Last news in Fakti

28 Май, 2018 10:22 1 264 8

Болниците пълни с излишна прескъпа апаратура

  • здравеопазване-
  • болници-
  • болница-
  • апаратура

Някои от апаратите са близо два пъти повече от нужното за лечението на пациентите

Болниците пълни с излишна прескъпа апаратура - 1
Снимка: Shutterstock

В България има прекалено много високотехнологична апаратура за скъпо лечение и немалка част от нея е излишна, сочат данните от новата национална здравна карта, предложена от Министерството на здравеопазването. Някои от апаратите са близо два пъти повече от нужното за диагностиката и лечението на пациентите. Концентрацията е в по-богатите райони, а в бедните модерната техника не достига.

Високотехнологичната апаратура е както в частни, така и в държавни болници и дори в общински онкодиспансери, посочва вестник "Сега". В обществените лечебни заведения тя е купувана или с държавни пари, или по линия на еврофондовете.

Най-фрапиращ е броят на ангиографите у нас - 75, при необходими за страната според здравната карта 40. Само в София лабораториите за изследване и лечение на сърдечно-съдови болести с ангиография са 22, при общо 11 посочени като нужни за целия Югозападен район. Още при представянето на предишната здравна карта през 2016 г. тогавашният здравен министър Петър Москов обясни, че у нас са нужни 45 подобни лаборатории, но това не беше отбелязано в картата. Сегашният ѝ вариант обаче е по-рестриктивен и ангиографите са намалени наполовина.

Въпреки това и тази година здравната каса ще финансира дейността на всички 75 апарата, тъй като НЗОК и лекарският съюз се разбраха договорите с болниците за 2018 г. да са на база данните за системата от миналата година, а не според описаното в здравната карта, тъй като официалното ѝ публикуване се забави. Ако не сключи нови договори с лечебните заведения до края на май, касата няма да може да им плати за дейността за април. Евентуално картата ще влезе в сила при договарянето догодина.

Иначе по закон здравната каса трябва да се съобрази с потребностите, описани в здравната карта, и да сключи договори за финансиране на дейността на 40 ангиографа, а не както досега - на всички 75.

За 3-4 години от нула апаратите за радиохирургия, известни у нас като кибер нож, са станали 10 - при необходими 7. Т.нар. ПЕТ скенери за позитрон-емисионна томография у нас са 9 при нужни 4 според картата. Апаратите за емисионна компютърна томография са 9 при необходими 7. Апаратите за ядрено-магнитен резонанс са 37 при нужни 39.

Очаквано въпреки общия по-висок брой скъпи апарати бедните райони, като Северозападния например, страдат от недостиг на модерна медицинска техника. При нужни 5 ЯМР там има само 4, като и четирите са в Плевен, линейните ускорители са 2 при нужни 4, а скенерите - 6 при необходими 10.

На фона на милионите, платени от болниците и държавата за скъпа апаратура, здравната карта очаквано отчита недостиг на легла за продължително лечение и палиативни грижи. 2272 са недостигащите легла за продължително лечение в цялата страна и няма район, в който те да са достатъчно. Най-голям е недостигът на легла за продължително лечение в Югозападния район, в който е и столицата. Общо за целия регион броят на леглата за продължително лечение е 540, а според здравната карта в него са необходими над два пъти повече легла - 1288, т.е. липсват 748 легла за продължително лечение. Недостигът на леглата за палиативни грижи е от 1100 легла в цялата страна. Отново на първо място е Югозападният район, където при нужни 534 легла за палиативни грижи във всичките пет области на района има общо 32. При леглата за активно лечение излишъкът е почти в цялата страна и е от 5890 легла.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КПСС БКП

    9 2 Отговор
    Евро-парите един ден ще свършат а после да му мислят,пенсионерите.
    Краденето на пари е характерно за българина с помощта на "държавата".....Лош материал и назначени псевдо-политици.
  • 2 куку руку ку

    13 1 Отговор
    Медицинска апаратура и то излишна? Такова "животно" няма! Има неизползваема, къде от липса на знаещи как да боравят с нея, къде от други причини (да се разбира "нечия алчност").

    Коментиран от #3

  • 3 Един от хората

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "куку руку ку":

    Много точно!!Няма излишна медицинска апаратура,а има неизползваема по предназначение и нужда!Има области в България които изнемогват за такава апаратура!В София има излишък,да се разпредели правилно по нуждите на областите.София не е България и никога няма да бъде!!!!
  • 4 ГосТ

    3 0 Отговор
    И в научните институти е така. А заплатите смешни. А рък знаете ли вие как се взима голяма комисионна -като се закупуват много скъпш апарати. Комисионната за апарат от порядъка на половин милион е огромна 10-20%. Зависи от договорката между фирмата доставчик и ръководителя на проекта. ...и никой от Европа не ни кара да купуваме толкова апарати. Абсолютно никой !
    Ръководителите на големите инфраструктурни проекти не са случайни. ..абе....булгаристан
  • 5 Въпрос

    5 0 Отговор
    А колко парички отиват за шамани в Бразилия и безрезултатни лечения на безнадеждно болни в чужбина и защо упорито се мълчи по въпроса?
  • 6 К.К.

    2 1 Отговор
    Половината от болните в провинцията въобще не достигат до тази апаратура, GP-тата и малките болници в които не достига и персонал ги лекуват до последния момент и често не налучкват диагнозата. Проба грешка, ако оцелееш по-дълго добре.
  • 7 ДОКТОРА

    1 0 Отговор
    Аее некаа да има бе квоо ревете ,че имало НЕКА ДА ИМА !!!!!!
  • 8 НАТО ВЕЦ

    0 0 Отговор
    Смешен плач. Нали именно "касата" изнуди болниците и в "Долно уйно" да закупят апаратура за маса пари, че да сключи договори с тях. Само че тази апаратура изисква поддръжка, консумативи, квалифициран персонал и т.н. и т.н.
    Концентрацията на специализирана помощ се извърши целенасочено от заинтересованите лобита.
    Някога съществуваше функционално типизиране на лечебните заведения и нямаше подобни простотии.
    Сега, с т.нар. "здравна карта" ще се затворят функциониращи, но конкурентни на "центъра" звена и ще отпуснат безсмислени "места", за територии лишени дори от население, благодарение на "далновидни политики".
    За PET скенерите например мога да кажа, че в цяла Северна България са три, а в София има два, само в една болница.
    Те така с всичко.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове