Last news in Fakti

21 Май, 2018 11:20 10 562 15

Bosch измисли как да не падаме с мотоциклет (ВИДЕО)

  • bosch-
  • мотоциклет-
  • падане
Bosch измисли как да не падаме с мотоциклет (ВИДЕО) - 1

Компанията Bosch разработва една нова технология, която ако се окаже успешна ще намали драстично паданията с мотоциклети на хлъзгави или неравни пътища. Технологията използва принцип, подобен на този при въздушните възглавници на автомобилите.

Мотоциклетът се оборудва със специални датчици, които могат самостоятелно да определят предстоящата загуба на сцепление на колелата с пътната настилка. В случай на реална опасност системата автоматично "изстрелва" струя сгъстен въздух, в резултат на което движението на транспортното средство се стабилизира.

В момента системата още е в процес на разработка, поради което тестовите мотоциклети са оборудвани и със своеобразни помощни колела. Вижте повече във видеото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иновейшън

    47 1 Отговор
    Интересно решение, вероятно някой инженер е гледал филми за космически апарати и се е сетил. Само не знам, как ще решат проблема на мотористите с шофьорките на джипове, които зяпат у фейсо, пушат цигарка и се гримират едновременно ?

    Коментиран от #2

  • 2 656

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "иновейшън":

    Да като онази пача във Варна, дето изпотрепа сумати коли с джипа си, решила патката да взима завой с 80 на кръстовище, че и с дете на задната седалка

    Коментиран от #3

  • 3 мани мани

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "656":

    Нали се сещаш, че не е учила физика в училище, мъжа й е купил джип купил й е и книжка обаче не й е купил вибратор изпаднала е в истерия и това е резултата,...а за детето отзад едва ли си е спомнила?
    Баце, жена в истерия е по-опасна и от надрусана, пияна стриптизьорка с джип...
    Инженерите на БОШ дали имат решение по въпроса ?
  • 4 гост

    0 12 Отговор
    Това не е мотор, а птеродактил, който заема цялата лента. Интересно би било ако има плъзгачи само на предната ос и при подхлъзване те да се разгъват и да подпират в настилката, за да хванат подхлъзването на предната гума. Това, което е на видеото, се практикува от много години за настройка на абс и тракшън при моторите.

    Коментиран от #5, #6, #13

  • 5 чети и мисли

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Не схвана идеята нали ?
  • 6 ффф

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Чукча не читател, чукча писател
  • 7 Гост

    3 4 Отговор
    То хубаво ще го стабилизира, ама моториста ако не гледа у пътя, а в препятствието остава проблема и след стабилизирането. А какво ще сгъстява въздуха? Още един агрегат, който ще нагнетява и буферира или някакъв вид пиро патрон? При какви условия ще го стабилизира - хай сайд или лоу сайд? Дори при загуба на сцепление(например песок или вода), гумата може да зацепи след леко приплъзване, когато грайфера изведе пясъка или водата, но ако се активизира тази защита може да стане по-лошо ако ти изправи мотора в завой. Тогава няма да можеш да завиеш. Интересна иновация, но статията можеше да представи повече подробности дори и в популярен стил.

    Коментиран от #8

  • 8 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Ясно, то имало видео за такива като мен. Създава се някаква реактивна сила, която да притисне мотора към настилката при лоу сайд, но моторът се изправя, което повлиява на завоя т.е ако има по-изченгелен завой, евентуално изправяне на машината може да отвори завоя и да напуснеш пътната настилка по тангентата. Ако има мантинела, бордюр или сипей става лошо.
  • 9 РЗС

    8 2 Отговор
    Интересно е на някой завой, когато за да избегнеш някой тир насреща и се опитнаш да плъзнеш мотора,а ти се метнеш в срещуположна посока, той да се стабилизира точно в тоя момент, та тира да ти дестабилизира здравната книжка
  • 10 Иванов

    3 3 Отговор
    Две спомагателни колелета, като на детските велосипеди и всичко ще е о.к. А също така и ограничител на скоростта до максимално разрешената. То като се резне с 250 км/ч в някое дърво никаква система не може да му помогне. И още нещо, ПСИХИАТРИЧЕН ПРЕГЛЕД ЗА ВСИЧКИ МОТОРИСТИ ВЕДНЪЖ В ГОДИНАТА.
  • 11 Бай мото

    5 2 Отговор
    Не всички караме с 250,всеки ни слага в една група,между нас има и такива които карат разумно.
  • 12 кокото

    5 3 Отговор
    Bosch измисли как да не падаме с мотоциклет.....като не се качваме на него :)
  • 13 Именно

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Помощните колелца са само за изпитанията, нормално няма да ги има.
    Във видеото също има един момент в който го демонстрират и без тях, как запазва баланс при занасяне само с реактивната струя въздух.
  • 14 Гост

    0 0 Отговор
    Супер идиотщина,няма по добър начин да изправиш завоя,това го е измислил,човек,който няма нищо общо с мотоциклетите!
  • 15 dcdss

    0 0 Отговор
    ПЪЛНИ СМЕШКИ