Last news in Fakti

23 Май, 2018 18:05 1 542 7

ЕС дава още €1.5 милиарда на Турция

  • бежанци-
  • ес-
  • турция-
  • милиарди-
  • помощ-
  • мигранти

Брюксел продължава с финансовата помощ за Анкара

ЕС дава още €1.5 милиарда на Турция - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският съюз ще отдели през 2019 година допълнителни 1,5 милиарда евро за Турция за справяне с миграционната криза, гласи проектобюджетът на общността за следващата година. Проектобюджетът беше огласен от Еврокомисията.

„Ще се отделят допълнително 1,5 млрд. евро за помощ за бежанците в Турция, за да продължи обезпечаването на бежанците от Сирия и други места с прехрана, образование и жилища“, се казва в документа.

В рамките на бюджета за тази година Анкара ще получи 500 млн. евро във връзка с миграционната криза, припомнят от ЕК. На срещата на върха ЕС-Турция през 2016 година Брюксел и Анкара подписаха споразумение, което очертаваше мерките за ограничаване и намаляване на миграционния поток. Тогава ЕС се ангажира да осигури на Турция 6 млрд. евро, да въведе безвизов режим за гражданите на Турция, а също така да придвижи преговорите за турското членство в Евросъюза.

В замяна на това всички нелегални мигранти, добрали се до гръцките острови от турска територия, трябваше да бъдат връщани обратно в Турция. ЕС трябва да приема директно от турска територия бежанци, които вече са били проверени от турските миграционни власти, да са получили легален статут и да притежават съответните документи, съобщи Нова телевизия.

Брюксел изпълни само тази част от обещанието, засягаща отпускането на финансовата помощ. По останалите точки ЕС замрази действията си поради позицията на Турция по редица въпроси, които предизвикаха възмущение в Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    10 4 Отговор
    Нужно е! Тези ф35 бая пара ще струват.
  • 2 Българина

    8 10 Отговор
    Въпреки че одитния доклад показа че турция харчи тези пари за оръжие им дават още! А оръжието дори е американско не европейско. Ако България харчи така еврофондове след 100г . Бааси лицемерните изроди са тия в брюксел. Да пукнат дано в турски затвор
  • 3 Bahti

    10 4 Отговор
    Ердоган бей продължава Рекета!
  • 4 Виктор

    15 4 Отговор
    Те извън ЕС ..получават 10 пъти повече пари отколкото Ние..
  • 5 ГЕРО

    9 4 Отговор
    Сега половината от тези пари са за бай МЕСТАН
  • 6 Голям прос

    4 6 Отговор
    Тъпчете му гушата на тоя изнудвач, после да се хвали какво построил, купил, осрал и т.н.
  • 7 axaxaxaxa

    1 2 Отговор
    кой управлява това място? банката ли?
    преврат срещу ердото, преврат срещу "врага на лихвите"
    народа да излезе по пътищата да защити лидера си
    днес повишиха лихвите, утре ще внасят капитал контрол
    свободния свят на иран, северна корея, судан, да помогне
    преврат срещу ердото, преврат срещу "врага на лихвите"
Новини по държави: