13 Май, 2018 15:53 1 041 4

Патриотите сърдити на ГЕРБ заради закона за вероизповеданията

  • църква-
  • джамия

Според депутата Искрен Веселинов, предложеният от ДПС, ГЕРБ и БСП вариант би легитимирал възможността Ислямския институт в София да дава дипломи за образователна степен „магистър“ и „бакалавър“

"Подготвяме от около 6 месеца проекта си за промени в Закона за вероизповеданията. Дори на последния КСНС заявихме, че сме готови с него и започваме консултациите. Наложи се обаче да го внесем в НС, преди да сме получили становищата на вероизповеданията, защото парламентарната процедура е такава, че законопроектът се разпределя на комисии и, ако не го бяхме внесли, двата законопроекта (внесеният от ГЕРБ, БСП и ДПС и този от ОП) щяха да вървят на отделни писти. Идеята е, когато се променя толкова сериозен закон, да се променя възможно най-рядко".

Това каза пред БНР депутатът от Обединените патриоти и заместник-председател на парламентарната им група Искрен Веселинов. Той изтъкна и основните разлики между двата законопроекта.

„В проекта на ДПС, аз съм запознат с него от края на миналата година, основната цел е да реши финансирането на вероизповеданията, тоест държавата да гарантира, че ще финансира вероизповеданията. Особено вопиюща нужда от това има мюсюлманското вероизповедание. Нещо повече, там има текстове, които конкретно решават целевите проблеми на мюсюлманското вероизповедание и най-вече по регистрацията на ръководството му. Като цяло обаче този законопроект задава привилегиите, но не задава задълженията на вероизповеданията по ред теми, свързани основно с националната сигурност. Нашият законопроект е комплексен и обхваща както правата, така и задълженията – вероизповеданията са длъжни да следят за процеса на радикализация, да прекратят правомощия на свои духовници или проповедници, които да бъдат уличени в такива действия, не трябва да разпространяват радикална религиозна литература. Има и санкции при неизпълнение – нещо, което досега го нямаше, включително спиране на издателската дейност, затваряне на храмове…

Задължаваме вероизповеданията да предоставят списък на своите храмове и места, където се извършват обреди и проповеди и се излъчват по-добре или съответно проповеди забраняваме това се извършва в места, които не са предназначени за това“, каза той.
Законът би упражнявал контрол и върху дейността на християнските секти, коментира Веселинов. Предвижда се и нов ред за регистрацията на вероизповеданията. Те ще трябва да поискат становище от Дирекцията по вероизповеданията относно догматиката си. Според Веселинов, предложеният от ДПС, ГЕРБ и БСП вариант би легитимирал възможността Ислямския институт в София да дава дипломи за образователна степен „Магистър“ и „Бакалавър“. Депутатът алармира, че Ердоган е използвал ислямските ВУЗ-ове, за да напълни администрацията, армията и полицията с „верни на него радикални елементи“.

Според Веселинов, изказването на Каракачанов, че в парламента „скърца нещо“ се отнася точно към този случай: „Правим консултации всяка седмица с колегите от парламентарната група на ГЕРБ, а те са решили да не споделят тези свои намерения, примерно, да внесат този законопроект. В това отношение очевидно има сбъркана комуникация.
За първи път, това е по толкова драстичен начин. Мисля, че обяснение трябва да ни предоставят колегите от ГЕРБ на следващия Коалиционен съвет, за което ще настояваме, разбира се!“.
Посещението на Волен Сидеров и Явор Нотев в Крим не е било в официално качество, категоричен е Веселинов.

Всеки законопроект на „Обединените патриоти“ се обсъжда в парламентарна група. Невинаги всички са съгласни със законопроекта, но за да бъде внесен той в Народно събрание, винаги трябва да се събере определено мнозинство в парламентарната група, категоричен е Веселинов. Той е противник на предложението за либерализиране на режима на тютюнопушене, но проектът е събрал необходимите гласове в групата. ВМРО си запазва правото да гласува против.

Депутатът определи „Обединени патриоти“ като „единствената идейна коалиция, която е влизала в Народното събрание“ и изтъкна, че партиите в нея нямат никакво различие по темите свързани със защитата на националния интерес, националната сигурност, образователната система и др. Всяка от партиите има обаче и свои акценти в работата си:

„Това е един нормален партньорски процес. Понякога си повишаваме тон, понякога не се разбираме за някои неща, но това е рискът на живата коалиция. Ако беше въпрос само да поделим постовете и всички да сме доволни, мисля, че нямаше да има никакъв шум в системата и нямаше да има истински дебат в коалицията“.

Сидеров е бил подведен, че срещите на вицепремиерите с лидера на БСП са били в качеството на председатели на партии, а не в качеството им на представители на изпълнителната власт, които търсят подкрепа за определени решение, категоричен е Веселинов. Обединените патриоти още не са обсъдили как ще гласуват по предложението проектът за АЕЦ „Белене“ да бъде размразен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Санде

    6 2 Отговор
    Герб често обръщат палачинката.
  • 2 гост

    2 2 Отговор
    Ами след като толкова се страхуват от"радикален"Ислям,защо не акредитират Ислямския Институт в България? Въпреки,че в момента там преподават поне 4 човека ,които са ХРИСТИЯНИ.Трябва да има такъв учебен център като Ислямския Институт за да се гарантира образование,което е тук и е по 100% контрол на държавата!!!!
  • 3 гост

    6 1 Отговор
    Каквито и закони да се приемат трябва да са в интерес на българския народ и българската държава. Колкото и недостатъци да има държавата ни все пак до като живеем в нея ние разчитаме на нея да ни опази живота, здравето,спокойствието, имуществото свободата ни .Приемането на закони които накърняват интересите на българския народ и държава в полза на външни сили е ПРЕДАТЕЛСТВО.
  • 4 Салам Алеко

    4 3 Отговор
    Въобще исляма до 5години ще бъде забранен в цяла европа! Ние пак ли ще сме с последните?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове