31 Май, 2018 14:36 2 770 15

Асад заплаши бойци, подкрепяни от САЩ

  • башар асад-
  • сирия-
  • сащ-
  • кюрди-
  • бойци-
  • заплаха-
  • ислямска държава

Сирия е в гражданска война от 2011 година насам

Асад заплаши бойци, подкрепяни от САЩ - 1
Снимка: БТА/ AP

Сирийският президент Башар Асад предупреди подкрепяните от САЩ кюрдски сили, че няма да се поколебае да използва сила, за да си върне близо едната трета от страната, която те контролират.

„Единственият останал проблем в Сирия е СДС“, каза Асад пред „Раша тудей“ в излъчено интервю, визирайки кюрдско-арабския алианс Сирийски демократични сили (СДС), който беше острието на САЩ в битката срещу „Ислямска държава“ в Сирия.

„Пред нас са два варианта“, разясни президентът. „Първият – сега започваме да открехваме вратата за преговори. Тъй като повечето от тях са сирийци, се предполага, че харесват страната си и не искат да бъдат марионетки на чужденци“, посочи Асад, цитиран от БНР.

„Едната опция е да живее един с друг като сирийци. В противен случая ще прибегнем… към освобождаване на тези райони със сила“, добави той и обясни: „Това е наша земя и е наше право и задължение да я освободим. И американците трябва да напуснат, някак си те ще трябва да си тръгнат“.

СДС и подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили водят отделни операции срещу джихадистите в Източна Сирия, което създаде крехка ситуация, която няколко пъти подложи на тест механизмите за избягване на конфликт. Асад освен това каза, че конфронтацията между сили на Русия и САЩ в Сирия се разминала на косъм.

„Бяхме близо до пряк конфликт между руските сили и американските“, каза той. „За щастие това бе избегнато, не само поради мъдростта на американското ръководство, но и поради мъдростта на руското ръководство“, добави президентът. В отговор на твърденията на Израел, че е обстрелвал в Сирия военни обекти на стария си враг Иран, Асад каза, че в страната му има само ирански военни съветници, но не и ирански войски.

„Най-важното по тази тема е, че при нас няма ирански войски. Не можем да ги скрием, а и не бихме се срамували да кажем, че такива има. Ние поканихме руснаците, можехме да поканим и иранците“, каза той и добави: „При нас има ирански офицери, които работят със сирийската армия, като ѝ помагат, но нямаме ирански войски“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    44 6 Отговор
    Асад ще победи!

    Коментиран от #5

  • 2 Dhjfrthhg

    6 38 Отговор
    Асад никога няма да си върне териториите. Това означава сащ да се изтеглят а това няма да стане. Кюрдите също няма да отстъпят така че асад да се моли да си запази и това което има.

    Коментиран от #3

  • 3 икем

    37 6 Отговор

    До коментар #2 от "Dhjfrthhg":

    "Ако САЩ не си тръгнат сами, ще бъдат принудени със сила да го направят". Това казва президента на Сирия,а той не говори празни приказки - като Тръмп.

    Коментиран от #14

  • 4 Бай хой

    36 3 Отговор
    То май и във Виетнам и в Корея положението беше подобно. Сащисаните разрушиха страните, избиха милиони човешки същества и бяха принудени с бой да бягат през глава с хеликоптери и кораби.

    Бой по американските престъпни кратуни.
  • 5 Ford Prefect

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "неутрален":

    Асад победи вече!

    Коментиран от #6

  • 6 НКВД

    2 25 Отговор

    До коментар #5 от "Ford Prefect":

    Асад е мъртвец, но още не го знае!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 патриотъ

    17 3 Отговор
    Асад вече се смята за победител,а американците ще си оберат крушите,но гледат да запазят лице и се правят на наивници!Вън от Сирия,вън от България,вън от Европа,янки!
  • 9 Българин

    3 15 Отговор
    Аз пък искам САЩ да направят бази в бг., както в момента поляците ги канят. Поне имат пари - руснаците пак са гладни:)

    Коментиран от #12

  • 10 Българин

    4 14 Отговор
    Никога нищо не са ни дали руснаците - само са цоцали и са ни пили кръвчицата мръсниците. Диви, свирепи орди.....

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бах

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    И аз искам бази на САЩ в България,но такива като майкати да ги обслужва поединично или групово,така и ти ще вземеш някой долар повече,куче.Ако знаех къде живееш,щях да те поканя на пастичка и бозичка...

    Коментиран от #13

  • 13 Пост

    2 9 Отговор

    До коментар #12 от "Бах":

    Поредния русофил ела в слънчака лятото при братушките ти да им ли.... Гъ...ете като толкова завелики ги имаш и не само ти и другите русофили който са 85% от тук който пишат коментари всеки ден елате да ги видите що за хора са ... Напиват се повръщат арогантни грозни и селяндури .. а вие мн ми ги хвалите ... От Русия само жените им стават .. квото е било при руско турската война си е било ... Тогава са били хора хубави и велики .. но след ши...ния комонизам станаха измет
  • 14 Не глеам таувизия

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "икем":

    Интересно е какво ще стане като подкарат американските бази на сирийска територия... Тоя път и с въздушна подкрепа и пво... Не случайно САЩ си обраха крушите от базата им на границата с ирак... Защото знаят какво идва... И ако останат... Нямат никакво право да са там и дефакто и деюре...:D да си прибират уахаби дебилите и прокситата и да оставят Сирия на мира!!! А Бокича ако е хитър да почва да пренасочва "продукцията" към хизбула... Хаха ама ще го привикат на бърже в мин. 2 посолства..:D
  • 15 стоян георгиев

    1 6 Отговор
    единственото решение е асад в хага в килия,а в сирия да се разположат западни части под егидата на натокоито да стоят в страната до провеждане на демократични избори и съставяне на ново правителство.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания