17 Май, 2018 18:06 3 284 7

Ирландия слага спирачка пред Брекзит?

  • ирландия-
  • брекзит-
  • лио варадкар-
  • северна ирландия

Премиерът Лио Варадкар предупреди, че преговорите може да пропаднат заради стар граничен спор

Ирландия слага спирачка пред Брекзит? - 1
Снимки: БТА/АР

Ирландският министър-председател Лио Варадкар съветва Великобритания да обясни как възнамерява да запази отворена границата на страната със Северна Ирландия, защото в противен случай ще се стигне до пропадане на сделката за Брекзит, предаде АР.

"Трябва да знаем, че това е изпълнимо и законно използваемо и предстои тепърва да видим нещо, което да го наподобява", заяви Варадкар.

Великобритания напуска ЕС, неговия общ пазар и митнически съюз през март 2019 г. Но този ход може да създаде пречки за бизнеса между британската Северна Ирландия и членката на ЕС Ирландия.

Ирландия слага спирачка пред Брекзит?

Лидерите на ЕС ще оценят напредъка по преговорите за Брекзит идния месец. Те искат сделка до октомври, така че парламентите да могат да я ратифицират.

"Ако не постигнем истински, значителен напредък до юни, тогава следва сериозно да си зададем въпроса дали въобще ще имаме споразумение за напускане", добави Варадкар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фбфд

    5 1 Отговор
    Тия сега ли се сетиха?
  • 2 среднощен

    4 0 Отговор
    Знаех си, че са си оставили вратичка! Въпросът е, дали от тук на сетне Европа желае Великобритания в семейството?

    Коментиран от #3

  • 3 идеята е

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "среднощен":

    че англетата ще излезнат БЕЗ сделка а не , че ще останат в ес. излизане без сделка е по-добре за ес...стига капризи на англия...да си продава номерата на америка...нали са дружки

    Коментиран от #4

  • 4 среднощен

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "идеята е":

    Политиката на британците изцяло вече е на егоистични прагматични основи! След като не разпознаха стойността на "следвоенните европейски ценности", естественият завършек на процеса е, "Ламанша като граница между Евразия и останалия свят"! Изолирането и капсулирането никога не водят към добро! Всъщност, винаги може да се стигне до преразглеждане на "брагзит", но някой трябва да плати цената!
  • 5 среднощен

    2 0 Отговор
    П.П.
    Все пак загубата на "европейските активи" на международната фондова борса е нещо реално, което се случи! А това е по-малката щета! С британският интерес относно Иран Европа би стояла по-авторитетно в разговорите със САЩ по въпроса! А сега виждаме какво се случва! Всичко си има цена и хубаво е съвременните политици да помнят, че не винаги понасянето на финансовото изражение на загубите е по-тежка дял!
  • 6 среднощен

    0 0 Отговор
    ..по-тежкия дял!
  • 7 Гадната Англия

    1 0 Отговор
    Ирландия - свещенната СВОБОДНА република Ирландия. Бог да ги пази от империята на злото!
Новини по държави: