Last news in Fakti

14 Май, 2018 14:05 9 896 19

Черен внос на горива през митница Варна

  • инса ойл-
  • пчмв-
  • горива

Европейският парламент дори написа цял регламент и правила, за това как да се превозват горивата

Злоупотреби с горива на митница Варна разкри в предаването „На открито“ по БНТ Валя Ахчиева.

Темата на разследването е за това, какво се случва със Закона за акцизите и данъчните складове и едни ЖП цистерни, пълни с газьол, разтоварен от руски танкер на варненското пристанище ПЧМВ.

По закон от 1 януари 2018 година на всяко българско пристанище, където може да акостира танкер трябва да има измервателни уреди, свързани с митниците и НАП. Малко е известно, че след промяната в закона – на 29 декември 2017 година само два дни преди нова година и преди да влезне в сила законовата промяна, финансовият министър Владислав Горанов подписва една наредба на министерството на финансите, че срокът за слагане на измервателни уреди се удължава, вместо да е в сила от 1 януари, влиза в сила от 1 юни. Така самата държава, която тръби, че се бори с контрабандата и която трябва да пълни бюджета, слага една врата в полето за още пет месеца, и през нея да мине всеки, който иска до внася гориво.

Цели два месеца и половина никой в държавата не се е усетил, че така се нарушава Конституцията. Една наредба противоречи на самия закон. Законът казва срокът е 1 януари, а една наредба от 1 юни. И така танкери влизат и излизат, и носят гориво през януари, февруари и през първите две седмици на март – танкери внасят горива в Бургас и Варна на пристанища без измервателни уреди, в нарушение на закона, но в духа на наредбата, която им дава отсрочка до 1 юни. Някой най-накрая се е сетил, че така се нарушава Конституцията и на 16 март 2018 г. депутатите вкарват този удължен срок и в Закона за акцизите и данъчните складове. А за да маскират гафа, те приемат, че закона ще действа със задна дата. Тоест узаконяват незаконното разтоварване на пристанища без измервателни уреди.

След тези промени горивото не влиза в данъчен или митнически склад, а се товари направо на вагони цистерни. Валя Ахчиева разкрива, че тези цистерни се движат само по едно направление – данъчния склад на „Инса ойл“ в село Белозем, община Раковски, край Пловдив. Е има и едни три танкера на „Полисан“ в Русе.

Трябва да припомним, че „Инса ойл“ има свой данъчен склад в Бургас, като наемател на едно кейово място на пристанищен терминал Бургас Изток 2 с пристанищен оператор БМФ Порт Бургас, и там може съвсем спокойно по-бързо и по-евтино да превозва горивото в данъчния склад край Пловдив, в село Белозем – та защо Инса ойл превозва горивото си от по-далеч от Варна.

Валя Ахчиева открива, че между 25 и 28 март 30 железопътни цистерни, предназначени за „Инса ойл“, са престояли във Варна. Проблемът е, че те не са били охранявани от митничари, както изисква закона. Товарът е бил пазен от охранителна фирма.

По принцип влаковете с газьола пътуват 24 часа от Варна до Белозем. Справка на БНТ в Агенция „Митници” за отчетено в системата БАЦИС горивото от данъчния склад на „Инса ойл“ в село Белозем показа, че горивото от първия влак е престояло два дни преди да бъде отчетено от системата, че е влязло в данъчния склад. Втория и третия влак са престояли по един ден.

От своя страна Европейският парламент дори написа цял регламент и правила, за това как да се превозват горивата, за да няма риск за фиска на Общността.

Практиката на „Инса ойл“ показва, че всеки може да си наеме няколко вагона, да си ги сложи на краен коловоз на гарата и да си складира горивото без митнически контрол.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕЕВ

    23 5 Отговор
    ТОВА Е МАГАРЕШКИ.
  • 2 ГАД ЗЕЕВИ

    26 2 Отговор
    Щом разследването е на Яхниева значи със сигурност горивата са на Марешки. Тя никога не разследва други фирми за горива - само Марешки.

    Валче, нещо да кажеш за Литаско доставяща нефт на Лукойл България на специални цени?

    Коментиран от #9

  • 3 НАДЕЖДАТА УМРЯ

    4 9 Отговор
    Е нема значение чие е горивото, вжното за мен е че имаше гориво на тънка цена . И да сенплати акциз , ние и нашите пенсионери няма да ги видят тези пари,, щото праиме САНИРАНЕ на определени жилища.
    Тъй че , за нас е изгодно да има гориво на поносима цена.
    Е ся тази Валя резна клончето , дето седяхме обикновенните хорица.
  • 4 некойси

    15 1 Отговор
    Значи мен могат да ме чанчат да плащам мито и ДДС в пъти над стойността на пратка, а 60 тонните цистерни си минават така?!
    Къде е логиката?
  • 5 333

    6 2 Отговор
    А МАРЕШКИ,НЯМА НИЩО ОБЩО.
  • 6 Шляхтиц

    10 8 Отговор
    Гледах предаването на Ахчиева по телевизията и поне на мен не можа да докаже как се внасят горива НЕЛЕГАЛНО. Всички етапи на разтоварването се контролират и осчетоводяват, а връзката с НАП трябва да се осъществи до 01. ЮНИ. Аз не бих допуснал тази жена на територията на фирмата си. Ако има каквито и да са съмнения, може да изпрати съответните компетентни ауторизирани контролни органи и институции. Не бих я допуснал и до никаква телевизия. Предаването и е абсурдно нагло, невъзпитано провокативно.

    Коментиран от #10

  • 7 бугразлия

    4 4 Отговор
    вий како си мислихти чи шъ стани кът гласуахти за ниегу е, лишпери
  • 8 Роко

    6 2 Отговор
    Да не изпълнява поръчка?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Широ

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Шляхтиц":

    Ами чети хубаво бе,трябвало е да се осъществи от 1-ви януари,Горанов нарушава европейския регламент като си мисли че може да нарушава закони и да си създава сам такива,сега разбра ли?!

    Коментиран от #12

  • 11 Варна

    16 0 Отговор
    Контрабандата включително и тази на горивата става със знанието на властта. - Да акостира един кораб, хеле пък и танкер има един куп мероприятия свързани и под контрола на администрацията, митницата и гранична полиция!
    - Няма кораб, който да не минава входяща и изходяща контрола!!!

    Единственият начин да се осъществи такава контрабанда е някой да се обади "Свише" и пристанищна администрация, митница и граничните служби да се оттеглят и да се правят, че кораб не съществува.

    Само забележете колко хора са ангажирани: - Получатаел и изпращач на товара, корабна компания, корабен агент, митнически агент, сървей, смяната на митническото учереждение, митническото разузнаване, гранична полиция и фирмата със сухопътният транспорт.

    Сега ми кажете, че това не става със заповед отгоре! - Кой управлява от 2009 година насам и кой държи властта?
  • 12 Аууууу

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "Широ":

    Да не мислите че Горанов го прави заради Марешки. Да бе - ако няма благословията на Златев нищо няма да се случи
  • 13 qwerty

    4 1 Отговор
    Не, че го защитавам Марешки, но и той вдигна на 1.98 нафтата
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Койчо

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Господин":

    В цялата статия Марешки не е споменат нито един път,а и самата статия не се отнася лично за него
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ех, продажни драскачи :)

    2 6 Отговор
    Къде видяхте нарушението, че не ми стана ясно? Тази оФца Яхниева, няма никаква представа за какво говори. Взела пари от Златев, ибрик да прави. Мастия. Разследваща журналистика, тънки, магарица недоклатена.
  • 18 Топалов

    7 0 Отговор
    Жоро Инса отдавна е спонсор на меверето и Цвъки си го пази, затова нито му мерят горивото, нито му го проверяват. Танов навремето го беше подгонил за контрабанда, преди това и антимафиотите го разследваха за организирана престъпна група, ама всичко се покри.
  • 19 Ivanov

    0 0 Отговор
    Cacarov i Ca4eva i Goranov 6e obarnat li vnimanie na Va6eto ra3sledvane i moiata pensiia 6e ostane li 357 lv.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове