Last news in Fakti

25 Май, 2018 13:00 3 009 19

Кой ще направи по-як ядрения кеф на Путин?

  • русия-
  • аец белене

В Русия са, в Русия са – събраха се

Кой ще направи по-як ядрения кеф на Путин? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няколко дни след посещението на президента Румен Радев в Русия, същото ще направи и премиерът Бойко Борисов. Това беше потвърдено от руския президент Владимир Путин.

В Русия са, в Русия са – събраха се. И е заради Белене – не защото изведнъж на Путин много му е домиляло за българската култура, колкото и пиарите да бутат точно този аспект от разговорите с Радев. Там са, защото трябва да се довърши далаверата.

За хората с малко по-широк хоризонт на информираност следващите редове няма да са изненада, но нека да карам поред. В началото на април САЩ засили санкциите срещу Русия и това моментално се отрази точно що се отнася до икономиката. Най-добре може да каже Олег Дерипаска, който понесе много жесток удар. Но санкциите на САЩ удрят много сериозно и по енергийните проекти с руско участие. Най-вече тяхна конкретна цел е "Северен поток 2", а цялостната стратегия е Русия и Европа да не са твърде обвързани що се отнася до енергийните ресурси.

България, обаче, макар и член на ЕС, си е здраво вързана към Русия. Достатъчно е да се поогледа човек в администрацията ни и сред политиците ни – колко от тях са ченгета. И това е лост, който Кремъл, естествено, използва – защото Путин трябва да отговори на натиска.

Че АЕЦ "Белене" е (без)умен проект (умен само за някои, чакащи келепира) отдавна е ясно – като почнем от факта, че ще се строи в сеизмична зона, минем през най-пресния доклад на БАН (защото има и един от 90-те години, още по-категоричен за липсата на полза от този проект), където за аргумент в подкрепа на централата ни казват, че през 2040 година ще сме повече на брой като население, отколкото сега (?!?!?!) и стигнем дотам, че дори самият доклад не е подписан поименно от експертите, които са го правили! Като прибавим и омайните приказки на Георги Първанов как нямало губеща АЕЦ по света – няма, да, защото всяка АЕЦ се дотира и произведеният ток се купува на преференциална цена, а ако пазарната е по-висока, което в 99,99% е реалността, разликата се покрива от държавата т.е. от джоба на данъкоплатеца т.е. от обикновените хора – то картинката е съвсем ясна. А мечтата за минимум малко шлемче с комисионни направо е на една ръка разстояние – печеливш билет за отбрани хора!

Така че сега ще гледаме. Борисов скоро ще отиде в Русия – и доста неща ще лъснат в картина. След това – дупе да ни е яко!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    18 4 Отговор
    Какво накара Баце да промени позициите си за Белене от "Гьол и корупционен проект" до "Няма да правя музей за 3 милиарда и половина"?

    Коментиран от #4

  • 2 Иванчо

    10 15 Отговор
    Перфектно резюме на случващото се! За съжлаление, както и завършва статията, дупе да ни е яко...
  • 3 да го кажем направо

    25 9 Отговор
    Добре бе..-защо тогава Меркел беше при Путин..сега и Макрон-а плюването е за Президента и Б.Б...Нима Меркел е по-малко отговорна за С.Поток 2--Или просто трябва да се слагаме на американците до безумие???? Писна ми вече от идиотска демагогия-разпостранявана от "свърх демократични експерти по геополитика"...
  • 4 Да уж

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    Обективната реалност всичко поставя на местата си.
    Amicus Plato, sed magis arnica Veritas.
    "Платон мой друг, но истина дороже".
    Надеждите не се оправдаха, на никого не му пука за България, по добре от нас са наясно, какво е лицемерието на Запада, затова обръщат палачинката, докато има време. Тяхното недалновидно поведение спрямо руските проекти в угода на интересите на запада, вече струват милиарди на българския народ.

    Коментиран от #10

  • 5 абе овча главо

    25 6 Отговор
    Авторое, аФторе.Цял свят изгражда АЕЦ-21 страни в момента,ти си седнал да ни обясняваш колко е лошо за Беляне.М/у другото 11 от тези проекти ги строи Русия-има ли смисъл да продължавам по темата? Що се отнася до енергийната зависимост-кажи го на Германия и оплюййййй Меркел-а и другите европейци.Направо сте за съжаление.То бива Стойка Г към Козяк-бива ,ама бивол за мезе не бива бре маскари продажни.

    Коментиран от #8

  • 6 Дедо Грую

    19 5 Отговор
    Атомната енергия е най - евтината и ефективна. Статийката по мое мнение е не само навеждане към козяк, но и защитава интересите на собственеците на мини вецове, фотоволтаици, вятърни мелници и др. подобни, които са неефективни, скъпи и вредни. Особено вредни са мини вецовете за популацията на рибата в нашите реки, ветрогенераторите са основно на миграционните маршрути на птиците, а имат и др. вреди.
    И основния писък е, че ще спре грабежа на различните собственици на тези уродливи съоръжения.
    А китайците защо проявяват интерес към АЕЦ - а?! Сигурно няма печалба и са много тъпи?! Не ми се вярва.

    Коментиран от #9, #11

  • 7 СссереМ

    9 3 Отговор
    АЕЦ Белене трябва да го има,стига да няма злоупотреби,но съм убеден че Борисов няма да ги допусне,иначе би му изяло главата.
  • 8 БЪЛГАРКА

    6 7 Отговор

    До коментар #5 от "абе овча главо":

    https://www.24chasa.bg/Article/910595 Германия затваря всичките си 17 АЕЦ до 2022 г......Четете повече, бе"а бе Овча главо"

    Коментиран от #12

  • 9 до всички дебили

    7 13 Отговор

    До коментар #6 от "Дедо Грую":

    Стара технология, стар гьол с нови рушвети - това е АЕЦ "Белене", Дедо Грую, а освен това Германия затваря до 2022 г. всичките си АЕЦ, и въпреки, че Меркел е физик, признава, че няма решение за ядрения отпадък, ясно? Ще си заринем България-та с ядрени боклуци и тъпаци.

    Коментиран от #16

  • 10 Само питам

    3 9 Отговор

    До коментар #4 от "Да уж":

    АЕЦ Белене изцяло е корупционен проект. по-добре е да се жертват изхарчените досега милиарди вместо да се наливат нови. Това е истината.

    Коментиран от #13

  • 11 Иван

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "Дедо Грую":

    къде ще продаваш тока бе груйо? След 30 години може да има нужда но сега няма. Даже и частен инвеститор да е утре ще извърти ръцете на държавата и ще каже дай дотации защото инак затварям, а ядрене централа не се затваря ей така..при ядрен проблем не само частния инвеститор но и държавата с него е солидарна да покрие последиците а там сумите са такива че българите ще работим после 50 години за да ги платим...и да се хванеш с китаец да правиш точно пък ядрена централа е меко казана не много умно..нелъжещ китаец освен един от ХКГ досега в рабтата ми не съм срещнал
  • 12 Абе овча главо

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "БЪЛГАРКА":

    Е като Германия затваря АЕЦ овете си-добре..Ама пак в бъдещо време-когато ги затворят всичките-тогава ми давай линкове..А що не дадеш линк че Германия строи С.Поток 2..??? Или по тролски си мълчим и ако мине..Ами като Германия ни е критерии-дай да построим и ние Ю.Поток-що пък не...Освен да се чете-то трябва и да се мисли поне малко с кратунделата..

    Коментиран от #15

  • 13 Да уж

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Само питам":

    Кой е казал за корупционен проект? Някой от вас има документи, бил е свидетел на корупционни действия?
    Една баба е казала.....на такива и разчитат - клюкари.
  • 14 Георгиев

    8 2 Отговор
    А какво ще правим когато затворят ТЕЦ. Пак ще мигаме като дискотека.
  • 15 Доктор Охболи

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Абе овча главо":

    Женицата просто не знае, че Германия купува произведен във Франция ток от АЕЦ.
  • 16 Доктор Охболи

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "до всички дебили":

    Ти явно си малък и не знаеш, че отпадъците от АЕЦ се връщат там, откъдето е дошло горивото. Като се подготвиш, тогава наричай другите дебили.
  • 17 антрашпиц

    3 0 Отговор
    При всички положения ние не знаем каква е истината .Защо правителството се разбърза толкова много?Какво и кой го накара да си промени позицията?Аз лично съм за аец.Енергийната сигурност на страната трябва да е приоритет.А междо другото...когато ги стигнем германците и аз ще съм против изграждането на всякакви аец...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Микг

    2 0 Отговор
    Не знам къде и какво четете но едно е ясно
    Няма по екологично от аец
    Вец : нарушава речните корите и рибните популации
    Тец : супер голям замърсител ако е на въглища, а на газ... горе долу приемливо
    Вятърна енергия : променя въздушните течения и създава доста проблеми следствие на това
    Слънчеви колектори :самите те прават екологична енергия въпроса е че те не са екологични само помислете защо в бг се внасят колектори втора ръка от запада а не си ги рециклират