17 Юни, 2018 21:11 3 556 16

Как бежанците променят Европа

  • бежанци-
  • ес-
  • ангела меркел-
  • мигранти

А намирането на общоевропейско решение на проблемите става все по-трудно

Как бежанците променят Европа - 1
Снимки: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във все повече европейски страни десните популисти берат плодовете от миграционната криза. А намирането на общоевропейско решение на проблемите става все по-трудно. Резултатът от това: националният акционизъм е в подем.

В Брюксел лесно се забелязват последиците от миграционната криза. Службата за предоставяне на убежище се намира само на няколко километра от европейската централа. Там постоянно има опашки от бежанци и мигранти, които или искат да подадат молби за убежище, или колкото се може по-бързо да получат разрешение да продължат пътя си към Франция или Великобритания. Много от африканците казват, че се пристигнали в Белгия през Италия, Австрия, Германия или Франция - очевидно в нарушение на регламента от Дъблин. Защото според Дъблинското споразумение, всички тези хора е трябвало да подадат молба за убежище в първата страна от ЕС, в която са влезли. С други думи: системата, която ЕС напразно се опитва да реформира, не функционира.

В това е убеден и белгийският вътрешен министър от национално-консервативната партия N-VA Ян Ямбон. Той иска да въведе по-строги мерки срещу нелегално пребиваващите в Белгия мигранти. През май се стигна до един трагичен инцидент, когато белгийски полицаи откриха стрелба срещу автомобил с нелегални мигранти от Ирак и застреляха едно двегодишно момиче. На последните избори през 2014 година партията N-VA спечели доста гласове и за първи път влезе в управлението на страната.

Така е в много европейски страни

В много държави от ЕС миграционната и бежанска криза доведе до това, че на политическия хоризонт изгряха звездите на силни дяснопопулистки опозиционни партии - във Франция, Холандия, Дания, Швеция и Германия. В някои европейски страни десните популисти дори участват в управлението - Белгия, Финландия, Австрия и Гърция, а в трети, като Полша, Унгария, Чехия и отскоро Италия, правителствата изцяло са съставени само от популисти.

Експертът по европейските въпроси от фондация "Карнеги" Щефан Лене казва по този повод, че в миграционната криза популистките партии са открили една тема, която предизвиква големи емоции и поляризира обществото. Да припомним, че шефът на фракцията на германските десни популисти от "Алтернатива за Германия" Александер Гауланднарече бежанската вълна от 2015 година „подарък" за неговата партия.

„ЕС е докаран до ръба на пропастта“

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс смята, че силата на десните популисти и нерешената миграционна криза могат да доведат не само до правителствена криза в Германия, но и да застрашат сплотеността на ЕС. „През последните години темата за миграцията докара ЕС до ръба на пропастта. Миграцията играе ключова роля в много страни“, заяви той миналия вторник в Европарламента и призовава страните-членки на ЕС да загърбят националистическите си интереси и да проявят солидарност. „Кризата може да бъде решена само на общоевропейско ниво“, посочи Тимерманс.

Много от дяснопопулистките правителства обаче не споделят това становище. „Неспособността на ЕС да се справи с темата доведе до един вид ренационализиране. Повечето популисти и партии, които са срещу мигрантите, са противници и на ЕС. И затова постоянно прибягват до национални мерки - гранични контроли, огради и горни граници за прием на бежанци. Затова и надеждата на германската канцлерка, че може да договори едно общоевропейско решение до срещата на върха в края на юни, е по-скоро илюзорна“, казва Щефан Лене.

Критиките срещу Меркел

Ангела Меркел пледира за координирани действия, за двустранни споразумения между страните-членки и за европейска служба за предоставяне на убежище, която трябва да взема решения на общите външни граници на ЕС. Независимо от силните дяснопопулистки тенденции в Европа, общността трябва да отговори на няколко важни въпроса, смята германската канцлерка: „Достатъчно ли сме силни, за да се погрижим за развитието в страните, от които пристигат хората, тоест за развитието на африканския континент? Можем ли да въздействаме по-добре така, че да бъде прекратена войната в Сирия, откъдето милиони хора бягат? Грижим ли се достатъчно за бежанските лагери в близост до родните страни на тези хора? В състояние ли сме да въведем навсякъде (в Европа) еднакви процедури?

Не само опозицията в Берлин, но и правителствата на някои страни, като Унгария и Полша, обвиняват германската канцлерка, че е направила огромна грешка, отваряйки границите и допускайки в страната почти един милион търсещи убежище. Председателят на фракцията на дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" Александер Гауланд смята, че сега Меркел трябва да си понесе последствията. „Никой не иска да следва тази политика. С пълно право Полша, Унгария, Чехия и Словакия казват, че тях не ги засяга това, че госпожа Меркел е поканила толкова много хора в Германия. Ние не сме канили никого, припомнят те с право“, заяви Гауланд в Бундестага през март.

А всъщност проблем вече няма

От 2015 година насам броят на пристигащите в Гърция, Италия, но също и в Германия хора е намалял със 75 процента. Тоест миграционната картина се промени, но въпреки това популистките партии и правителства продължават да настройват хората срещу мигрантите. А въпросите, по които спорят политиците в Европа и Германия, отчасти отдавна са решени. Седем държави, сред които Германия и Белгия, отново въведоха частични гранични контроли.

