четири години цените на жилищата станаха безумно извратени.Банките нарочно държат лихвите хлъзгави с тенденциа за вдигане ,имотните агенции публикуваха нон стоп статии за поскъпване,качваха обяви на завишени цени само и само да изкривят пазара и цените тръгнаха нагоре.Алчните строителни фирми започнаха да искат космически цени още на дупка ,зажаднели за бързи печалби.Собствениците на жилища като видяха за какво става въпрос почнаха да чакат още поскъпване .
    По телевизиите и печата масово започнаха да облъчват населението как инвестицията в имот била хит,как хората нямало смисъл да държат депозити в банките и ред още спекулации.
    Започнаха да се купуват жилища на кило като много от тях нито се дават под наем ,нито се поддържат ,от стария сграден фонд също има много необитаеми имоти.
    Имота хляб и вода не искал-защо да го продавам,нека си седи ,стана популярния рефрен .
    Да обаче в целия свят като имаш имоти се смята че си богат и плащаш високи данъци.
    Много собственици на жилища искат цени майка си и баща си но да плащат данъци и да поддържат не желаят .
    След като искате да сте инвеститори и да печелите ,ще трябва и да плащате ,но доста по високи данъци .
    Честито на всички дето се набълбукаха с имоти ,а някои и със заеми .

    Коментиран от #38

  • 8 Гост

    27 10 Отговор
    Малко е,може още давайте смело.
  • 9 Gost

    33 13 Отговор
    То като искат прозрачност трябва да покажат цените на извършваните продажби по райони. Също така да июа бързо съдебно производство или директен запор на заплати на недобросъвестни собственици. Някой по 5 апартамента имат ама отказват 200лв да дадат за ремонт на входа. Мисля че поддръжката много по добре ще върти бизнеса от данъци. Смешно е че на собственик на много апартаменти държавата дава и социални помощи.
  • 10 Fakt

    16 11 Отговор

    До коментар #1 от "622":

    Какви по високи наеми, като е пълно с инвеститори на кредит. Всеки ден излизат нови имоти под наем на пазара, а хората с пари плащат само за ремонтирани жилища, което си е цифра. Старите обори ще седят празни. При предвиденото увеличение на ток парно и вода, някой ще избират между квартирант на нисък наем, но с покрити сметки към топлото или сами да се набутат с такса сградна и данъци.

    Коментиран от #23

  • 11 гост

    36 22 Отговор
    Преди това обаче трябва прогресивен данък и за доходите а не 10% за просяка и за милионера.
  • 12 Буко Баламата

    49 3 Отговор
    Аз викам да се помисли за по висок данък и за втора кола, втори телевизор, втори чифт обувки.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 опс

    22 13 Отговор
    крайно време беше, 90% от наетите жилища се декларират като празни

    Коментиран от #20

  • 15 Само мнение

    15 26 Отговор
    Крайно време е да се вдигнат данъците на хора с повече имоти. Стоят празни, а заради това хората, искащи да си купят имот, плащат непосилни суми. Някой някъде написа, че можело да има и данък за повече от 2 телефона и т.н. Ами нека има, за какво са ми 3 телефона, не искам и три жилища. А ако искам, ще плащам повече данък.

    Коментиран от #21, #30, #31

  • 16 Питаща

    39 3 Отговор
    Зависи какво ще се смята за жилище. Това е много важно, защото жилище са и наследствените порутени къщички. Може би целта е повече данъци в хазната , а не толкова регулация на пазара на имоти и наеми. Може би целта е да не обеднеят банките, хората да не си влагат парите в покупки на жилища, а да ги оставят в банките на депозити, които се стопяват от какви ли не измислени такси и таксички. След този данък " жилище" ще се появи данък"земя"- обработвама, необработваема над еди колко си дка и т.н. Днес чета все " добри" новини- бензина вече 2,20, очаква се поскъпване на ток, вода, Топлофикация, а след това и на всичко останало. А ние се успокояваме и си пожелаваме " да сме здрави,пък....." Здраве, здраве, но и цените на лекарствата са непосилни.

    Коментиран от #49

  • 17 Бай бай

    15 2 Отговор
    Да му мисли Ц.Ц
  • 18 Живко Ангелов

    30 11 Отговор
    Живея в София. Имам мои и наследствени имоти в провинцията. Там желаещи за наем и минимален няма. Затова пък ще са с по-висок данък???Идиотско мислене. В София пък празни апартаменти почти няма, но при висок данък, трябва да има по-висок наем.

    Коментиран от #22

  • 19 Бай бай

    15 1 Отговор
    Ц.Ц със шесте апартамента
  • 20 Живко Ангелов

    11 3 Отговор

    До коментар #14 от "опс":

    Дали са декларирани като празни или не, какво отношение към данъка. Той пак ще се плати от наемателя?
  • 21 Буко Баламата

    15 4 Отговор

    До коментар #15 от "Само мнение":

    Ти по принцип може да искаш и да си цар.Хората с повече имоти и сега плащат повече от теб не се притеснявай.
  • 22 Gost

    17 7 Отговор

    До коментар #18 от "Живко Ангелов":

    По високия наем ще си остане мечта, голяма част от младите семейства си купиха на кредит или избягаха в чужбина. Има блокове, който се строят до ключ и ако не ги продадат ще ги пуснат под наем. Наемателите ще имат избор, защото намаляват, а спекулантите не виждат по далеч от носа си.
  • 23 читател

    16 8 Отговор

    До коментар #10 от "Fakt":

    Няма как "квартирант на нисък наем", ако поддръжката е скъпа. Цените на жилищата няма да паднат, напротив. Скъпата поддръжка вдига цената, защото тя е елемент от цената.

    Коментиран от #24

  • 24 Fakt

    7 5 Отговор

    До коментар #23 от "читател":

    Ами няма да имаш наемател. Простичко е

    Коментиран от #26

  • 25 юрист

    26 4 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Идеята е при първите два апартамента налогът да е нормален, а при трети, четвърти и пети той да е прогресивно по-висок....“ Май*ата ви! “...Публикувано във факти.бг: Обмисля се и вариант, при който общината да наема по-високо облагаемите имоти за социални нужди, като данъчно облекчи собственика....“ НЕ- НЯМА да получите моите имоти, нито пък можете да ме задължите да ви ги дам под наем, а СО да ги преотдава под наем на меринджеите! ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ Е НЕПРИКОСНОВЕНА и докато няма писменото ми съгласие във вид на Договор за наем, СО и да си изяде ушите, пак не може принудително да ме изнуди да й отдам под наем част от имотите си!
  • 26 юрист

    26 5 Отговор

    До коментар #24 от "Fakt":

    А наемателят така и няма да си вземе жилище с ипотечен кредит, а ще отиде някъде, къде може да завлече наемодателят с доста неща. Да Ви е хрумвало, че никой не дава жилище под наем заради цвета на очите на квартирантите, а за да печели пари от наема на недвижимият си имот? Ако собственикът на имота не печели пари от наемалят, защото последният сключва договор за 1 година, стои 6 месеца в квартирата, натрупал е неплатени сметки за 6 месеца, изпочупил е цялата предоставена му за ползване черна и бяла техника само за 6 месеца, поради незнание и неумение за боравене с нея и накрая си вдигне самосиндикално 4 буквието и се изнесе в края на 6тия месец от квартирата, оставяйки порутен апартамент и купища неплатени сметки? По-добре заключен необитаван от наематели апартамент, отколкото 6 месеца обитаван апартамент от неграмотен идиот- вандал, който е порутил апартамента и след който е необходим нов основен ремонт на апартамента.

