Last news in Fakti

15 Май, 2018 16:00 2 590 11

Хан Тервел, игото и трите морета

  • хан тервел-
  • западни балкани-
  • европа

Впечатленията на един германски журналист

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Посетителите на София ще намерят потвърждение на следната мисъл на Курт Тухолски: "Който иска да разбере теснотията на своята родина, трябва да пътува", пише германският "Нойес Дойчланд" в обширен репортаж от България.

В навечерието на срещата на върха на ЕС за Западните Балкани чуждестранните журналисти отново насочват поглед към София. В левия германски вестник „Нойес Дойчланд", който по времето на ГДР беше орган на комунистическата партия, Михаел Мюлер е написал обширен репортаж от българската столица под заглавие „София през пролетта". Авторът анализира отношението на българите към собствената им история и в същото време пише с много симпатия за забележителностите на страната. Предлагаме Ви няколко пасажа от тази статия:

„Да, София по очарователен начин стимулира всички сетива и винаги си струва да я посетиш за няколко дни. Към смесицата от сецесион, история и фолклор, от някогашния социализъм и днешния балкански вариант на капитализма в момента между другото се добавя още един аспект. Гвардейците пред официалните сгради днес сякаш вдигат краката си още по-високо. Кавалкади от черни лимузини с включени сирени фучат от летището към някакви официални офиси, към резиденциите и обратно към летището, за да посрещнат още високи гости. Защото до края на юни България е председател на ЕС", пише авторът и ни запознава с 32-годишната Мариела Иванчева, която е стартирала свой бизнес. Младата уебдизайнерка се гневи, че вместо да подпомага бизнеса, държавата дава пари за паметници на „някакъв тип, който преди 1300 години бил спасил Европа". По-нататък в репортажа четем:

"България на три морета"

„С това младата софиянка бърка с пръст в една рана, която всъщност не е само типично българска - тя мъчи хората на целия Балкански полуостров. От една страна 500-те години в границите на Османската империя глуповато се обобщават като „робство" - сякаш собствените боляри са властвали по някакъв друг начин. От друга страна в историята на възникването на нациите и държавите зее огромна дупка. Така че българските политици и идеолози, подкрепяни от престараващи се професори по история, непрекъснато се опитват да прехвърлят един по възможност цялостен мост над тази дупка - чак до днешно време. Символичните статуи край парапета на този мост са трите средновековни столици на България до 1396 - Плиска, Велики Преслав и Велико Търново, както и София, която от 1879 година е столица на модерната българска държава. А също така различните манастири, например Рилският и Бачковският, както и черквите в Бояна, Иваново и Несебър - за да споменем само няколко имена от доста по-дългия списък на българските културно-исторически паметници в списъка на ЮНЕСКО."

По-нататък в репортажа става дума за споменатия от Мариела Иванчева паметник на хан Тервел. „„Той е спасил цяла Европа от ислямизиране", твърди българският министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е както председател на Националния комитет „Хан Тервел - Спасителят на Европа", така и лидер на една националистическа партия, участваща в правителството. Подобни изхвърляния звучат преувеличено и смехотворно, макар и по един симпатичен начин, но свързаната с тях символика в българското всекидневие понякога определено смущава.

Например когато една детска градина се кръсти „Всички сме малки българчета". Но това със сигурност не е чак толкова смущаващо, колкото тениските с надпис „България на три морета", които не само се продават, но и се носят в София. Вярно, картата на тези тениски е от далечната 927 година. Но и картата от 1941 стига не само до Черно море, както е днес. Тя се разпростира на юг чак до Солун на гръцкото Егейско крайбрежие, както преди 1000 години, а на запад България достига почти до Адриатика - отделя я само Албания, която, впрочем, през Втората световна също като България е съюзник на нацистка Германия.

"Всичко това не бива да помрачава радостта от едно пътуване до София"

За любопитния посетител и следотърсач центърът на София предлага и други политико-исторически атракции. Паметникът на Ленин отдавна е подменен от статуя на градската закрилница Света София, а на мястото на някогашния мавзолей на Георги Димитров сега се е отворило едно своеобразно голо пространство с открито кафене в единия край. „Не смеят да пипнат единствено Паметника на Съветската армия в едновремешния Парк на свободата", констатира културологът Иво Христов на страниците на всекидневника „Сега". Защото това можело отново да доведе до масови протести в столицата.

