Last news in Fakti

16 Май, 2018 08:21 12 435 31

Русия промени хода на войната в Сирия

  • удари-
  • война-
  • сирия-
  • русия-
  • башар асад-
  • бунтовници-
  • терористи-
  • ислямска държава

Руската намеса гарантира оцеляването на Башар Асад

Русия промени хода на войната в Сирия - 1
Снимка: БТА/ AP

Въздушните удари срещу сирийските бунтовници са се увеличили със 150%, откакто Русия се намеси в конфликта през 2015 година. Това помага на режима да утрои територията под негов контрол, сочи доклад на Центъра за тероризъм и бунтове на IHS Jane (JTIC).

Анализът също така сочи, че само 14% от ударите са срещу групировката „Ислямска държава“. Докладът за ситуацията отбелязва, че сирийските власти са увеличили своя контрол от 16% през септември 2015 година на 47% през март 2018 година. Руската намеса не само гарантира оцеляването на режима на сирийския президент Башар Асад, но и промени хода на войната.

„Руската намеса предостави на сирийското правителство време и пространство да концентрира силите си в ключови стратегически области и да използва огромна сила, за да възстанови контрола си върху окупираната територия", заяви Матю Хенман от JTIC, предаде Актуално.

„Записаните данни подчертават ключовата роля, която са изиграли въздушните удари в тази стратегия, като опозиционните сили в голяма степен не могат да се защитават, да не говорим за възпроизвеждането на заплахата от въздуха", коментира още експертът. От центъра уточняват, че силите на Асад успешно са превзели отново големите градски центрове като Халеб и Хомс, както и са осигурили границата с Ливан, и са овладели заплахата от ислямистките бунтовници в Идлиб.

Между септември 2015 година и март 2018 година броят на руските и сирийските въздушни удари се е увеличил до 6833 от предишни 2735. От тези удари 960 са насочени към ИД - около 14%, но мнозинството е срещу други бунтовнически групи, се казва още в доклада. Ударите са били „особено концентрирани в области, където ИД е имала малко или никакво оперативно присъствие", отбелязват анализаторите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    130 10 Отговор
    Журналя!
    Моля вииии
    Русия съхрани държавата Сирия, защото на нейно място бе планирана от цру - Исламска Държава и спаси стотици хиляди човешки живота!!!!

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Грую

    5 44 Отговор
    Е 14% са ударите срещу даеш пак е добре аз си мислех че са 1,4%😂

    Коментиран от #6

  • 4 Владо Вр

    76 5 Отговор
    Че то разлика м/у умерени, ИДИЛ и мижавата опозиция няма. Всички са за требене, като хлебарки. ЦРУ си призна, че опозиционерите подпомагани от него отиват в ИДИЛ.

    Коментиран от #29

  • 5 Мукавей

    53 6 Отговор
    Разчекнатите от яд колониални свине лъжат, ама само себе си.

    Резултатите се виждат, а те да си лъжат щот само тва могат.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Грую

    8 57 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    За първи коментар колко копейки повече вземаш Сергей.
    Каи честно??

    Коментиран от #9

  • 8 ГНЕВЕН

    53 2 Отговор
    Бунтовниците от кого са въоръжени, питам аз???
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да го кажем направо.

    60 1 Отговор
    По логиката на"статията" официалната власт в Сирия трябваше да падне и главорезите от ИД да създадът терорситична държава с реални граници и държавно устройство?!?!?!?! Някои хора съвсем са неадекватни-а чак пък и позиция изказват...
  • 11 vvvvv

    56 3 Отговор
    Като пишете такива неща, пишете кои са тези бунтовници, за какво се борят, кой ги финансира. Никъде не видях, че това са международна паплач джихадисти, финансирана от Саудитска Арабия, Турция и САЩ. Това е важното. И кой финансира това изследване.
  • 12 Грую

    3 21 Отговор

    До коментар #9 от "Klecaniba":

    За себе си в трето лице ли говориш.Колкото и да си сменяш ника простотията ли лъха отдалече!!

    Коментиран от #13

  • 13 Истерик

    17 2 Отговор

    До коментар #12 от "Грую":

    намалете памперсите малко молим.
  • 14 Справедлив

    54 5 Отговор
    Позицията на САЩ винаги е била такава-да защитава тероризма..самият Вашингтон създава терористи и то от най-опасните-радикали на религиозна основа. Освен това САЩ практикува международен тероризъм със политиката си на агресия към суверенни държави-като погазва всички международни права...Оказва се,че в последните десетилетия САЩ се превърнаха в империята на злото и агресията.
  • 15 Kcaniba

    5 49 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Русия подкрепя почти всички агресивни диктаторски режими като ги снабдява с огромни количества оръжие. И ако Русия е наследник на СССР – глобален революционно-терористичен център, то постимперска Русия поддържа, обучава и снабдява антизападни терористи от цял свят и особено от ислямските страни. По заповед на Андропов още в началото на 80-те години на арабски език бе преведена и разпространена в милионен тираж фалшификата на царската полиция за световен еврейски заговор „Протоколите на ционистките мъдреци“ с оглед подклаждане и радикализиране на антиеврейски и антиамерикански настроения в целия арабско-мюсюлмански регион на Близкия Изток.

