Last news in Fakti

17 Май, 2018 19:00 3 408 15

Силата на избора

  • боян петров-
  • алпинизъм-
  • туристи-
  • хималаи
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бях на шестнайсет, когато ме изхвърлиха по най-позорния начин от едно туристическо дружество, от което бях част. Впрочем, единствената организация, в която някога съм членувал, но това е друга тема. Това коментира за сайта „Бивол“ Стоян Николов – Торлака.

Разчленуваха ме след другарски съд, защото се качих от хижа „Пирин“ до едноименния връх тайно, без никаква подходяща подготовка и екипировка в една зловеща снежна буря, издебвайки хижаря и ръководителите на групата. Тръгнах, преди да се съмне, така се прави в планината. Нямаше джиесеми, пък камо ли смартфони, какво да кажем за обхват.

Поех по тъмно, прибрах се по тъмно. Месеци наред не усещах последните фаланги на пръстите си. И на ръцете, и на краката. Никога не съм измръзвал така, макар и други зимни преходи да съм правил. За който не знае – боли те всичко. Макар и да не го усещаш, те боли. Докосваш нагорещен котлон с върховете на пръстите си и… нищо. Няма. Все едно си хванал карти и играеш сантасе.

Такова овикване не съм преживявал през живота си. И от ръководителите на групата, и от хижаря. Да, първо ми завряха в лицето огромно канче горещ чай и препълнена купа постен боб, приготвен с планински билки, изчакаха ме да се нахраня, но после ми е*аха бойната слава. И бяха прави. Но и аз бях прав.

Адреналинът не прощава. Тъй като завинаги се отказах от дружествата, станах единак. Два пъти „Ком – Емине“, Родопи, Рила, Пирин, Странджа, загубвания, намирания, дъжд, вятър, вълци, мечки, гръмотевици, търсещи земята под краката ти, раница петдесет и шест килограма, сняг през август, двайсет и два градуса през януари, видял съм това и онова.

Видял съм и гръмкия си провал, когато тръгнах от Връшка чука за Емине (защото Стара планина не започва от Ком, а от Връшка чука), като шляпах по трийсетина и нагоре километра в сръбската полоса всеки ден, а за вода правех по 900 метра денивелация. Всеки ден. Надолу толкова и нагоре толкова. И когато на хижа „Добрила“ в Централен Балкан ме държа дъжд и мъгла три дни, преди полупиян да наведа глава и със сълзи на очи да се смъкна със Сопотския лифт.

Знам и какво е да ти остават двеста метра до върха, но да се облегнеш на треперещите си колене, за да са ти нужни няколко минути, за да си вземеш дъх, Всичко знам, но всъщност, нищичко не знам.
Това, за което ви говоря, е смешно. Толкова смешно, че чак все едно бай ви Ганя се бие в гърдите. Аз си изоставих мечтата да видя висините и станах един посредствен баирбудала, който води децата си на пикници тук и там.

Тия водопади, онова смешно връхче, дето можеш да го качиш на подскоци с един крак, хижата, в която ще набиваш кебапчета, кюфтета и ще гледаш суровите красоти на планината след някакъв пиклив три, най-много четири часов преход. Мога да измисля хиляди оправдания. Жената. Децата. Кариерата. Парите. Но няма да го направя. Истината е друга.

Аз не съм толкова дързък, колкото Боян Петров. И тогава, когато стоях на Вихрен в оная снежна буря посред зима, не съм бил. Просто съм бил достатъчно безразсъден, за да рискувам живота си, но не и толкова целеустремен, не толкова истински, не толкова смел, не и толкова себеотдаден.

Не, не съм бил. Надявам се да съм бил достатъчно пунктуален поне, за да стане кристално ясно, че спрямо неговите постижения съм един шибан пикльо, та ако ще и Нобелова награда за литература да взема, когато одъртея. Той не е одъртял, духът му си е взе така дързък и непреклонен пред обстоятелства, трудности, препятствия, граници, инициации. И най-вече пред посредствеността.
Дано Вселената ни дари с чудо и му позволи да се прибере. Толкова от мен. А всички ние трябва да се замислим за посредствените си животи и колко трябва да ги къткаме. Хиляда години стигат ли?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Писна ми от Боян

    15 37 Отговор
    До кога ще занимавате хората с този????

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    12 17 Отговор

    До коментар #1 от "Писна ми от Боян":

    Още поне 1-2 седмици.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Робот

    7 17 Отговор
    Силата на глупостта е безгранична!!!
  • 5 112

    18 1 Отговор
    Всеки прави сам избора си. Боян наистина е Голям, но и големите си намират майстора. Планината не прощава. Торлак, може да сте всичко описано по-горе но сте жив ... ама не можем да питаме сега Боян кое би избрал.
  • 6 Човек

    26 8 Отговор
    Спи спокойно Великане..... Овчите душички никога няма да те разберат...... Все някой ще ни напомня за теб. Поклон.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Краварката е в левия ъгъл

    5 3 Отговор
    Да да да.....
    Онзи ден Тошето, после Павелчо, сега и бика! Всеки се пробва с некви намеци и нападки срещу нас.
    Смятам, че утре е ред и на кравата - да се изкаже!!
    Признавам си, че ако утре кравата ме скастри, ще се "засегна", ха ха ха

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 БАЙ МИЛЕ

    15 3 Отговор
    ВИСОКО..ВИСОКО...ВИСОКО..
    ВИСОКО ЗАСТАНИ...
    НАД ЗАВИСТ И ОБИДА...
    НАД ДРЕБНИТЕ СПЛЕТНИ...

    ВИСОКО..ВИСОКО..ВИСОКО..
    ....ЗВЕЗДИТЕ СА ЗВЕЗДИ...
    ЗАЩОТО СА ВИСОКО....

    БОЯН ДОСТИГНА СВОЯ ВРЪХ...

    ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ...
  • 11 Краварката е в левия ъгъл

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Doni Brasko":

    Може да ме стресне само това .....колко си прост.Честно!

    Коментиран от #14

  • 12 Бориславов

    4 4 Отговор
    Виж сега Торлак.
    Недей на гърба на човека да правиш онализи и сравнения кой бил посредствен и кой не.Ти ли си последната инстанция която ще ни налагаш мнение. Всеки воюва на своя фронт според собствените си амбиции сили и възможности.Едни навремето се опитаха да създадат чистата раса със свръхчовеците и бяха смазани от другите по обикновените които се оказаха може би не така обикновени. Айде със здраве
  • 13 Morgoth

    6 0 Отговор
    Всъщност, ако правиш от време на време 3-4 часови преходи с жената и децата това хич не е лошо. Повечето правят 3-4 часови престои в кръчмата вместо да ходят по баирите.
  • 14 Doni Brasko

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Краварката е в левия ъгъл":

    Обидите ти са комплимент за мен. Виждам, че явно съм прекрачил добрия тон щом модератора ми е изтрил коментара. Няма проблем, ти никога няма да разбереш. Жив и здрав ти знаеш къде е краварката😬
  • 15 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    уважавам хората , които имат хоризонт по-далеч от терасата и могилите на ,,макдоналдс,,...Всеки има СВОЯ ПЪТЕКА ,но не всеки има смелостта да я извърви ДОКРАЙ.....ТЕЗИ Хора ,способни да пренебрегнат живота си в името на ЦЕЛ /естествено благородна/ остават в историята като герои.А тези,ТОРЛАК,които са имали смелостта дори и да ТРЪГНАТ по нея ,пак са за уважение...и псувни защото са пренебрегнали опита и съветите на КОЛЕКТИВА/КОЙТО ПОСЛЕ СЕ ГРИЖИ ЗА ТЕБ/.