8 Юни, 2018 15:53 4 558 53

Защо има нужда от София прайд повече от всякога

  • софия прайд-
  • гей парад-
  • лгбт общност

Правата на ЛГБТИ общностите в цяла Европа са поставени под въпрос заради популизъм и национализъм, а политическият диалог в България в замръзнал от години

Защо има нужда от София прайд повече от всякога - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За 11-и път тази година в София - на 9 юни, събота, ще се проведе шествие за равни права на ЛГБТИ хората в България. 12 години след влизането на България в ЕС и 17 години след началото на организирани действия за равноправие, инициирани от първата гей организация в България – "Джемини", не може да се отрече постигнатото до момента:

Прайдът се превърна в ежегодно събитие с културна и спортна програма, с подкрепа от бизнеса и с участието на шоубизнеса. Все повече хора се включват и в самото шествие, което е сигнал, че страхът от това да покажеш, че си различен, отстъпва място на нормалността и свободата да се бориш за правата си.

За съжаление обаче политическият дневен ред, който е основната цел на прайд шествията по цял свят, през последните години не успява да изобщо да напредне. А правата, за които този прайд всъщност се бори, са повече от всякога под въпрос.

В средата на месец май излезе годишното проучване на ILGA Европа (International Lesbian and Gay Association), което изследва политиките и законодателството на 49 европейски държави по отношение на ЛГБТИ хората. За пръв път от много години насам организацията констатира, че през 2017 г. не само не е постигнат напредък, но и има стагнация, регрес и влошаване на ситуацията в цяла Европа, дори в държави като Холандия, които винаги са били в авангарда по отношение на човешките права. В изявление организацията посочва, че въпреки огромния прогрес, постигнат през последното десетилетие, достиженията остават крехки, а популизмът и национализмът могат да имат дълготрайни последствия върху живота на ЛГБТИ хората в цяла Европа.

Пропадане

В това изследване България е на 34-о място - с девет места по-назад в сравнение с 2014 г., като за поредна година няма промяна по отношение на словото и престъпленията от омраза, които изцяло липсват в законодателството. Липсват и каквито и да е било закони и защита по отношение на еднополовите двойки, както и законодателство по отношение на признаване на пола и физическата неприкосновеност. Последното значимо законодателно постижение е Законът за защита от дискриминация, влязъл в сила на 1 януари 2004 г., както и промени в Наказателния кодекс, направени между 2001 и 2003 г. след кампания на БГО "Джемини".

Парадоксално, извън сухите цифри, в България нещата за ЛГБТИ се влошават от влизането ни в ЕС насам. През последните години тези процеси се ускоряват поради редица външни и вътрешни фактори като хибридна пропаганда, ескалиращ популизъм, влошаваща се публична среда, за което медии и регулаторни органи имат своята роля, както и поради липсата на политическа ангажираност от големите партии въпреки ценностите на европейските политически семейства, към които принадлежат.

Как обаче се стигна дотук?

Основната тенденция, която все по-изразено се откроява и в Европа, и по света, е настъплението на самоопределящите се като "нелиберални" идеологии и режими, които опитват да подменят общоевропейските ценности, постигнати с труден консенсус след Втората световна война. Популизмът и национализмът, които са симптом на обществени размествания и социо-икономически процеси, резултат от кризата от 2008 г., поставят под въпрос демокрацията изобщо, а в държави с провалена демокрация като Русия, Унгария и Турция малцинствата и гражданското общество са превърнати в удобен враг и изкупителна жертва. Русия е христоматиен пример за превръщането на ЛГБТИ гражданите си в обществен враг, както и за системни преследвания и отнемане на права, които ескалираха до затварянето и мъченията на гей хора в концлагери в Чечня.

Износът на пропаганда от страна на Русия, както и надигащите се антидемократични настроения нямаше как да не се отразят и на България, чиито политически и интелектуални елити така и не успяха да се отърват от закостенялостта на режима отпреди 10 ноември и от страха да подкрепят непопулярни каузи, касаещи основни човешки права и малцинства.

Случилото се около опита за ратификация на Истанбулската конвенция е най-пресният и може би най-жестокият пример за организирана кампания, в която ЛГБТИ хората бяха употребени за политически и лични цели от партии, политици, медии, обществени фигури и организации, въпреки че самата конвенция не касае ЛГБТИ правата, а закрилата на жени и деца.

