Last news in Fakti

27 Май, 2018 16:44 2 914 3

"Доларовата дипломация" на Китай лиши Тайван от още един съюзник

  • тайван-
  • китай-
  • съюзник-
  • дипломация-
  • сзо-
  • партньорство-
  • "доларова дипломация"-
  • конфликт

Президентът на Република Китай Цай Ин-уен заяви, че правителството прекратява официалните си отношения с Буркина Фасо и отказва да участва в „доларова“ дипломатическа битка за дипломатически съюзници с Китай.

“Серийните репресивни действия на Китай срещу Тайван в дипломатическата сфера са ясен израз на безпокойство и липса на увереност от тяхна страна“, каза Цай по време на пресконференция в президентството в столицата Тайпе.

„Тази несигурност произтича от скорошния осезаем напредък в икономическите и свързаните със сигурността отношения между Тайван и други страни със сходни виждания, сред които САЩ“, добави още тя.

Според Цай, Китай обещава огромни суми пари в опит да спечели много страни. Тези опити да се омаловажава сувернитетът на Тайван преминават червената линия и няма да бъдат подминати без последствия. Това поведение не помага за подобряване на отношенията между Тайван и Китай, нито влия добре на международния имидж на Китай.

Цай подчерта също, че китайското репресивно отношение има много форми и проявления. Те включват изпращане на изтребители в района на Тайван, привличане на дипломатически съюзници, принуждаване на международни корпорации да променят името, което използват, когато се отнася до Тайван и възпрепятстване на страната да участва в дейности и срещи на Световната здравна организация и други международни органи.

„Но колкото по-лошо се отнасят, толкова повече инициират световен гняв и подкрепа за Тайван“, заяви Цай, позовавайки се на увеличения брой нации, подкрепящи кандидатурата на Република Китай за статут на наблюдател на 71-вата Световна здравна асамблея.

„Подобно поведение само засилва нашата решимост да продължим да се ангажираме със света и да изграждаме по-съществени партньорства в областта на икономиката и сигурността с други нации“, добави тя.

Президентът на Тайван изрази благодарност от името на страната към всички нейни партньори, които се ангажират с постигането на дългосрочни отношения с Тайван и даде дума, че няма да се пестят никакви усилия за помагане на тайванските съюзници да се развиват във всички области.

В свое изявление Министерство на външните работи осъди действията на Китай, който направи всичко по силите си, за да привлече Буркина Фасо на своя страна, като по този начин лиши Тайван от силен съюзник.

Правителството на страната обяви, че след прекратяването на 24-годишните официални отношения с Буркина Фасо, ще прекрати и всички програми за подпомагане и ще започне процес по отзоваване на дипломатически персонал и техническите екипи от станата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дрешник

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Грешки и дрешки":

    Истинското име на Тайван е Република Китай, да не се бърка с Народна Република Китай. След комунистическият преврат в Китай, законното правителство успява да се укрепи запази само остров Тайван и оттогава има две страни които се казват Китай

    Коментиран от #3

  • 3 goni

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дрешник":

    Как мислиш, колко време ще просъществува Република Китай, ако не я подкрепя САЩ?!:) Не знам дали си чувал за Чан-Кай-Ши, ама китайците и досега пазят изключително "мили" спомени от него!:) Пожелавам ти не само ти и но и децата ти да живеят при законно избрано правителство, като това на Чан-Кай-Ши!