    Коментиран от #16, #18, #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ПакСъмТук

    44 3 Отговор
    Заглавието трябва да се чете така:
    " Русия промени американския "план-А" за хода на войната в Сирия "
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ебтер

    37 5 Отговор

    До коментар #15 от "Kcaniba":

    Абе ти наистина ли вземаш пари от разните краварски фондаций ...или си вярваш в това, което плещиш???Ако е първото-простено ти е, все пак по някакъв начин заработваш някакви пари!? Но ако и ...наистина си вярваш, в това което пишеш-значи си за лудницата!!! То цял свят разбра, че масоните, т.е. "световното правителство" в сянка е решило цяла Европа да закопае с ...емигранти от африканския континент, затова създадоха идил, въоръжиха го и дадоха заповед да колят хората- а на бягащите раздаваха долари за да успеят да се доберат до...Европа! Какво тук има неясно...та така си се разписал с разни глупости???Русия била финансирвала и снабдявала ..всички терористи с оръжие???Ти въобще чуваш ли се...виждаш ли се какво плещиш??? Пак казвам-ако за подобни глупости получаваш ...с нищо не покритите долари-оправдан си! Значи това ти е работата-да плещиш глупости???

    Коментиран от #21

  • 20 jforfk

    29 3 Отговор
    Не мога да разбера тази "свободна" журналистика ... Защо на едни законно избрани правителства се обозначават с думичката "режим", а други също толкова законно избрани се наричат правителства. Режим се нарича правителство дощло на власт чрез въоръжен преврат. А Б. Асад е избран въз основа на избори. Въобще не ме интересува как и какво е правил за да спечели изборите. Все пак дори в Сирия се гласува тайно. И когато се печелят избори с повече от 70%, те трудно могат да се манипулират. По тази логика правителството на Пиночет в Чили, съставено вследствие на преврат финансиран от САЩ е ... напълно законно. И защо тогава казваме режим на Хитлер? Ами той печели изборите през 1932 и е определен за канцлер от действащият тогава президент Хинденбург. Кое е режим?
  • 21 Kcaniba

    6 29 Отговор

    До коментар #19 от "Ебтер":

    Понеже в огромната си част медиите в България са в ръцете на енергийната мафия, контролирана от Кремъл, както и всички телевизии, без изключение, там можем да чуем какви ли не идиотщини, какви ли не оправдания, пълни лъжи и абсурди. Но няма да чуем ИСТИНАТА. Защото тя е неудобна за Путин и местните му слуги – управляващите, които държат в железните клещи на властта и зависимостите медии и журналисти.
  • 22 Kcaniba

    3 20 Отговор
    Основен проблем за Русия е да не допусне диверсификация, т.е. разнообразяване на газовите доставки за Европа – по пътя на коприната – от Баку през Грузия и най вече на задаващия се евтин газов поток от Катар, Саудитска Арабия и Иран.

    Коментиран от #31

  • 23 Kcaniba

    3 24 Отговор
    Гражданската война в Сирия е сложен пъзел на битка на практика на всеки против всеки. Тя е „поръчана“ основно поради геополитическите и геоенергийни интереси на Русия и отчасти на Турция, които имаха успех поради оттеглянето на САЩ при Обама от Близкия изток, пасивността и отстъпчивостта на западните лидери пред настъплението на ислямизма и тероризма и безотговорността на Европейския съюз.

    Коментиран от #24

  • 24 Д'мин

    18 2 Отговор

    До коментар #23 от "Kcaniba":

    Ако пишеш тези работи за парички, разбирам те. Все някак трябва да си изкарваш прехраната.

    Коментиран от #26, #27

  • 25 no name no face no number

    26 1 Отговор
    Каквито и да са бомбили все са били терористи. Браво Русия!
  • 26 Kcaniba

    8 3 Отговор

    До коментар #24 от "Д'мин":

    от нископлатените е, от там и е нивото...
    мнооо зуе!
  • 27 Kcaniba

    3 10 Отговор

    До коментар #24 от "Д'мин":

    Защитата на Отечеството е върховен дълг на всеки гражданин!

    Коментиран от #28

  • 28 Д'мин

    12 0 Отговор

    До коментар #27 от "Kcaniba":

    Аха ясно-психодиспансера!

    Коментиран от #30

  • 29 Танас

    22 0 Отговор

    До коментар #4 от "Владо Вр":

    Има разлика :)
    Казват, че умерен е този джихадист, на който са му свършили патроните!
    Но си прав, че всички са за трепане!

    Иначе пак плачем, че ислямистите не можели да се защитават от самолетите, а жителите в ивицата Газа могат ли?
    И защо Асад да не възстанови контрол над окупираната си територия?
  • 30 Kcaniba

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Д'мин":

    същият, дето от детската го бил този ник....
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания