Last news in Fakti

15 Май, 2018 13:57 4 880 9

Изобретиха безопасен автомобил на водород

  • rasa-
  • водород-
  • автомобили
Изобретиха безопасен автомобил на водород - 1

Една сравнително нова автомобилна компания от Уелс, носеща името Riversimple, твърди, че е изобретила работоспособен и най-важното безопасен автомобил, задвижван от водород. Водородомаобилът се нарича Rasa и с едно зареждане може да измине разстояние от 480 километра.

Изобретиха безопасен автомобил на водород

Производителят е готов да пусне водородния автомобил в серийно производство през 2020 година. Още нещо любопитно е, че над дизайна на Rasa се труди авторът на съвременния Fiat 500 Крис Рейтс. Иначе всяко от колелата на Rasa е снабдено с електромотор, а наличието на свръхлеки материали прави общата маса само 580 килограма.

Изобретиха безопасен автомобил на водород

Ускорението от 0 до 100 км/ч. става за 10 секунди. Захранването на електромоторите с енергия става благодарение на водородни елементи и на рекуперация на кинетична енергия от спирачното усилие. Енергията отива в т.нар. суперкондензатори, намиращи се в предната част на автомобила.

Изобретиха безопасен автомобил на водород

"Водородният автомобил Rasa не следва принципите на досега познатите ни такива коли. Разработен е от нулата и е напълно безопасен" - твърди шефа на компанията Riversimple Хюго Споверс. Още нещо странно, но изглеждащо и логично е, че компанията не предвижда продажба на водородни автомобили. Тя ще ги отдава под аренда, като ще се грижи за техническото обслужване, за застраховката и дори за зареждането им.

Изобретиха безопасен автомобил на водород


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    13 16 Отговор
    До първото по-сериозно ПТП, където ще се отвори кратер в земята.
    Водорода като гориво за транспорта е нереален.
  • 2 Читател

    20 3 Отговор
    Преди 200 години са казвали същото за съвременния транспорт. Още преди 10 ина години имаше прототип на автомобилна бутилка за водород, от въглеродни нишки, свръхлека, пълна до 400 атмосфери издържа след пускане от самолет. Нещата се развиват, само да има финансов интерес.
  • 3 Гоуст

    8 2 Отговор
    Ще има!Тъпите батерии нямат развитие последните години.
  • 4 Стеф

    5 1 Отговор
    Има генератор който произвежда водород в момента и не му е нужно да го съхранява

    Коментиран от #9

  • 5 Луда 🐞

    1 1 Отговор
    много е сладка!

    Коментиран от #7

  • 6 gad

    3 0 Отговор
    10 години по-рано през 2008 Honda направиха водородно-електрически хибрид FCX Clarity.
  • 7 Модерно

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Луда 🐞":

    Отвратителна е!
  • 8 айай

    0 0 Отговор
    Няма такова нещо като водороден двигател,както и двигател с вода, както няма и "силиконова долина"Трябва само малко усилие, за да се сетите защо.
  • 9 айай

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Стеф":

    Сигурен ли си?От какво?На каква цена?
    Един кг водород-22000ккал,а колко са вложени?