31 Май, 2018 11:02 1 423 5

Прокуратурата даде на съд Мирослав Боршош

  • мирослав боршош

Срещу него са повдигнати множество обвинения, сред които такива за умишлена безстопанственост, сключване на неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда

Прокуратурата даде на съд Мирослав Боршош - 1

Софийската градска прокуратура внесе в Софийския градски съд обвинителен акт срещу бивши длъжностни лица от „Националния дворец на културата - Конгресен център - София" ЕАД / НДК - КЦС ЕАД/ за нецелево разходване на целеви средства, умишлена безстопанственост, сключване на множество неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда, съобщиха от държавното обвинение.

През юли 2017 г. бившият вече директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош бе призован да се яви в Столичното следствие в качеството му на обвиняем за нецелесъобразно изразходване на средства. След серия от решения на правителството, Боршош подаде оставка две седмици преди да бъде призован. Първоначално той беше освободен от тогавашния принципал на НДК - министърът на европредседателството Лиляна Павлова. На следващия ден, по лично разпореждане на премиера, Боршош бе върнат начело на НДК, а управлението бе прехвърлено на министъра на културата Боил Банов. Боршош обаче подаде оставка заради стартиралите проверки на АДФИ, Сметната палата и прокуратурата.

От прокуратурата припомнят, че разследването е извършено под ръководството и надзора на СГП, по образувано на 19.07.2017 г. досъдебно производство. Едното длъжностно лице /д.л./ - Изпълнителен директор е обвинено за това, че е разпоредило част от целевите средства – в размер на 3 431 146,06 лв. да бъдат разходвани за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати.

С решение на Министерски съвет от 03.08.2017 г. е увеличен капиталът на Националния дворец на културата със 17 млн. лв., като средствата са били с целево предназначение – за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. В хода на разследването е установено, че в периода 16.01.2015 г. - 24.01.2017 г. д.л. е сключило договори с адвокатски дружества при наличие на назначени 2- ма юрисконсулти, за изработване на уеб сайт и изготвяне на технически паспорти, при съществуващ интернет сайт на НДК и изработени два технически паспорта на сградата.

С тези действия д.л. е осъществило престъплението умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай – настъпилите щети за НДК са в общ размер 389 624.82 лв. Събрани са още и доказателства за друго престъпление, извършено от д.л. - умишлена безстопанственост, от която са последвали значителни щети за НДК в общ размер на 28 399,61лв., а именно: на 09.09.2015г. е отправил искане до Министерски съвет за предоставяне на моторни превозни средства за служебни цели. В същото време НДК е разполагало с лек автомобил Citroen C4 и с микробус Hyundai.

Въпреки това и преди да изчака решението на МС, на 18.09.2015г. е сключил договор при условията на оперативен лизинг за отдаване на автомобил Lexus LS 600 за срок от 12 месеца, за което е заплатена сумата от 14 199 лв. На 16.10.2015 г. Министерският съвет е уважил искането от 09.09.2015 г. и на „НДК-КЦС“ ЕАД е предоставен за временно ползване и стопанисване автомобил Peugeot 607. Д.л. не е прекратил договора за оперативен лизинг, а на следващата година /на 27.09.2016г./ отново е сключил договор при условията на оперативен лизинг за автомобил Lexus LS 600, за което отново са заплатени средства в размер на 14 199 лв.

От събраните и анализирани доказателства е установено още, че в периода 24.11.2014 г. – 23.12.2015 г. д.л. съзнателно е сключил 15 неизгодни сделки, от които за НДК са настъпили значителни вреди в размер на 86 740 лв. Договорите са: 6 за PR- обслужване, при назначени в НДК 4 – ма служители за тази дейност и 9 за процесуално представителство пред съдебни органи, при назначени двама юрисконсулти. Тези доказателства обосновават обвинението на д.л. за извършено престъпление по чл. 220 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 26 ал.1 от НК. Д.л. е обвинено и за престъпление по чл. 203 ал. 1 вр. чл. 201 от НК – длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. На 01.11.2016 г. присвоил чужди пари в размер на 3 971 999,52 лв., собственост на НДК, поверени му да ги управлява.

Другото длъжностно лице – Председател на съвета на директорите е обвинено за това, че е принудил трима служители на НДК, назначени за членове на комисия за провеждане на открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.“, да подпишат Протокол за провеждане на открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. като занижат оценката по показателя „Техническо предложение“ на един от участниците в процедурата, и завишат оценката по показателя „Техническо предложение“ на друг участник в процедурата, като е употребил за това заплашване - престъпление по чл. 143, ал. 1 от НК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай кръстан

    6 0 Отговор
    у зандана доде не върне парите

    Коментиран от #2, #3

  • 2 татко Махно

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "бай кръстан":

    Нали знаеш, че такива кръв повръщат,пари НЕ връщат.
  • 3 goni

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "бай кръстан":

    От умрел хабер може и да получиш!:) Ама, от такъв,като тоя пари?!:) Йок!:)
  • 4 сърбай ся

    4 0 Отговор
    Няма Бъчва няма протекции, Борша ще го онождат изодзадзе "уважително" !
    Рядко противно типче е тоя !
  • 5 Будалата

    3 0 Отговор
    Това са назначенията на Боко и Герб. Учудващо ще е да го вкарат в затвора.