Last news in Fakti

9 Юни, 2018 10:54 2 743 36

Майка ѝ на тая България. Важното е Путин да не се сърди

  • бойко борисов-
  • владимир путин-
  • аец
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Този обществен дебат е воден години наред след 2005 г. и нито един аргумент срещу строителството на АЕЦ "Белене" не е загубил и грам от стойността си.

Тези, които са на власт от 10 години и които пропуснаха нарочно възможността да се обжалва арбитражът, спечелен от "Росатом" поради практическото отсъствие на България като страна в делото, сега измислят нови "аргументи".

Като например - държавата няма да инвестира нищо повече, няма да дава гаранции, проектът "Белене" ще бъде изцяло частен.

Браво, граждани за европейско развитие на собствения си джоб!

Преди години на няколко пъти продавахме "Химко" - Враца. Най-накрая хитроватият вицепремиер се похвали - "Продадохме го на солиден американски инвеститор..."Така и се оказа - малко по-късно във Враца пристигнаха високопоставени представители на американския инвеститор - г-н Ковальов и г-н Петров... Днес "Химко" ръждясва на края на Враца вече десетилетия... Такава съдба очаква и мегапроекта на управляващите "Белене". Властта знае това, работи за това и - извинете - едва ли работи за това безкористно. "Белене" е силен удар срещу България, но ... дето рекъл Стамболов - "...Майка ѝ на тая България..." Важното е Путин да спре да ни се сърди - поне на някои от нас. И да ни вземе в схемата... А схемата е ясна от 15 години.

Под каквато и да е форма да вземе Москва проекта "Белене", целта няма да бъде само и предимно икономическа - целта е дългосрочното и необратимо поробване на България, поставянето й отново в позиция на руска провинция - сателит. "Белене" може да фалира НЕК, може да изкара от строя АЕЦ "Козлодуй" и "мариците" (ТЕЦ-ове "Марица Изток" - б.р.), може да затвори окончателно кръга на руския енергиен - а оттам и стопански и политически контрол на Москва върху България.

Говорихме и писахме за това многократно през годините. Да оставим настрана поробването на българския народ със заеми - косвени, ако не преки. Да оставим настрана стратегическата стойност на един подобен гигантски файтон като руската "Белене" в епохата след двигателя с вътрешно горене - образно казано. Светът е на прага на революция в енергийните технологии, защото за все по-голямо мнозинство от глобалните елити диктатурата на петрола, газа и "мирния атом", и притежаващите ги примитивни диктатори, вече не е допустима.

Но това са бели кахъри - България все по-трудно ще върви със света, защото нейните "граждани за европейско развитие + патриоти" все по-тясно я свързват отново с родината на примитивния евразийски империализъм, който е готов да вкара собствения си народ в нова епоха на мизерия, невежество и брутална диктатура, стига да може да завладее обратно изгубеното през "най-голямата геополитическа катастрофа на 20 век" - рухването на Съветския съюз.

Благодарим ти за европейското развитие, Бойко! Ти го обеща на хората и доста от тях гласуваха за теб - затова си и досега на власт. Виж се накъде водиш тези, които ти се довериха. Ще искаш ли отново доверието им? Или ще си го получиш по путински начин? Всъщност това не е въпрос към властта - това е въпрос към българското общество. Ще позволим ли да ни поробят отново тези, които унищожиха българската държава и превърнаха значителна част българския народ в стадо от безпаметно блеещи "русофили"? Докога ще трябва да правим живи вериги срещу продажни проекти като АЕЦ Белене?

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във Фейсбук. Заглавието е на clubz.bg

* Няколко часа, след като беше публикуван в социалната мрежа, текстът "изчезна", съобщи самият Огнян Минчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плевен

    32 19 Отговор
    Ами кажете,че написаното е от Огнян Минчев.Самото му име вреди на плащащите му.Колкото за "Белене"-направихме референдум и резултата му беше убийствен за противниците му.Но закона е направен да не се чува мнението на хората.
  • 2 патриотъ

    30 25 Отговор
    Клуб "Zloba"отново бълва злобни коментарии против Русия и всичко руско,но не би!Нашият верен път е единствено с Русия и Боко без да иска,го налучка,или от безизходица,защото даже той разбра,че сме прецакани от запада и само Русия може да ни помогне!Дострояването на АЕЦ Белене е нужно и необходимо за нашия суверенитет и енергийна безопасност и престанете да залъгвате заблудените души,че това не е така!Изпод вашите писания явно прозира защита на чуждите,а не на българските интереси!

    Коментиран от #23, #36

  • 3 Бойко му вервахме само в началото

    35 8 Отговор
    Още след първите няколко месеца на Борисов веднага се видя, че няма намерение да прави каквото и да било за народа. Който му вярва е доста глупав и наивен

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    21 6 Отговор

    До коментар #3 от "Бойко му вервахме само в началото":

    Същото важи и за който и да е политик.
  • 5 ПЕЕВ

    3 33 Отговор
    КОМУНИСТИЧЕСКА ПЛАТЕНА СТАТИЯ.
  • 6 Гост

    35 5 Отговор
    Престанете да блеете. Частната централа, не ни дава никаква енергийна сигурност. Получаваме само риск от авария и частни ядрени отпадъци.
  • 7 Помнящ

    27 12 Отговор
    Огнян Минчев, до 1989 г. редовен член на БКП, асистент в катедра "Научен комунизъм" в СУ Климент Охридски . /Уикипедия/

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ford Prefect

    13 11 Отговор
    Това е мотото на всеки русороб.
  • 10 Рубладжийче

    23 22 Отговор
    Русофилщината винаги е била смъртоносна болест за България. Колкото повече русофилия, толкова по-малко България!
  • 11 Дебела свиня

    8 10 Отговор
    Защо не се изнесе от тъпата държава бе свинско
    Парче
  • 12 Горан Горанов

    18 15 Отговор

    До коментар #7 от "Помнящ":

    Катедрата беше едно от малкото места в България, където се мислеше свободно. Мария Пиргова и тя беше там, но за разлика от Минчев се продаде на олигарха Ковачки и си остана червен русофилски бордюр.

    Коментиран от #13, #22

  • 13 Помнящ

    8 14 Отговор

    До коментар #12 от "Горан Горанов":

    Тия ги разправяй на старата ми шапка !
  • 14 Агент

    20 18 Отговор
    Всички " Демократи " -русофоби , са бивши отявлени комунисти и ченгета , продали се за шепа центове ! Няма по-гнусно нещо от продажника !

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    9 3 Отговор
    Има нещо гнило в Дания.... България! Дали е нужна една нова АЕЦ, трябва да се преценя по необходимостта, а не с политически лозунги!
    Не го харесвам тоз Минчев и това си е! Човек, който не може да контролира какво слага в устата си, да ми дава път в живота?! Е, няма да стане!
    По статистика в България има около 12GW инсталирана мощност. В най- тежките времена днес стигали потребление около 4-5GWh. За 5 не съм сигурен.... та въпроса е: наистина ли ни трябва тази АЕЦ?!
    + Подобрява енергийната сигурност на страната.
    + повишава военната сигурност - срещу държава с АЕЦ, не се води война в радиус 100 км
    + от вносител, ставаме износител. Например Гърция е типичен летен вносител на електроенергия. Турция също. Затова строи АЕЦ.
    - трябва ХОГ ( хранилище за отработено гориво). Което е вечно! Зоната му е мъртва зона. Ако Русия не се съгласи да взима обратно горивото като при Козлодуй
    - ако е частна, трябва строг държавен контрол. А, при нас всичко е подкупни!

    Ако има някой други доводи, моля да сподели, но без русофоби и русофили!

    Коментиран от #27

  • 17 СЯ ИМА НАД 50 МЛРД. ДЪЛГ НАПРАВЕНИ О

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "Рубладжийче":

    ОКРАДЕН ОТ ВАС А ПРЕДИ КОЛКО БЕШЕ А.......
  • 18 someone

    15 8 Отговор
    точно тия заклети прозападни атлантици, продали и майките и бащите си, за комисионна дето ни набутаха в НАТО , еврогейския съюз , заради които България стана деиндустриализирана страна понеже - " ами ще дойдат западните инвеститори те ще направят нови хубави заводи", които с настървление разколачиха армията ни и я превърнаха в жалък битак, заради които нямаме Белене, която да замести Козлодуй когато там спрат реакторите, заради които жалко като покорни роби се поклонихме на сенатора Маккейн и няма Южен поток и поканиха Бойко да го унижат на откриването на Турския поток, от който сега ще се молим да вземем газ , точно тия мекерета ли ще ни дават акъл , срам нямат ли , позор не изпитват ли ?
  • 19 Василев

    12 2 Отговор
    Селяни, като гл. секретар премиерът е почистил досието си в БГ, но достъп до досието в Кремъл не и имал и то си е непокътнато. То е на бюрото на злия Вова! На папката пише- Винету, 3 том.
    Агент Скрипал. МИ6!
  • 20 стоян георгиев

    10 14 Отговор
    борисов имаше само едно положително качество в цялото си управление и то бе че се доверяваше на европеиските институции в глобалните решения,което въпреки пълния му непорфесионализъм и тъпотия позволяваше на партията му да не допуска големи грешки,но явно тва време мина от което следва че борисов трябва да си ходи и на следващите избори герб ще се сгромоляса,но за съжаление на хоризонта не се вижда нищо положително,щото новите ще са от певците на слави заедно с някои от старите.не очаквах че борисов ще стане такъв глупак да реанимира съветските проекти на другаря путин.аец белене както и южен поток са мъртвородени и ненужни,а също така и напълно лишени от икономическа и политическа логика.
  • 21 Корекция

    4 6 Отговор
    До Гост "... Ако Русия не се съгласи да взима обратно горивото като при Козлодуй..."
    Не ти е вярно инфото. СССР/Русия никога не са приемали отработеното ядрено гориво за съхранение. След като извликат от него не използваният уран, плутоний и още други ценни материяли, останалият боклук ни го връщат обратно.

    Коментиран от #26

  • 22 плевен

    7 6 Отговор

    До коментар #12 от "Горан Горанов":

    Когато в катедрата Ви се "мислеше свободно",нормалните хора ги пращаха в затвора,лишаваха от кариера или "проучваха" в Държавна сигурност.И после комсомолските активисти, обхванахте държавата като раково образование.
  • 23 cornholio

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "патриотъ":

    Я какъв надъхан руски патриот :)
  • 24 antimediator

    6 9 Отговор
    Истината боли, затова всички псевдопатриоти наскачаха!
    Важното е Москва да е доволна , не е важно колко ще ни струва Белене и на кой ще продаваме тока!
  • 25 антисоросоид

    8 5 Отговор
    Този автор на тая джендарска статитя е силно зависим от психотропни вещества и мъжки полов орган на загоряли бежанци.
  • 26 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Корекция":

    Благодаря за поста Ви!
    Да кажем, че имам известен опит в областта и не говоря на ангро! При нас няма ХОГ за дълготрайно съхранение на отработено гориво! Има само за временно, докато се извози обратно в Русия.
    Преди около 10-15 години беше плъзнала мълвата за построяването на ХОГ у нас, във връзка с напъните ни за заменяне на руското с американско гориво. Търсеха се места в района на Стара планина. И тогава експерти доказваха, че това е нещо нормално, тук да има гробище за радиоактивни отпадъци. Разгеле, тези времена отминаха.... щяхме да станем радиоактивното сметище на Европа.
  • 27 Azazel

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Искаш още аргументи за/против? Ето ти няколко против от мен:
    - ще струва много пари на държавата. Дори при изяло частна инвестиция за строежа, НЕК, което и без това е пред фалит, трябва да инвестира в инфраструктура около 2 млрд. лева, за да включи централата към енергийната мрежа на страната;
    - висока цена на тока. За да е печеливш АЕЦ "Белене" (иначе няма как да се привлекат чужди инвеститори), цената на тока трябва да е поне 80 евро за мегаватчас. В същото време, очакванията на цената на електроенергия от възобнвяеми източници по времето, в което АЕЦ Белене ще може да стартира работа, е 30 евро за мегаватчас...;
    - липса на външен пазар. Всички "прогнози" от почитателите на проекта за това - как България ще изнася ток и ще печели, се правят въз основа на моментния пазар на тока в региона, но потециалните държави-вносителки не седят на тъмно и не чакат да се решим да построим АЕЦ-а, те също планират и строят свои мощности;
    - липса на вътрешен пазар. И към момента в България има свръхпроизводство на електроенергия - близо 2 пъти над това, което реално ползваме. С намаляващо население и с растеж на БВП около 3-4% годишно, не се очаква нуждата от електроенергия да нарастне, а излизащите от употреба мощности няма да доведат до дефицит;
  • 28 майна

    3 2 Отговор
    Xa-xa-xa-xa-xa-xa! "Продадохме го на солиден американски инвеститор..."Така и се оказа - малко по-късно във Враца пристигнаха високопоставени представители на американския инвеститор - г-н Ковальов и г-н Петров......... Ами, че то и с "Американските Тецове" е същото! Като се разрови човек и се стига пак до хора от Газпром! Пак няма американци! Ха-ха-ха-ха-ха!

    Коментиран от #29

  • 29 Azazel

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "майна":

    Все пак ми липсват времената, когато се правиха някакви усилия да се прикрият истинските "инвеститори" и имаше "американски" инвеститори" (пък било то и от офшорната зона на щата Делауеър), британски инвеститори (от не-британските офшорни острови Ман и Джърси), "кипърски инвеститори" (от компанията "на" социално слаб кипърски гражданин) и т.н. А днес - Гинка от Пазарджик... Представяш ли си за какво ни имат днешните управляващи, щом не полагат дори грам усилие, за да скрият някоя корупционна сделка или схема за пране на пари зад някоя офшорна зона и да ни я представят като "стратегическа чуждестранна инвестиция"?...

    Коментиран от #30

  • 30 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "Azazel":

    с такова население такива управляващи.няма средна класа няма реална група за натиск срещу тия убавци и те си правят квото искат.дават 2 и педесет на група маргинали и готово.нали ги виждаш кви глупости пишат тук и на кви тъпотии се връзват!
  • 31 Доктор Охболи

    3 2 Отговор
    Уважаеми и неуважаеми коментиращи! Поради що се срамите да признаете как скачахте по площадите след 10.11.1989 г. и искахте намквоси? Ами получихте си го! който е вярвал, че ще станем Швейцария на Балканите... Що пищите? Нали искахте капитализам? Ей ви го, в цялата му красота и неподправеност.

    Коментиран от #32

  • 32 Azazel

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "Доктор Охболи":

    Тези комунистически лозунги и заклинания може би минават пред по-простоверните ти другари, но корупция, демокрация и капитализъм не са едно и също. Ние искахме и продължаваме да искаме демокрация - нещо, от което сме все още далеч, а засега получаваме олигархия, която няма нищо общо с демокрацията. Корупцията пък не е характерна само за капитализма (май не си съвсем наясно с това понятие, а го използваш като антипод на всичко, което не е комунизъм?...), а за всяко държавно устройство. Нещо повече, най-много корупция има там, където има най-много държавна намеса в стопанството - тоест, точно при комунизма. Примери мога да ти дам много - от "подаръците" за лекари, учители и чиновници, през "връзките" и отблагодаряването ( с пари, подаръци, услуги, секс...) към висшестощите партийни функционери за "съдействие" при получаване на жилище, работа, софийско жителство и т.н. - комунизмът беше доста по-корумпиран строй от сегашния.

    Коментиран от #33, #35

  • 33 истина, истина ви казвам

    1 3 Отговор

    До коментар #32 от "Azazel":

    Народа е безпомощен от идването на „царя”провал след провал,открадна Б.Б. истинската демократична десница.
    18годишно100%во комунистическо управление,искате ли още от това управление(ГЕРБ,БСП,ДПС,ВМРО,НАЦИОНАЛИСТИ,АТАКА)
    Навярно НЕ,НЕ И НЕ не искаме.Само като се сетя как същите тези компартии ще ни лъжат на следващите избори за благоденствие,ще се опитват да подкупват гласове и т. н.Истина истина ви казвам да не се поддавате на следващите избори да гласувате за тях,пълно осъзнаване преди гласуване!!! Този парламент с днешните управляващи не трябва да съществува!!!

    Коментиран от #34

  • 34 Незабрав

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "истина, истина ви казвам":

    Много угодно забравяш СДС и Иван Костов , най- големите престъпници на прехода !
    Партията на Христо Иванов е недоносче ,като самия него , колкото и да се напъват 2-3 негови платени тролчета !
  • 35 Доктор Охболи

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Azazel":

    Много думи,много нещо и все празни. Умнико, я кажи, преди да се появи комунизма дори като идея не е ли имало корупция? Защо се мъчиш като надъхан преподавател по полиикономия да защитаваш капитализма? Кой възпален мозък слага знак за равенство между капитализъм и демокрация?
  • 36 Дидо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "патриотъ":

    Такива патриоти като теб ми се иска да не са се раждали.Толкова си дефектен,че не си струва да споря с теб!