Фалшивите новини, наукообразните факти, откровените лъжи и дори заплахи към ЛГБТИ хората дадоха своите резултати - не само Истанбулската конвенция не беше ратифицирана, но и общественият климат се влоши, което неминуемо води до влошаване на качеството на живот на ЛГБТИ хората – страх от разкриване, дискриминация, включително на работното място, вербална и физическа агресия. Впечатляващо е, че общественият и институционалният имунитет на държавата не заработи при откровено дирижираната и от външни сили атака.

В същото време случаите на агресия срещу ЛГБТИ събития и липсата на защитна реакция от страна на институции не са минало. Само в последните месеци имаше опит да бъде забранена среща на ЛГБТИ младежи и гей активисти от Американския университет в Благоевград през февруари, както и над 150 заплахи от ултраси, довели до отмяна на събитие на Младежка ЛГБТ организация "Действие" в Пловдив през май.

Организаторите на София прайд пък споделят, че през последния месец на няколко пъти бизнеси са подлагани на натиск от страна на крайнодесни групи заради публичната им подкрепа за шествието. Например крайнодесни екстремисти от "Ботев" (Пловдив) са заплашили с насилие и вандализъм собствениците на клуб в града, където е било предвидено да се състои събитие от програмата на София прайд.

Под кордон

Така, макар и нито организаторите, нито участниците в шествието да искат това, "София прайд 2018" ще се проведе отново под засилена охрана. И ще бъде предшествано този път от цели 3 протестни контрашествия.

На този фон призивът на ВМРО за забрана на мирно и законно шествие за човешки права като "заплаха за обществения ред" е повече от нелепо. Инициаторът на позицията - столичният общински съветник от ВМРО Карлос Контрера, дори показа справка от МВР, която "доказва" колко много пари и човешки ресурс отивали за опазването на това "частно парти". Е, господин Контрера можеше да поиска за сравнение и справка колко човешки и финансов ресурс например отива за опазването на "частното парти" на футболните агитки по време на дербитата десетки пъти годишно, както и сметка за щетите от тях, но не се е сетил вероятно.

София прайд не само трябва да има, но трябва да изведе напред и конкретни правозащитни искания за подобряване на живота на ЛГБТИ хората (виж карето), които да влязат в политическия дневен ред на партиите и управляващите. Става дума за права, които противниците на прайда, повтаряйки мантрата "никой не ви пречи да...", дори не осъзнават, че не са даденост за цяла една група от обществото.

Шествието също така трябва да бъде само една част от целогодишни действия и от стратегия за подобряване на законодателната рамка, политиките и публичната среда. Тези действия не са отговорност само на гей активистите, но и на партиите и политическите фигури, които се борят за запазване на евроатлантическата ориентация на България. Защото човешките права не са просто някакво понятие, което служи за популистка употреба, а ценностен избор, който всеки трябва да направи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владо Вр

    130 5 Отговор
    Никой не им пречи да си бъркат по дупките, както искат. Но се оказа, че за 24май хора няма, а за открита реклама на хомосексуализъм - има. Питам! Кой празник е най - български??? Празника на Българската писменост и култура(опазили ни през вековете), или София прайд???
  • 2 Ники

    107 3 Отговор
    Тия с тоя прайд няма ли кой да ги взриви и да решаваме проблема !! Не били демонстрирали ... а се борили за права ... имат право да си мълчат и да си правят нещата тихо на тъмно и на спуснати пердета ... на фона на изчезващата ни нация само ни трябва популяризиране на различните им ориентации там ...

    Коментиран от #50

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    74 3 Отговор
    Мисля, че има разлика от човешко право до нормално!
  • 5 Трол

    55 6 Отговор
    Е как защо, за да се съберат на куп и да мине един Ан2 и да ги третира с ДДТ и В 52.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 КККК

    83 5 Отговор
    Вече им писна на хората от п... и л..... .За какво е тази показност ????Ако за някои това е нормално за други не е !!!!Говорят за права и дискриминация, а в същото време нарушават и самите те дискриминират.Не остана филм в който да няма по някой такъв.Очаквам скоро и Снежанка да си пада по жени, а джуджетата да са гейове за да не нарушим правата на горкичките.Този свят тотално изперка !!!!
  • 8 WarLord

    79 6 Отговор
    За мен това са БОЛНИ хора, и да отиват да се лекуват (в психиатрията), нямам нужда да ми парадират с НЕНОРМАЛНОТО си поведение.....
  • 9 ДДР

    88 5 Отговор
    А правата на нормалните хора кой и кога ще защитаваме?!
  • 10 JEEP

    76 4 Отговор
    Деградирала работа. Не ми е известно някой нещо да им пречи. Единствено проблемът им е с браковете, но никой не ги спира да отидат там, където са разрешени и да се оправят.
    Не стига, че от 9 млн. сме останали има няма 7 и се топим, ами сме тръгнали да пропагандираме простотии.

    Коментиран от #21

  • 11 оня същия

    73 4 Отговор
    От статията излиза че откакто сбърканяците си правят парадите, общественото мнение се обърнало срещу тях? ЧУДО НЕВИЖДАНО! ШОК! УЖАС! А пък демокрацията е много гот, ама като има някой дето най-демократично си изказва мнението че не са ок подобни прояви, се опитват да му втълпяват че като не мисли като тях не е демократично. И като за финал АДСКИ много се радвам че България е все по-назад в класацията за толерастия.
  • 12 Jorkaef

    63 2 Отговор
    Вече прекаляват.................Това нечестие трябва да се спре...........
  • 13 Jorkaef

    43 1 Отговор
    Вече прекаляват.................Това нечестие трябва да се спре...........
  • 14 Пеньо

    67 2 Отговор
    Доста отблъскващо зрелище! Ефекта от него е обратен, като участниците. Дори известни гейове се отвръщат от него.
  • 15 СРАМ

    54 2 Отговор
    На 9 юни за 11 път ще се проведе траурно шествие на болни от СПИН същества, вижте ги добре, те трябва да се лекуват, а не да разнасят болестите по улуците.
  • 16 някой си

    70 2 Отговор
    Още през далечната 1905-та, създателят на цяло течение в съвременната психология, австрийският евреин Зигмунд Фройд и още в първото издание на "Психология на сексуалността" ПИШЕ, че "инвертираните" (той използва тази дума) НЕ РАЗБИРАТ сексуалността на нормалните хора и се опитват да натрапват своята.

    Въпросът е - дали нормалните хора ще им позволят.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Владо Вр

    22 1 Отговор
    "дженкинс". Какво става отвън?
  • 19 vvvvv

    53 2 Отговор
    От самото заглавие се разбира, че трябва да бъде унищожена в зародиш тази култура. Да си живеят, както искат, но да го натрапват, НЕ
  • 20 Woof

    56 1 Отговор
    Причините за провеждането на така наречения "прайд" са чиста форма на демагогия и манипулация:

    Първо - за нарушаване правата на LGBT хората не може да се говори по простата причина, че те имат същите права както всички останали българи. Никоя институция не ги преследва, осъжда или наказва.

    Второ - това, че част от населението, не одобрява начина на живот на друга част по никакъв начин не дава право на вторите да изискват каквото и да било одобрение от когото и да било. След като LGBT общността имат правата да живеят както си искат и да отстояват своите убеждения, същите права имат и всички останали.

    Трето - престъпленията от омраза не са характерни едниствено спрямо LGBT общността. Всъщност престъпление от омраза може да бъде дефинирано толкова широко, че под него да не влиза само джепчийството.

    Четвърто - за изрична защита на еднополови двойки е глупаво да се говори. Закона не би трябвало да се прилага с различна строгост на база сексуалната ориентация на пострадалия. В противен случай имаме чиста форма на дискриминация спрямо тези, които не спадат към преференциалната група.

    Пето - това какво се случва в други държави въобще не значи, че тук трябва да се правят митинги. Ако не ви харесва отношението на Орбан или Путин към LGBT хората - идете на място при тях и им го кажете. Никой българин не е длъжен да се занимава със законите в други държави.

    Шесто - почти никои от така наречените анти-LGBT прояви са чисто анти-LGBT. Футболните агитки

    Коментиран от #43

  • 21 Orthodox

    40 2 Отговор

    До коментар #10 от "JEEP":

    "Публикувано във факти.бг: Не стига, че от 9 млн. сме останали има няма 7 и се топим, ами сме тръгнали да пропагандираме простотии."

    Ами то нали това е целта, човеко! Цитат от Фейсбук:

    "Вие не ни трябвате повече от 4 милиона" - изпуска се заявявайки иначе най-сдържаният от към оценки, съвети и политически предпочитания посланик на САЩ Ейвис Боулън на семинар в Боровец през 1997 год.
  • 22 Сталин е бил прав

    35 2 Отговор
    Разстрел...
  • 23 Гост

    35 1 Отговор
    Докато Ппемиера и кметицата на София си имат началници от Запада, България ще затъва все повече
  • 24 Кибик

    29 1 Отговор
    Толкова много им се угажда ма тия гейове, джендъри и пеерази, че се чудя дали да не се запиша и аз. Само не мога да реша какъв да бъда; май джендър е най-модно, а?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 джендер

    8 1 Отговор

    До коментар #25 от "Владо Вр":

    Не му се сърди. Той е от нас
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Тотален оргазъм

    23 0 Отговор
    За да го постигнат педалите има простичко решение-добре заострен кол отзад.Усещането е неповторимо .За да се опазват дърветата може да се произведат от твърда пластмаса.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 име

    21 1 Отговор
    За охраната на футболни мачове се плаща на МВР. Чудя се колко плаща гейпарадът на МВР.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Побеснял

    19 1 Отговор
    Поредната гнусотия от медията на джендара Иво Прокопиев !
  • 35 Random

    12 0 Отговор
    План:
    няколко буса, раздрънкани, транзити, спринтери, ивекота, каквото падне.
    пълните с тротил отзад, слагате някакви стърчащи железа отпред, правите ги с дистанционно и ги запращате в шествието.

    Само гледате да не ги изкарат мъченици че ше си е*е майката.

    Коментиран от #42

  • 36 Василев

    18 0 Отговор
    Селяни, библейският морал не е популизъм. Всяко общество което спре да се самовъзпроизвежда е обречено на гибел. Нека Западът да се джендеросва, вие се дръжте за Всевишния и Неговите Закони. Спете с жените си и правете деца. Нека Люси да си пее, вие не я слушайте!
    Агент Казасян. ДС!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 От тая прайдосана ПАПЛАЧ

    12 0 Отговор
    само "Светата Инквизиция" ще нормализира положението!
  • 39 nonamenofacenonumber

    18 0 Отговор
    Вие не разбрахте ли, че българският народ просто не ви харесва. Нашите национални ценности нямат нищо общо С ценностите на ЕС по този въпрос. Глупаво е с пропаганда и насилствена промяна на съществуващото законодателство да се опитвате да ни притискате. Нямате шанс за успех в България.
  • 40 Уолтър

    13 0 Отговор
    Защо не трябва да Е толдрират и позволава на изродените джендъри да осиновяват деца? _ защото те отхвърлят природата и човека и твореца на човека, който е съ, дал жена и мъж като тела, за да си създадат бебе и да го отгледат и възпитат. Обратните плюат на това, а искат брак и осиновяване на дете? Никога, не трябва да се разрешава на такива да осиновяват деца! Щом отказват да се ожени мъж за жена или жена омъжи за мъж не е редно да им се позволи да сеа мъж с мъж и жена с жена! Те са извратени и дори не трябва да им се позволява да правят паради, защото се шодиграват с твореца и нормалните хораа! Който пропагандира ЛГБТ е ненормален и заслужава ако не се спре само едно, по природния закон - смърт! Защото мъжа и жената са специални тела и имат своето предназначение, а обратните объркват това и са извратено ненормални.
  • 41 Беловеждов

    13 0 Отговор
    Тези не демонстрират за правата си -те искат Превилегии! Кой иначе ще се занимава с тях? "Според десетата ревизия на Международна класификация на болестите (МКБ 10) транссексуалността е едно от разстройствата на половата идентичност, следователно е болестно състояние." - това е цитат! На когото не му харесва, да се обърне към СЗО!
  • 42 Антик

    11 0 Отговор

    До коментар #35 от "Random":

    Това, което казваш е правилното, но не е хуманно.... Имам по-добро предложение. Когато Прайда тръгне, контрите пускат дронове-фалоси, по 1 метър и ги насочват към сфинкстдрите с дистанционно на обратните. Само на първите 20 метра от старта и такова охкане, ахкане, щастливи въздишки ще падне, че спокойно може да се заснеме порно филм от висш ненагласен клас. Ако НПОтата изреват за права на човека, пратете фалосдронове и на тях... ще се радват. Според творението на човека, обратните отричат предназначението на мъжа и жената като сексуална връзка, значи не са и човеци, следователно не би било редно и да имат някакви човешки права. Ако искат човешки права, нека да спрат с извратеността си и да не я натрапват! Иначе ще има нов Содом и Гомор... Той бе, заради извратеността и жестокостта на повечето хора.
  • 43 Изчерпателно

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Woof":

    Много добро мнение, изразено без обиди.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Val

    1 7 Отговор
    Ало, я се осъзнайте малко, бе! Вие с тая гнусна злоба ме се спряхте. Тези хора правят всичко това, за да покажат, че не се срамуват от себе си. Не си избираме как да се раждаме. На тоя свят има и други, не са всички еднакви. По отношение на това, че не било редно те да се показват..и защо да не се показват? На мен лично не ми е приятно да отида в парка, за да разходя кучето си и да видя, че някой от хетеросексуалните се натискат на някоя пейка или се е**т на някъде. Не ми е приятно да отида в центъра и да видя как на някоя пейка е седнала жена, съблякла се е и си кърми детето. По отношение на това, че децата ни не трябвало да виждат хомосексуалисти и т.н..а приятно ли е да го заведа на някоя полщадка и то да види как батко и кака се натискат..по доста орален начин.
    Ние хомосексуалните се показваме навсякъде, те също могат! И по-нормално ли е дете на 10-11 години да пуши цигари, наргилета, да се напива, да ражда, да пребива учители, да тормози съучениците си? По-нормално ли е всеки ден да чуваме, че някоя жена е пребита или изнасилена? По-нормално ли е? Ама не, децата ни не трябвало да виждат кака и кака или батко и братко. Това е нещо много по-маловажно като проблем, от колкото всички други проблеми, които са в този свят. Децата ми трябва да знаят, че на този свят има и други, има различни, които искат просто хората да разберат, че те са такива. Не те трябва да се лекуват, трябва да се лекуват изнасилвачите, убийците, злобарите.. Хомосексуалните не вредят

    Коментиран от #47

  • 46 Val

    1 3 Отговор
    И още нещо. По повод това, че хомосексуалните не трябвало да осиновяват деца или да имат деца...всеки човек на тая планета ИМА право да прави каквото иска, най-вече да обича, особено дете. Детето е богатство, живот, щастие. Те имат право да имат деца. Имат право да обичат. Поне това не им "отнемайте"!

    Коментиран от #49, #51

  • 47 Val

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Val":

    Не спряхте*
    Ние хетеросексуалните*
    Сори за грешките :)))

    Коментиран от #48

  • 48 Краен

    4 0 Отговор

    До коментар #47 от "Val":

    Освиенцим ол инклузив !
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Катя

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Val":

    Ами да си родят деца, бе! Като са обратни, това не значи, че имат репродуктивни проблеми! Азис си реши въпроса без да крещи по улиците. Съгласна съм, че хомотата на никого не пречат. Затова и не са инкриминирани. Никой нищо не им е забранил - още по татово време си правеха операции за смяна на пола. А какво ще знаят децата ми, решавам АЗ. Има време за всичко. Когато са малки, достатъчно е да знаят, че момченцата стават мъже, а момиченцата - жени. По-късно ще разберат, че има и сбъркани хора. Които са решили, че за да не се срамуват, ще се пъчат, че са сбъркани. И ще крещят по улиците, защото искат да ги смятаме за нормални. Нещо повече - за специални. Но ние не бива да им се подиграваме, както не се подиграваме на лудите, сакатите и пр., защото те не са виновни, че са такива. Както и не бива да им позволяваме обаче да ни се качват на главата
  • 52 Донки Хот

    1 0 Отговор
    Какво правят под завивките си си е тяхна работа.
    Когато излизат на улицата - те правят искане за провеждане на някакви позитивни към тях (рестриктивни към "другите" хора) политики.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.