Last news in Fakti

13 Май, 2018 18:40 1 703 9

БСП: Защо в XXI в. в София няма канализация?

  • бсп-
  • панчарево-
  • протест

Държава и община делят столицата

„В XXI век в една европейска столица не е нормално да няма канализация. Проблемът на крайградските райони е този, че голяма част от отговорностите се разделят между държавата и Столична община“. Това каза народният представител от „БСП за България“ Христо Проданов в Панчарево. Той и общинският съветник от БСП в Столичния общински съвет Альоша Даков се включиха в протеста на гражданите, които поискаха рехабилитация на „Самоковско шосе“, решаване на проблема с канализацията в района на Панчарево, Кокаляне и Бистрица, на замърсяването на язовир „Панчарево“ и нуждата от ремонт на вътрешно кварталните улици.

За стопанисваната от държавата част от „Самоковско шосе“ депутатът Христо Проданов пое ангажимент да зададе въпрос към министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, а за частта от улицата, принадлежаща на Столична община, въпросът ще постави общинският съветник Альоша Даков. От групата на БСП в Столичния общински съвет ще поставят на вниманието на управляващите от ГЕРБ и на концесионера „Софийска вода“ въпроса за изграждането на канализация в Панчарево, Кокаляне и Бистрица, както и за нуждата от средства за ремонт на улиците. Народният представител Христо Проданов заяви, че исканията на хората са абсолютно обосновани.

„Хората, които имат искания към институцията биват прехвърляни от общината към държавата и в крайна сметка не се решава нито един от техните проблеми. Отговорностите за крайните квартали се размиват между държавата и Столична община, а от 10 години те се управляват от ГЕРБ. Необходимо е да се координират усилията на държавата и общината и да се решат проблемите на крайградските райони. По „Витошка“ и НДК плочките се сменят няколко пъти годишно, краде се много, а Столична община оставя крайните квартали без инвестиции и грижа за хората“, каза Христо Проданов.

Проданов припомни, че още в предизборната кампания за местните избори за 2015 г. основен акцент в програмата на БСП – София е бил вниманието към крайградските зони и кварталите в периферията на столицата. Проданов определи протеста на хората от Панчарево като справедлив и изрази подкрепата си към тях. Своята подкрепа засвидетелства и общинският съветник от БСП в Столичния общински съвет Альоша Даков.

„Не е справедливо спрямо живеещите в района улиците им да не се ремонтират десетилетия. Тези улици са в изключително тежко състояние. В Централната градска час ремонти се извършват много по-интензивно. Протестите в крайните квартали са начинът гласът на хората да бъде чут, да бъде привлечено и вниманието на медиите и на управляващите от ГЕРБ в Столична община, тъй като всички други средства явно са изчерпани“, каза Даков. Според него общото между протеста в „Орландовци“ от вчера и този в „Панчарево“ е, че са квартали, които са отдалечени от центъра. „Съответно и вниманието на Столична община и на мнозинството на ГЕРБ към тези квартали не е достатъчно. Системно не се предвиждат средства в бюджета на София за подобряване на условията за живот на тези райони. Проблемите в двата района са пример за развитието на града на две скорости – лъскавият център и крайните квартали с техните нерешени проблеми, които от година за година се отлагат“, каза Даков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    8 0 Отговор
    А,кажете де! Мурджовци. Комуняги,гнусни.
  • 2 Светлини

    5 1 Отговор
    Защото не сме точно в 21 век... Много просто, проблемът е, че живеем в Глобален свят и той ни влачи напред, но реално затворете границите за 10 години, ако не влиза или излиза информация, технологии, идеи, стоки или изобретения ... То ние реални сме обречени на унищожение или в най-добрия случай на живот от средата на 18ти век....
  • 3 АМИИИ

    13 2 Отговор
    ЗАЩОТО ПРЕЗ ТЕЗИ ГОДИНИ В КОИТО УПРАВЛЯВАХТЕ ВИЕ КРАДОХТЕ ,КАТО ЗА ПОСЛЕДНО,АЛЧНА И НАГЛА НАПАСТ СТЕ !
    ВЪВ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАДОВЕ НЕ БЕШЕ НАПРАВЕНО НИЩО ЗА РАЗЛИКА ОТ СЕГА ,МАСОВО СЕ КРАДЕШЕ,А КАТО НАБЛИЖАВАТ ИЗБОРИ СЕ ПОЛАГАШЕ ОКОЛО 2-3см АСФАЛТ НА НЯКОЯ УЛИЦА И СЛЕД ДВА МЕСЕЦА ОТНОВО СЕ ИЗРОНВАШЕ И АСФАЛТ НЯМА !
  • 4 Валя

    7 0 Отговор
    Тоя път вина имат и живущите там,Панчарево,Кокаляне,Симеоново,Драгалевци бързаха едно време да си настроят къщите без изобщо да им дреме за канализация,сега години по-късно се сетили че им смърдят фекалиите а под къщите им се стича урина
  • 5 Ристе

    10 0 Отговор
    То Бояна няма, вие симеоново.
  • 6 Шаран БГ

    9 0 Отговор
    То мръсна канализация няма у нашето село, Вие искате у София да има ??!!
  • 7 Борис

    3 0 Отговор
    А кажи г-н Проданов защо във 21век само софиянци трябва да имат канализация ?Ние които сме от селата около София и не само,на нас канализация не ни ли трябва.И до кога цялата държава ще работи за София г-н Проданов?
  • 8 Патриот

    3 0 Отговор
    А какво направихте Вие, другари когато бяхте на власт по въпроса?
  • 9 PlimP

    0 0 Отговор
    що, щото е едно голяяяяямо село
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове