Бесни гърци блокират пътища заради Македония

17 Юни, 2018 17:26
22 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 7490
Автор: Анатоли Стайков

Протестиращи блокираха пътищата в района на гръцкото село Псарадес, където по-рано беше подписан договорът между Атина и Скопие за решаване на спора за името. Полицията е спряла група протестиращи, които опитаха да достигнат до мястото на официалната церемония, съобщи БНР.

Общо 80 автобуса с протестиращи от Солун и други градове от Северна Гърция пристигнаха днес в района. Те шестваха, носейки символична бесилка и черни знамена като знак, че с действията си гръцкият кабинет погребва страната.

По данни на полицията, няколко стотин протестиращи в село Бигла са блокирали пътя към най-големия град в района на Флорина. По-рано до сблъсъци в района на селцето Писодери група протестиращи опита да пробие полицейския кордон, за да достигне до Псарадес. Органите на реда успяха да ги спрат със сила и сълзотворен газ.

Същевременно в Битоля се проведе протестно шествие, организирано от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, против подписания договор с Гърция. Демонстрацията премина с изпълнения на траурни песни и стихове.

Въпреки по-рано появилите се информации, че след подписването границата между Гърция и Македония ще бъде блокирана, в гръцките медии се съобщава, че граничният пункт близо до Битоля е отворен.