„Въпреки рязко намалелия брой на бежанци и мигранти, хората вярват, че миграцията е излязла извън контрол. Всички са се съсредоточили изцяло върху тази тема. А повечето хора в Австрия или Германия не са засегнати пряко от присъствието на бежанци и мигранти. Но медиите се концентрират до такава степен върху миграцията, че я направиха вирулентна тема“, казва Щефан Лене.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    73 1 Отговор
    Бежанци? По- скоро икономически мързеливи имигранти! В Нигерия,Либерия, Мароко война няма чий го дирят по белия свят тогава?
  • 2 Инкогнито

    54 0 Отговор
    Едно време са се водили войни за завладяване на континенти сега са нужни само товарни кораби!!! Африка спечели войната със З.Европа!
  • 3 куку руку ку

    38 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: А всъщност проблем вече няма .

    То е като да изведеш вече заразен от зоната на заразата. Външно въздействие няма, само дето заразата работи от вътре.
  • 4 и как точно

    45 1 Отговор
    повечето немци не били пряко засегнати от мигрантите когато платиха до сега 20-на млрд от техните даници да издържат навлеците ?? и кои са пряко засегнатите немци...само убитите при атентатите ли ?? то и ние българите след освобождението не бяхме пряко засегнати от турците на които ПОЗВОЛИХМЕ да останат ВЪПРЕКИ това което ни причиняваха 500 години но сега вече ни се качиха на главата и сме доста засегнати...така ще стане след време и с навлеците в германия
  • 5 onq s konq

    6 26 Отговор
    Проблемът е,че мнозинството бежанци са бедни хорица.Ако обаче ми попадне бежанец собственик на няколко нефтени кладенци,моментално ще си го взема за отглеждане.И понеже имам богат опит със закона за връщане на земед. земи,няма проблем да оправя и собствеността на Петролните му земи.А после...ще делим!

    Коментиран от #6

  • 6 Бесен Язовец

    23 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Сънувай Овес!

    Коментиран от #9

  • 7 толерастията е вредна

    25 0 Отговор
    DW т.е. "Меркел пропаганден машинен" са част от системата, която у унищожава Европа с насилствената "имиграция", така че няма какво да им коментираме "пропагандата" !
  • 8 Ироничен

    18 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Във все повече европейски страни десните популисти берат плодовете от миграционната криза"
    ============
    Баба ти е популист! Всяка жаба в своя гьол!
  • 9 onq s konq

    2 13 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    Язоооу!...Хабер нямаш от нощния живот на пъдпъдъците:)
  • 10 Ха сега

    19 0 Отговор
    Какво означава популисти? Защо те влизат във властта? Щом влизат , значи има електорат. Щом има електорат , той трябва да е народно представен. Нали това е демокрацията ?! И сега какво излиза ? Едни политици искат да прокарат политика, която част от народа не иска и се сърдят , че техни опоненти с противоположни политики, били влезнали в управлението? Е какво е това ???? Това ли е демокрацията? Едни да правят каквото искат или по-точно - всички да правят каквото едни искат? Нещо тази идеология издиша . Трябва само да се замисли човек. Нали политиката трябва да е такава , че да угажда на хората , а не обратното. Аз не искам мигранти имигранти или емигранти. Не искам да интегрирам цигани. Не искам паради на болни хора да афишират перверзиите си. Не искам неграмотни и първични хора да ми определят правилата. Но явно политиката е да се прави политика от всичко и от нея да остават недоволни. Така единствените доволни ще са малцинства. И те ще са доволни само докато си веят .....байрака или кой каквото перверзиятс му позволява.
    Нека хората да живеят мирно , африканци, обратни , цигани и пр. , но нека правилата са за всички. И ако демокрацията е това ,е мнозинството определя правилата, и ако то не иска да заселва мигранти дълготрайно тук, нека се уважи това искане. А и смесените бракове чи идват малко в повече.
  • 11 Питам

    9 0 Отговор
    Кой разплаква дедо Сорош ?
    DW ще умре заедно с него !

    Коментиран от #16

  • 12 Jack Bauer

    15 0 Отговор
    Дааа, индианците също пренебрегнаха миграционния проблем и сега къде са!?
  • 13 Василевс

    14 0 Отговор
    Хора, някой казал на Меркел, че мигрантите ще бачкат яко, та германците да взимат високи пенсии и да ходят в България на почивка. Меркел си спомнила младите години и яките черноморски манафи, казала зер гут, а на мигрантите уелкъм то Джърмъни. Обаче сметките и не излезли верни. Мигрантите не искат да бачкат, щото били поканени на гости, а бачкането си е чист фашизъм и Холокост. Мигрантите обичат да гърмят фоерверки и да карат коли през тълпата. Обичат и да мушкат с ножове, предимно отзад, защото е по- лесно. Защо ви пиша тези работи? За да не слушате другите, като Меркел, а да мислите със собствените си глави!
  • 14 Ташко Мъдев

    4 0 Отговор
    Те си го казват сами как ще ни завладеят. Не чрез пушки и танкове, а чрез деца. Нищо де, пускайте ги още... През Дунава минават ежедневно... По 250 евро на глава... ВСЕКИ ДЕН!!!
  • 15 Morgoth

    6 0 Отговор
    Мигрантите заплашват цялостта на ЕС, което пък заплашва мира на континента. Не можеш да спасяваш останалите, когато ти самия се нуждаеш от спасяване. ЕС трябва да обърне малко внимание първо на себе си и след това на бежанците. Нужно е масово изгонване на всички нелегални мигранти, при това не тайно както в момента прави Германия, а публично и явно, за да се успокоят хората. Трябва ЕС да въведе правила за спонсориране на бежански центрове извън Европа за хора бягащи от войни, а всички икономически имигранти да застават на опашката и да се приемат само тези, които имат квалификация липсваща на пазара на труда в ЕС.
  • 16 Morgoth

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Питам":

    Дядо Сорос, ще има "щастието" да доживее провала на собствените си усилия и профукано имане заради тази бежанска вълна.