Всичко това не бива да помрачава радостта от едно пътуване до София, до България. Напротив. Но трябва да ни отвори очите. Защото потвърждава наблюдението на Курт Тухолски: „Който иска да разбере теснотията на своето време, трябва да учи история. А който иска да разбере теснотията на своята родина, трябва да пътува". И трезво да сравнява видяното с действителността в своята родина, можем да добавим", пише авторът в края на репортажа си от българската столица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо ви

    17 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: И трезво да сравнява видяното с действителността в своята родина... Какво намеква този? Айде да не почнем ние да сравняваме !...
  • 2 Дедо Грую

    23 1 Отговор
    Не знам какво е искал да каже така нареченият автор, но освен омраза и заплетена мисъл като в лабиринта на Минотавъра, друго нищо не му се разбира. Всичко това говори за същество, изпаднало в силна абстиненция или сериозни психични отклонения. Но поглеждайки от де произлиза този "шедьовър" - дойчето велето, веднага на човек му светва, не си струва вниманието. Друго - името на набедения "аФтор" : курт тухолски и това ти показва ХАЗАРСКИЯ му произход. Това напълно обяснява българофобията му.
  • 3 Българина

    21 2 Отговор
    Спасяването от ислямизация му се струва смехотворно, добре че полския крал при Виена помогна че тоя щеше да е с квадратна глава сега и такива съмнения щяха да засядат нвприятно по ъглите на куба.... С гетат коитонв германия вече са много ще видите що е то робство и ислямизация... Сития на гладния не вярва но палачинката се обръща. Очаквам следващите 20г емигранти от запад насам

    Коментиран от #6

  • 4 ех луно земьо македонскалуно

    12 1 Отговор
    Курт Тухолски !!!! Курт на старобългарски значи вълк,а Тухолски...издава македонския му произход!!!! Също като Алекси Кипров/ Алексис Ципрас/ и Барко Обамовски/Барак Обама/. Ха-ха-ха!
  • 5 Кълвач

    38 0 Отговор
    То и Берлин доста се е променил в сравнение с 30те години, а още повече от 1945г. Няма го Гестапо, приятни , млАди педераси пишат статии за България, ходжата призовава правоверните германци в джамията и т.н. красоти с големи , черни бради!
  • 6 Бай хой

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българина":

    Още малко ще споменеш и полският легион участвал в руско-турската освободителна война от 1878година. Та да знаем кой е спасил хевропа от ислямизация. Па и британски и френски кораби и войски готови да се намесят при Константинопол и превозващи башибозук от албания. Та и германски офицери и индженери на служба при една от страните.

    Коментиран от #8

  • 7 Д'мин

    29 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: От една страна 500-те години в границите на Османската империя глуповато се обобщават като „робство" - сякаш собствените боляри са властвали по някакъв друг начин.
    Ей само за това DW е за колене! Ваща верица, абе вие ли сте били под турско" присъствие" м@@@@@@цата ви!
  • 8 Голем смях

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "Бай хой":

    За Владислав Варненчек ,първия притекъл се за Освобождението на България сигурно не си чувал.Още през 1442 година е започнал да бие турците и само едно злощастно събитие е попречило да освободи България още през 1444 г.Това се истинските братя славяни,а същите тези поляци спасиха при битката за Виена, Европа от турските орди.Затова сега пием водка Собиески ,в чест на спасителя на Европа.Добра водка,наздраве на всички ..
  • 9 патриотъ

    13 0 Отговор
    Тоя съвсем е изкрейзил!Още малко ще изкара,че въобще не съществуваме и всичко,което се е случило с нашия народ е наужким!
  • 10 Тиверий

    11 0 Отговор
    Немски, люво-зелени джендъри, най голямата измет, която човечеството е създавало. Дресирани до ниво на зеленчуци, нихилисти по рождение и възпитание и с присадена от евреите вина за вечни времена. Родени да са гои и да работят за собствено и общоевропейско унищожение. Такъв като го видиш с гейският перчем и колелата на ушите - един шут и да не пита защо. Иначе в хомо-гойският пропаганден парцал DW, само на такива се дава трибуна. Преди тези, платени, подигравателни статии се подвизаваха в Дирника. Сега и тук си купуват карета. Един съвет до собствениците на този сайт - не се принизявайте, за каквито и да е пари, да препечатвате помиите на DW, вървите по пътят на дирника и другите прогейтърски медии и само ще загубите от това.
  • 11 Бат Сали

    1 0 Отговор
    А който трябва да прецени простотията на един народ ,трябва да пътува за да види колко боклуци е изсрал по пътищата на Родината си .