Last news in Fakti

15 Юни, 2018 10:42 13 209 15

КАТ крие камера, отнася глоба

  • кат-
  • полиция-
  • нарушение-
  • глоба

Пътната полиция ще се учи и на правопис 

КАТ крие камера, отнася глоба - 1

Около 30 катаджии отнасят наказания всеки месец за грубо отношение към водачи, нарушения на правилата за движение и правописни грешки в актове. Това разкриха служители на Пътна полиция пред в. "Телеграф".

Само в София на всеки 30 дни се образуват поне едно или две разследвания срещу униформени, за които са били подадени сигнали. Така на месец - при наличието на 28 областни дирекции, започват разследвания срещу около 30 ченгета.

Оплаквания срещу тях в по-голямата си част са за това, че се държат грубо с водачите при катастрофа или проверка на пътя. Често има сигнали и че са засечени в нарушения на правилата за движение като говорене по телефона без хендсфри, паркиране на забранено или минаване на червено.

"Проверките продължават поне месец. Водач казва например, че съм взел 20 лева подкуп и стартират разпити и гледане на записи от камерите в патрулките. Оказва се, че това не се е случило, но все пак намират някакво нарушение - че допускам правописни или пунктуационни грешки при съставяне на акт, например. И ми лепват наказание. Започне ли проверка, невъзможно е да не се намери някакъв гаф", сподели опита си пътен полицай с дългогодишен опит от столицата.

Санкциите започват от писмено предупреждение и порицание и преминават в удържане от заплатата. Случи ли се това, униформеният се лишава от около 100 лева на месец в продължение на половин година. Каквото и наказание да има служител на реда, това го лишава от право да получава бонус, който по принцип се полага на всяко тримесечие.

Униформените могат да бъдат спипани и чрез постове в социалната мрежа. Например след публикация в група са били погнати катаджии, които са маскирали новата си камера, наричана от водачите разговорно "тринога" с листа от бъз, и засичаха нарушители край Луковит.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    82 2 Отговор
    Горките те, живи да ги оплачеш.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пешо

    38 1 Отговор
    С министър на МВР - военен, какво да стане?
  • 4 Просия

    84 0 Отговор
    Ама какво ми ревете, кой е казал, че е лесно да си служител на закона...??? Публикувано във факти.бг: "Започне ли проверка, невъзможно е да не се намери някакъв гаф"
    Господин полицай, то така и при нас от Ваша страна...търсите се за нещо дребно да се закачите... та да има и за вас... Е ХАРЕСВА ЛИ ВИ ???
  • 5 Насо

    46 2 Отговор
    Така трябва все пак работят с хора , а не с маймуни и не приятно сигурно да те спре катаджия със средно образование ,а ти примерно да имаш 2-3 висше образования или да управляваш фирма с няколко стотин човека. И този същия да се прави на велек и недостижим. Както хората спазват правилата, така всички трябва да ги спазват. И не на последно място има цял отдел , който трябва да следи, контролира и разследва служителите на МВР. Все пак и тези хора трябва да си заработят заплатите.
  • 6 onq s konq

    24 34 Отговор
    Какъв очаквате да е българския полицай,катаджия и т.н.?С ВИСШЕ,С НЯКОЛКО ЧУЖДИ ЕЗИКА,ВИСОК,РУС И СЪС СИНИ ОЧИ?А ако имаше тези качества,ПОЛИЦАЙ ЛИ ЩЕШЕ ДА СТАНЕ?Особено пък нисшите кадри,т.е. ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ...По цял ден в студ и пек навън,в по-голямата част от раб. време-"в компанията" на криминалния контингент,често с опасност за живота си!А ако някой си мисли че може да изпълнява задълженията на полицай от настоящите кадри-моля,свободни места има предостатъчно!

    Коментиран от #7

  • 7 Радо

    14 4 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Това означава ли, че трябва да вземе 50 лв от „ нарушител” ,защото акта бил примерно 150 лв . А и те са двама( колегата записва за проверка) ????

    Коментиран от #11

  • 8 Радо

    29 5 Отговор
    Видя ли на полицай да му е лошо ,няма и бърза помощ да му викна ... такова е мнението на много хора , а и сигурно има защо.
  • 9 аааа

    21 2 Отговор
    С техните камъни по техните глави :)
  • 10 Румен

    24 2 Отговор
    Не съм виждал любезен катаджия даже и при рутинна проверка само на документите. Държат се с водача като с престъпник. Но има и добри, единия те спира в нарушение и започва да ти обяснява че ще ти пише акт докато колегата му е на няколко метра и наблюдава трафика. После добрият се приближава с думите, недей бе колега той човека вече ще внимава, хайде остави го пък той ще почерпи
  • 11 onq s konq

    10 23 Отговор

    До коментар #7 от "Радо":

    Нещо си се объркал:НЕ ПОЛИЦАЯТ ТИ БЪРКА В ЗЖОБА ЗА ДА ТИ ВЗЕМИ ПОРИТЕ,А ТИ МУ ГИ ДАВАШVА ако не ги иска-ХВЪРЛЯШ ГИ В КУПЕТО НА ПАТРУЛКАТА!А защо?!Ами защото си нарушите и си го знаеш,НО ИСКАШ ДА ПРЕЦАКАШ ЗАКОНА,Т.Е. да минеш по "тънката лайсна"!И пак повтарям-БЕ СТАНЕТЕ ВИЕ ПОЛИЦАИ БЕ!ТОЧНО ВИЕ ЧЕСТНИТЕ-ИМА СВОБОДНИ МЕСТА!
  • 12 иван

    14 5 Отговор
    АБЕ КОНЬ, СТИГА РЪСИ ТЪПИЗМИ
  • 13 Отоплител

    8 0 Отговор
    Докога властите ще се занимават с клюки и интриги.Разрешението е елементарно.Поствят се задължително камери във всяко МПС и всички мероприятия се извършват в кадър на камерата.Не е случайно,че не искат.Ясно-не им е изгодно.
  • 14 Хммммммм

    8 0 Отговор
    В системата на МВР( не само в КАТ) работят основно големи боклуци, Едва ли всички са били такива, но явно са имали такива "предразположения" и въпросната система им дава благоприятна среда " за развитие" .
    Фактът, че се плащат рушвети, за да получиш назначение като катаджия сам говори какво се случва там.

    Коментиран от #15

  • 15 нендьо

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хммммммм":

    Елементарна психология- с каквито се занимаваш по цял ден, такъв ставаш! Далеч не всички са шефове на фирми с по стотина човека персонал и с по две- три "висши". Даже тия с фирмите и без висшите са най- големите лекета и може да ти скофти не деня а седмицата. Дерзайте българи. Заради това отношение на генерализиране и злоба, вече на пътя не спирам, ако видя катастрофа, закъсал или някой, който прилича на бежанец. Спазвам си принципита на Нощната стража и чакам стажа... А това е друга тема... Докато и там ми се подигравате и искате героизми, ще получавате това отношение. А дали си заслужавам заплатата, помислете Вие колко си заслужавате Вашата, тогава давайте мнение за другите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове