28 Май, 2018 09:37 3 171 7

Помагат ли технологиите на брокерите на имоти

  • брокер-
  • посредник-
  • имот-
  • клиент-
  • продажба
Помагат ли технологиите на брокерите на имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Ще изместят ли новите технологии човешкият фактор в търговията с недвижими имоти? Този въпрос идва някак естествено на фона на бързия темп на навлизане на технологиите във всички сфери от живот. Безспорно работната среда се промени. И това се отнася не само за професии, тясно свързани с технологиите, но и за всички останали. Една от тях е и търговията с недвижими имоти. В различните кътчета на планетата навлизането на високите технологии в търговията с недвижими имоти е на различни нива. Така например, в Япония за 2017 г. са отчетени 380 000 огледа с VR очила.

„Очевидно бизнесът на недвижимите имоти ще се променя, не защото IT технологиите ще изместят човека, а защото самият човек се променя. Следващите поколения изискват това от нас. Не е далеч времето, когато сложни база данни, основани на изкуствен интелект, ще подбират подходящи имоти и ще ги предлагат на нашите клиенти. Огледите до някаква степен ще се променят”, прогнозира Антон Андонов, изпълнителен директор на ЕРА България по време на конференцията „Шумът на парите”, на която най-големият сайт за недвижими имоти imot.bg е медиен спонсор.

Професията на брокера на недвижими имоти на практика няма как да бъде заменена от изкуствен интелект. Установено е, че тя изисква поне 15 области от науката, за които посредникът трябва да има познания. „Благодарение, влиянието на високите технологии, сме свидетели на редица хубави нови проекти, както в жилищния, така също и в офисния сегменти. Днешните проекти се отличават с отличен дизайн, а това е, което търсят клиентите”, казва председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти” Добромир Ганев.

„Технологиите създават нови възможности пред брокерите. Те по-скоро допълват дейността на посредника, а не я изместват. Технологиите ще ни позволят да се концентрираме върху човешките отношения. Ако имотният пазар приложи всички технологични възможности, това ще доведе само до ползи” е мнението на Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Трудно е да се определи как ще изглежда предлагането на недвижими имоти след 10 дори 5 години, коментират специалисти. Безспорно обаче едно е ясно – технологиите ще улеснят избора на клиента при покупка на жилище. 3D заснемането на имоти, което дава възможност за детайлен дистанционен оглед също се улесни много посредническата дейност. А какво още ни очаква е въпрос на време да видим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 питай патило

    18 20 Отговор
    Дано не ви се налага да си имате работа с брокери на недвижими имоти !!!Досадници, които само ви губят времето срещу тлъсти нагли комисионни !

    Коментиран от #2

  • 2 Bossman

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "питай патило":

    Дано никога не излезеш от кръчмата.Само пияници сте
  • 3 Брокер

    4 2 Отговор
    Ха-ха-ха
    Искам тлъсти комисионни
  • 4 Брокер

    2 1 Отговор
    Ха-ха-ха
    Искам тлъсти комисионни
  • 5 брокер измамник

    3 2 Отговор
    Ще ми се сторят комисионните

    След година

    Като за мръзнат цените

    0% ръст......... ...........Юни 2019
  • 6 rere

    1 2 Отговор
    На тия дето не ползваме услугите на посредници технологиите много помагат.
    Затова фирмите постоянно препират за "въвеждане на правила" което много им се иска да означава задължително ползване на посредник.
    Само дето това ще стане "като цъфнат налъмите".
  • 7 Бай Пешо

    0 0 Отговор
    Всички брокери са абсолютни ИЗМАМНИЦИ!!!,Първо лъжат в квадратурата на имота ,Надуват цената на имота с уговорка със собственика . Никога не представят нотариален акт - където всичко е написано!!!!! само след като вземат комисиона тогава като се раздвижат документите новия собственикузнава реалната квадратура на имота и става ясно ,че е измамен от БРОКЕРА!!!!
    Всичко обяви в сайта имот .бг са с не вярно съдържание ,90 процента е измама .Разгледал съм над 250 имота - няма нито една обява с вярно съдържание!!!! КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА?????