Last news in Fakti

26 Май, 2018 20:08 22 290 29

Златко Баретата гърмян от руснаци! Българин поръчал покушението

  • златко баретата

Златимир Иванов, сочен от МВР като един от маститите босове на дрогата в София от края на 90-те до ден днешен, попадна на мишката на снайперистите на 29 януари 2013 г., когато се яви в Съдебната палата като подсъдим като тартор на банда, търгувала наркотици. Наемникът изстреля няколко куршума по Баретата от тавански апартамент на Търговския дом - порутена сграда от отсрещната страна на бул. Витоша. Това пише "Уикенд".

Баретата бе уцелен с 4 куршума в слабините, а охранителят му Александър Станков, който отвърна на стрелбата, бе ранен в рамото от килъра, който се оттегли от мястото, подпалвайки жилището, за да заличи следите. Впоследствие криминалистите констатираха, че стрелецът е бил професионалист, който е бил наясно, че Баретата ходи с бронебойна жилетка, и затова го е целил в областта на торса.

Бившият командос оцелял благодарение на бързата си реакция и светкавичното катерене по стълбите на Съдебната палата, както и заради намесата на гардовете си. Животът на Златомир Иванов бе спасен след серия от операции, а мрачните прогнози, че мафиотът ще остане прикован към инвалидната количка, не се сбъднаха.

И макар разследването на атаката срещу него да бе прекратено през пролетта на 2015 г. в родните служби за сигурност има постъпили данни за авторството на мократа поръчка.

"Почеркът на престъплението е отчетливо руски, а и имаме съмнения за наемници от Русия, които са влезли в България седмици преди опита за убийство на Баретата и са напуснали държавата дни след неуспешното покушение", разкрива столичен антимафиот.

По думите му руският престъпен бос Аслан Гагиев, който бе хванат с фалшив БГ паспорт в началото на 2015 г. във Виена, както и още двама от бандата на 47-годишния гангстер, са влезли нелегално в страната ни в средата на януари 2013 г. Те са обитавали хотели в Костинброд и Сливница и са напуснали България на 10 февруари.

"Имахме информация, че за краткия си престой Гагиев се е срещал със знакови лица от родния ъндърграунд. Установихме, че е поискал да купи 50 фалшиви български паспорта и че е осъществил сделката чрез мъж от Тетевен. Не разполагаме обаче със сигурни данни, които могат да послужат в съда, че Гагиев и другите двама са съпричастни към атентата срещу Златко Баретата. Иначе сме сигурни, че точно групата на Аслан е отговорна за престъплението.

Златомир Иванов също знае с подробности кой българин е поръчал убийството му и с кои руснаци се е свързал. Казал е пред наши колеги, че са платени 300 000 долара за главата му и че руснаците са имали автомат Калашников, откраднат от някогашното военно поделение в Казанлък", коментира информаторът от службите за сигурност.

Името на руския престъпен бос Аслан Георгиев, който е родом от Грузия, но от ранно детство е живял в Осетия, е свързано с над 40 убийства, покушения и неуспешни атентати в Русия, като голяма част от членовете на бандата му от над 40 главорези се укриват от правосъдието. Има съмнения, че поне петима от хората му се укриват във Варна и Бургас под чужда самоличност. Самият Гагиев, на когото приписват убийствата на кмета на Владикавказ Виталий Караев и на вицепремиера на руската кавказка република Казбек Пагиев, бе задържан през януари 2015 г. на гара във Виена с български паспорт, който се оказа фалшив. Родните власти обаче отказаха да поискат екстрадация на гангстера за използването на фалшив паспорт и шофьорска книжка, макар да повдигнаха обвинение на Джако, както е прозвището на мафиота. Наскоро Австрия оповести, че ще екстрадира Гагиев в Русия, където той е задочно обвиняем за убийствата на шестима души. Твърди се, че той и бандата му изпълнявали поръчкови убийства срещу суми между 150 000 и 500 000 долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    41 1 Отговор
    Тия снайперисти страшна мишка имат ша .знайти.
  • 2 АМИ ТАКА Е

    36 20 Отговор
    Като решиш да прецакаш партията БСП, която те е създала биваш поръчан на ТЯХНИТЕ БРАТУШКИ !

    Коментиран от #5

  • 3 Монах 21

    44 7 Отговор
    Пак глупости и поредните лъжи около приятелите на Боко.
  • 4 ИВАН

    31 2 Отговор
    Кой каквото си е надробил - ще си го изсърба, споко :)
  • 5 Диди

    20 5 Отговор

    До коментар #2 от "АМИ ТАКА Е":

    Или да не изкаш да переш парите на ГЕРБ

    Коментиран от #6

  • 6 Гост

    17 5 Отговор

    До коментар #5 от "Диди":

    Те парите на ГЕРБ са на същите другари от БСП - ДС .
  • 7 Бай хой

    35 3 Отговор
    Много ми е интересно руснаците ли разчистиха терена около съдебната палата и Шератон от полиция точно тогава? Като по същото време и същия ден имаше среща между бб и американския бизнес в Шератон. На по малко от сто метра. Би трябвало да е гъмжало от униформени и цивилни полицаи.
    Да ама не. Стрелба, престрелка, пожар, пожарна. След повече от час се появява полиция и съжалява че пожарникарите са заличили следите.
    Пълна герберастия.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Борис

    9 1 Отговор
    Какъв гагиев бе ,Путин е бил .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    10 2 Отговор
    ЩОМ ГРУЗИЯ Е РУСИЯ ? ТО И НИЕ СМЕ РУСИЯ ИЛИ ЗАЩО НЕ И ГРУЗИЯ ? НО Г.узия е Демократична страна западни ценности които преписваме на Русия. Халтава статия. Сурватка. Нер де Ямбол, нев де Стамбул ? Анадък ?
  • 13 Бати Злати

    4 0 Отговор
    Ц-ц-ц.... Тоя адаш нИ мяса на човек бе!
  • 14 А стига бе

    11 0 Отговор
    Поръчково убийство с Калашник...абе стига с тия холивудски сценарии. За такива тъпаци като пуберите-може...но все пак имате още останала сериозна аудитория-засега...
  • 15 Фифти найн пажалуста

    18 1 Отговор
    Бойко е поръчител на Златко.Той и когато поръча доктора пък беше турският премиер на визита."Все приеми от високо ниво,когато се поръча знакова фигура".Когато Майкъл Корлеоне беше в църквата и се отричаше от дявола,поръча убийствата на 5 клана.Може да е чел само "Винету",но е впечатлен от "Кръстникът"!!!Трепи Бойко и твоето време ще свърши мишка нищожна, комплексар.Достойните поне си отидоха,а ти Бойко путка мръсна ти е мил животът.Когато имаше уж,информация от службите че си поръчан от Доган,надигна вой застраховка.Уж като Зоран Джинджич щели да те ликвидират.И те от страх от евросъюза,отмениха поръчката.бойко путка мръсна 5 пари не струваш.Достойните си отидоха,бъди мъж и се гръмни мухъл гнусен!!!

    Коментиран от #28

  • 16 Бате Джо

    10 0 Отговор
    Бойко ли?Еми нормално.Когато беше ипон,най малката част получи от пая и реши да треперят до крак.Осъществи си мечтата.Под прикритието на премиер,изтрепят всички герои,е със Златко и Алексей малко му е трудничко,ама те ще му скроят цаката.Не наказано зло,няма!!!
  • 17 Пешо Солидарният

    7 0 Отговор
    А можеха с Новичок да го понамажат. Тогава много шум и щяха да посочат Путин за поръчител.
  • 18 Гогата

    8 0 Отговор
    А може би именно убийства и бандитизъм са част от великите евроатлантически ценности?
  • 19 Инспектор Стрезов

    8 0 Отговор
    Инспекторът огледа изгорелия апартамент. "Пожарът е дело на професионалист, ясно. Скрил е кибрита."
    - Старшина Варадин, незабавно започнете разпити на заподозрените!
    - А кои са те началство?
    - Пожарникарите, естествено.
  • 20 Дю Дю

    2 0 Отговор
    Вътрешна разбърка на другари бивши на бати Борка! Да ама РЪЙШИШ ЛИ, БЯЙМИ НЯКОГА АМА ВЕКИ НЕ С НЕ. ВИСШИЯТ ЕШАЛОН Е ЛЕГАЛЕН ТРЕНД, ВЕДНЪЖ НАБИРАШ ВИСОЧИНА И ГЛЕДАШ ОТ ВИСОКО НА НЕЩАТА. ОЛИГАРХИЯ И ПАРИЧНИ ЗНАЦИ - ВАЗОВ НЯВГА БЕ ГО КАЗАЛ - " царица - ПАРИЦА ! Нямаш
    и парици ти? Ти си просто ДИВАНЕ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ!" ТЪЙ де ! Прав е Вазов, галил НЯВГА в София момите , НО за спасението на Левски ни дума ни ума. Двамата със Захари Стоянов .аботят на Ба.он Хоровата железница.А после Вазов Министър на просветата а Захари ЗАМ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА Народното. А Съдията по ТУРСКО, на Левски Председател на Върховният съд на България. ПО добре човек НЕЩО да не знае, по - ЗДРАВ СЪН ЩЕ има и по - дълго ще живее. АСЛЪ ! НЕЙ ли ТЪЙ, колкото повече ловиш в боклука, толкоз повече мирише.
  • 21 Bacho kiko

    7 0 Отговор
    Мима пак се прояви. Да цитираш вестник Уикенд е колосален връх в журналистиката.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 SAAB

    0 0 Отговор
    И тоя е агент под прикритие ......на пожарната ! :)
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 АНОНИМЕН

    2 0 Отговор
    С КАЛАШНИК .? ЛЕЛЕ ПРЕДСТАВЯМ СИ АКО БЯХА ГИ ПОДПУКАЛИ НАРЕД АМА ТЕ СА БИЛИ ЯВНО С ЕДИН ПАТРОН В ПЪЛНИТЕЛЯ ПО РАНАТА НЕРАЗБРАХТЕ ЛИ ТОГАВА С КАКВО Е СТРЕЛЯНО , АМИ СЕГА СИ ГИ НАТАМАНЯВАТЕ ИЗВИКАЙТЕ ХОРЕЙШИЛ НА ПОМОЩ ИЛИ ПОЛИЦАИТЕ ОТ ЧИКАГО
  • 27 кака демокрация

    1 0 Отговор
    Не ви ли е срам, другари журналисти??????
    Златко Баретата го оправдаха по всички обвинения в уважаемият Специализиран съд!
    Следователно човека е НЕВИНЕН до доказване на противното и никой няма право да очерня името му.
    На Златко, като му остане свободно време, трябва да заведе съдебно дело срещу всеки дръзнал да го нарече наркобос или престъпник.
  • 28 кака демокрация

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Фифти найн пажалуста":

    Глупости на търкалета, точно обратното, спецсъда на Дон Главоне го оправда напълно и го изкара от книгата на Гинес за най-дълъг съдебен процес, същото направиха и с братята Маргини.
    Галевите ги пуснаха да си ходят.
    Всички са заедно, пърдят в едно гърне и са навързани, като свински черва, не го ли разбрахте досега?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.