    Коментиран от #32

  • 27 Гост

    15 9 Отговор
    Да обложат с данък собствениците на земеделската земя, които притежават над 30 дка. Големите собственици на земя са основно депутати, турци, и руснаци. Печелят огромни суми от субсидии и реколта, но данък не плащат.
    От увеличение данъка на жилищата ще спечелят само нотариусите защото хората, които имат повече от един апартамент ще го прехвърлят на близки и роднини.
  • 28 Иво

    29 3 Отговор
    800000 празни апартамента - това е разковничето - колко "строителни предприемачи " глътнаха вода, а? Правим за 300 евро с най-големите боклуци като материал - справка вижте как изглеждат 10-ина годишни блокове - подгизнали от влага, щото са правени с невероятния итонг , или тухла единичка и гипсокартони , вместо стени - продаваме за 1300. Да, ама баламите свършиха и е време да лобираме...
  • 29 Бойко

    8 3 Отговор
    Тия сами ще отрежат клона на който стоят!!!
  • 30 Купи

    13 6 Отговор

    До коментар #15 от "Само мнение":

    Купи си и ти повече имоти,а не цял живот да чакаш на заплата!Зависници!
  • 31 Купи

    7 4 Отговор

    До коментар #15 от "Само мнение":

    Купи си и ти повече имоти,а не цял живот да чакаш на заплата!Зависници!
  • 32 Fakt

    14 1 Отговор

    До коментар #26 от "юрист":

    Ще заключиш апартамента ако е изплатен и можеш да покриваш разходите, но доста народ се полакоми с кредит и наематели да си изплаща апартамента, защото една заплата не стига. Абсолютно прав си по отношение на рушенето на апартаменти. Доста хора вече са на мнение, че като плащат висок наем ще си прави кефа и ако се съсипе апартамента ще го смени.

    Коментиран от #33

  • 33 юрист

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Fakt":

    “...Публикувано във факти.бг: Ще заключиш апартамента ако е изплатен и можеш да покриваш разходите...“ Нали си спомняте, че в България имаше реституционен процес и у нас над 93% от хората са собственици на жилищни имоти именно поради реституционният процес? Става въпрос за имоти, които не са купени чрез ипотечен кредит.

    Коментиран от #36

  • 34 Tru

    11 5 Отговор
    Тъжна държава . Не спира да граби от народа . И да измисля всякакви начини да си пълни джобовете с пари . ЖАЛКИ СТЕ МРЪСНИ УПРАВЛЯВАЩИ
  • 35 Ееее

    7 4 Отговор
    Време е да ви свалят от власт само грабите народа
  • 36 Fakt

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "юрист":

    93% собственост, но не във София, Пловдив или Варна! Съмнявам се оценката на имот в провинцията да може да обезпечи кредит в най-търсените градове. София и Пловдив са строителни площадки и апартаменти ще има. Цяла Европа търси цаката на Airbnb та следващото, което се очаква е лицензии и ограничаване срока на отдаване на апартаменти през платформата.
  • 37 незнайко

    2 1 Отговор
    Изобщо не е за размисъл това !!! 800 000 празни жилища по двама души ако има в тях са 1 600 000 жители !!! Това е 1/4 от българското население !!! ЗАТОВА ЩЕ СТАНЕМ ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ !!!
  • 38 БАЙ ОЙ

    6 7 Отговор

    До коментар #7 от "Имотен балон":

    Написал си един тон глупости, но в обобщение:
    - Само Господ знае дали е балон или не, защото цената се определя от търсенето и предлагането;
    - Инвестиция в жилище в голям град е мноооого по-добра от депозит в банка!
    - И това дето пише в статията за 700-800 000 празни жилища са пълни глупости! Та то в София няма повече от 1 000 000 млн., иначе ще излезе, че се пада по жилище на човек

    Коментиран от #43

  • 39 Опа

    5 2 Отговор
    Тъпия физкултурник ще плаща ли шесторен данък?
  • 40 Guest

    9 3 Отговор
    ""Към момента между 700 000 и 800 000 жилища, което е около 28% от жилищния фонд, са празни.""
    Ако действително са празни защо общините събират за тях такса/данък смет, който е по-голямата част от данъка.
    С този фонд искат да плащаме още за циганите. Заради тях всяка година вдигат цената на тока и водата. Да вземат да ни задължат направо да ги осиновим и приберем по домовете си и директно да ги издържаме. Наглоста на управляващите е безгранична.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 The TRAPPER

    3 5 Отговор
    Абе тия хора луди ли са ? Значи аз като имам един апартамент и две съборетини на село ще плащам ПРОГРЕСИВЕН данък ? За какво, че съм много ПРОГРЕСИРАЛ ? Българи -събудете се ! Политикът е длъжен да служи на народа и да направи животът му по-добър, а не да го граби ! СМЯНА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО !!!
  • 43 Умен

    5 2 Отговор

    До коментар #38 от "БАЙ ОЙ":

    Ти си написал поне 2 тона глупости. Балон има. Как наричаш поскъпване от 50% за 2 години? В Германия за поскъпване от 30% за 5 години говорят за балон(справка статия тук за германия). Защо не поскъпнаха преди 2 или 3 или 4 години? Чуждестранни инвестиции НУЛА. Откъде това голямо търсене, че да се качат толкова рязко и толкова много цените? Всяко поскъпване беше след (платена) "статия", че били скочили цените, с някой брокер. Забележи, че след статия а не преди нея.
    А за празните жилища има нещо вярно. Само се разходи вечер да видиш колко тъмни прозорци има в новото строителство. Аз лично знам за 2 блока дето са на 50%. А в моя вход (панелка) има 2 празни апартамента.
    Инвестицията може да е и в злато, петрол, изкуство. Там е още по-добре от имот.
  • 44 Мухаха

    2 1 Отговор
    "...общината да наема по-високо облагаемите имоти за социални нужди, като данъчно облекчи собственика." Кон за кокошка!
  • 45 tre

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "622":

    Санким няма на кой да ги запишем тия апартаменти - деца, родители, баби, дядовци...
    И с офшорки става.

    Само се лапат данъци за всякакви глупости, а всичко дето е задължение на община и държава е оставено на самотек.

    Коментиран от #46

  • 46 tre

    7 2 Отговор

    До коментар #45 от "tre":

    Яд ги е, че народа има пари и жилища, а за тях няма за крадене.
    Така беше и преди с депозитите в банките - ама там имало едни пари, дето трябвало да се въртят и икономиката разбираш ли - страдала.
    Яд ги е, защото един човек като заживее малко по-нормално и вече не можеш да му купиш гласа за 2 кебапчета, нито пък ти вярва като приказваш врели-некипели по телевизията.
    Искат всички да са супер мизерни, за да могат да правят каквото си пожелаят.
  • 47 842842842

    4 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Обмисля се и вариант, при който общината да наема по-високо облагаемите имоти за социални нужди, като данъчно облекчи собственика.

    Комунизъм в действие - вземаме ти жилището, даваме го на мангустите а ти после си го ремонтирай като изкъртят дограмата и изгорят паркета
  • 48 Нещо намирисва

    4 2 Отговор
    Държавата и регионалното министерството да си гледат работата, която не е да определят тренда на имотния пазар. Къде е логиката да се кръстят от сутрин до вечер в плоския данък, а да въвеждат прогресивен за имотите?! Т. нар. балони са пазарно явление, което се определя от общия ход на икономиката и поведението на стопанските субекти. В какво да инвестират хората - всички на фондовата борсата ли ще пратите или да купуват биткойни?! Който няма възможност да си купи жилище, да не бълва огън и жупел, а да работи и да сложи ред в харчовете си. Аман от шляещи се всеки уикенд из страната и Гърция - колко хвърлени на вятъра пари и загубено време е това. В цял свят имотите са материална ценност № 1 и навсякъде поскъпват, включително с "балони".
  • 49 Два чифт гащи

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Питаща":

    Точно, това е лобистки закон за банките. Българинът все още е консервативен, не обича акции облигации и т.н.
    Когато изкара малко пари купува жилище и го дава под наем, това си е малък бизнес обачееее не плаща данък печалба това трябва да се регулира а не колко жилища имаш. Както някой каза преди това, вече и за два чифта гащи ще ти искат данък.