13 Юни, 2018 15:58 1 354 3

Различията между ГЕРБ и БСП намаляват, няма спор за политики и за ценности

  • герб-
  • бсп-
  • политика-
  • различия

Политологът Първан Симеонов в интервю за сутрешния блок на Радио "Фокус"

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разликите между управляващите и опозицията доста намаляха с този източен завой, който ГЕРБ взе напоследък. Различията между БСП и ГЕРБ намаляха и по някои от въпросите се държат заедно – за справка въпросът "Белене".

На този фон като че ли за първи път от много време насам ние видяхме по-скоро един опит за плаващи подкрепи, тоест не както досега – черно и бяло, управляващи и опозиция, скандали всеки ден и т.н. Сега видяхме Валери Симеонов да се среща с Корнелия Нинова наскоро. Видяхме Красимир Каракачанов да се среща с Корнелия Нинова. Видяхме различни заявени обещания и случващи се подкрепи от страна на опозицията за различни инициативи на партии от управляващата коалиция. Накратко – може би се връща, донякъде, разбира се, практиката на плаващите мнозинства, която помним.

И като че ли самата БСП сменя тактиката. По-рано БСП се сражаваше вкупом с управляващите, с което донякъде ги и стабилизираше, защото това мобилизираше техния електорат. Сега като че ли БСП се опитва, така да се каже – да ги издърпа един по един, което може и да се окаже по-ефективна тактика. Това се случва на фона на сюжета АЕЦ "Белене", на очевидното придвижване на Бойко Борисов по-скоро на изток и на много обтегнатите отношения на Европа със Съединените щати, които позволяват и спекулацията, че самата Европа се придвижва леко на изток – волно или неволно.

И на този фон различията опозиция-управляващи, БСП и ГЕРБ, изчезват или, хайде да кажа – намаляват. И това вещае известни проблеми за самата БСП, защото БСП и около БСП има кръгове, които по-скоро нямат нищо против евентуална сработка с ГЕРБ. Не на това мнение е лидерът на партията Корнелия Нинова. Аз не бих казал, че има противопоставяне на политики. За да се различават те по политиките, трябва едните да казват "харчете повече пари", другите да казват "харчете по-малко пари". Едните да казват "реформирайте, съкращавайте", другите да казват "няма да реформираме и да съкращаваме". Напротив – тук между управляващи и опозиция отдавна няма огромни различия. Знаете, БСП е формация с подчертано социално звучене, а ГЕРБ е формация, която не звучи много далеч от това. ГЕРБ в общи линии не е формация, която ще каже "стегнете коланите, реформирайте, намалете разходите", напротив. Когато някой протестира за повече пари, получава ги, тъй че спор за политики в момента БСП и ГЕРБ нямат.

Имат или имаха спор за ценности. Знаете какво са ценности – едните да ви говорят по-скоро за Европа, другите да ви казват "Европа добре, но да пазим отношенията с всички". Едните да ви казват "по-скоро за съдебната реформа, правовия ред", другите да ви казват "по-скоро здравият разум, стабилността", и така нататък. Едните да казват "Запазете природата!", другите да казват "Запазете бизнеса!".

Ето такива ценностни дебати се водят напоследък в българското общество. Сред тях най-големият, най-могъщият е дебатът консервативно-либерално. И всичките парламентарни партии в момента като че ли останаха от страната на консервативното. Може би единствено извънпарламентарната опозиция – така наречената стара десница, остана при доброто старо либерално говорене. И това е шанс за тях, защото те така могат да си монополизират тази ниша, която не е толкова голяма, но на общия консервативен фон става отчетлива

В този ценностен спор - Европа или не - БСП изгуби последните избори. Помните, на финалната права с някои реплики на Корнелия Нинова се даде шанс на ГЕРБ да дръпне с едни гърди напред, използвайки десни либерални прозападни избиратели, които просто гласуваха за ГЕРБ като за по-малкото зло.

Сега с преместването на ГЕРБ на изток, с позицията "Скрипал", позицията "Белене", посещението на Борисов при Путин и така нататък ГЕРБ губи тези избиратели точно в този ценностен спор. ГЕРБ като че ли губи онези избиратели, с които спечели последните избори. Разбира се, много е рано за прогнози, но ето това е всъщност важната промяна в българската политика през последните седмици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аааа

    8 1 Отговор
    Партиите са създадени да разделят народа . Няма БСП , ГЕРБ и т. н . Всички те , играят театър пред народа , а всъщност са от едно котило ... Тяхната религия са ПАРИТЕ !
  • 2 всички са на една звезда червената

    3 0 Отговор
    Защото са КОМУНИСТИ, крадци, убийци и лъжци!
    Тая власт с кръв са я взели и с кръв ще я дадат, друг начин няма, 30 години "преход"!?
    Дебилна държава, с дебилен народ!?
    30 години преход, съдебни процеси по 10 - 20 години и накрая всички са оправдани, може ли да има такава пародия на държава някъде по света?
  • 3 Димитров

    2 0 Отговор
    ЗАЩОТО ВЪНШНИЯТ ни ДЪЛГ НАДМИНА 50 МИЛЯРДА Тъй че те си ги делят....ТОВА Е НАЙ ТИХАТА И НЕВИДИМА опозиция...............