29 Май, 2018 09:13 1 766 4

Променят формата на българското първенство

  • формат-
  • първенство-
  • първа лига-
  • втора лига-
  • бфс-
  • промени

Това ще се случи през сезон 2019/2020

Сериозни промени по формата на Първа лига се готвят от сезон 2019/2020 година. Новата кампания (2018/19) е последната от 3-годишния договор с холандската фирма, която изготви плейофната система. Тя ще бъде запазена, но се очакват корекции по отношение на изпадането и баража за Лига Европа. Именно това предизвика сериозно недоволство у клубовете, голяма част от които не са съгласни с настоящия формат, въпреки че подписаха договора през лятото на 2016 година.

Един от сериозните противници на настоящия вид на първенството е босът на Славия Венци Стефанов. Той на няколко пъти агитира за връщането на стария вариант с 16 отбора и 30 кръга.

Очаква се до средата на юни да има сбирка на Изпълкома, на която да бъде обсъден именно форматът и какви промени е възможно да бъдат направени.

Новият сезон ще остане по досегашната формула, защото в договора има сериозни неустойки, ако бъде променян форматът.

Рокади се готвят и във Втора лига. Те бяха опция още за това лято, но в БФС не са имали готовност за реално действие. Очаква се от сезон 2019/20 вторият ни ешелон да бъде увеличен на 20 отбора. В момента той е от 16 тима при 30 кръга. Ще се умува дали тези 20 тима да не бъдат разделени на две групи по 10, пише "Тема Спорт".

Очаква се някои от отборите в елита да вкарат в новата Втора лига свои дублиращи състави. Такива обмислят Берое, Ботев (Пловдив) и Левски.

Всички тези варианти обаче ще трябва да минат през гласуване на Изпълкома, но някои членове не са съгласни с промените и се очаква да има сериозни дебати по въпроса. Повече яснота ще има в края на годината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахаа

    2 0 Отговор
    крайно време беше, цели три години поред с един и същ формат е първенството, тез от централата иначе няма с какво да се занимават
  • 2 Иванчо

    0 2 Отговор
    Вече може. Литекс тире Микре тире Ловеч тире Етрополе тире София вече са в първа група, така че всичко може да се върне постаро му, задачате е изпълнена.
  • 3 до Иванчо

    1 1 Отговор
    много си прост, подобно на героя, с когото си се отъждествил.

    Коментиран от #4

  • 4 Пешо с магарето

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "до Иванчо":

    Много си е прав човекът. Всички знаем, че този неадекватен формат на първенството беше създаден само и само да може да стане галимацията с отборите от Ловеч и Етрополе, за да може ФК Тире да играе в елитната група.