Last news in Fakti

19 Юни, 2018 09:37 7 669 21

Регистър ще обединява брокерите на недвижими имоти

  • нсни-
  • перфанова-
  • ганев-
  • регистър
Регистър ще обединява брокерите на недвижими имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Най-късно през есента на тази година ще заработи професионален регистър за посредниците на недвижими имоти. Всеки членуващ в него ще има професионална карта, с която ще се легитимира пред клиентите. Инициативата е на Национално сдружение „Недвижими имоти (НСНИ). Всеки клиент, който иска да ползва услугите на посредник било то при продажба, покупка, отдаване под наем или наемане на имот, ще може да провери каква квалификация и опит има брокерът, с който си е избрал да работи. Още за инициативата за читателите на ФАКТИ разказват бившият и новият председатели на НСНИ инж. Ирена Перфанова и Добромир Ганев.

Господин Ганев, наскоро заехте поста председател на Националното сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ). В кои насоки ще работите за подобряване работата на посредническата дейност?

Ганев: Редица дългосрочни и стратегически неща, които са започнати в предходните мандати, ще бъдат продължени. Сред тях са професионалният регистър и професионалните карти, работата по създаването на MLS система.

Регистър ще обединява брокерите на недвижими имоти

Ще продължим работата си, която е доста успешна по организирането на обучение, както по ЦПО по програмата на Министерството на труда и социалната политика. Желанието на членовете по регионалните структури е да продължим с темите касаещи продажбите и качеството на обслужване на клиентите.

- Казахте „професионален регистър” и „професионални карти”. Бихте ли разказали малко повече за тях?

Ганев: Първото, което е важно да се знае за професионалния регистър, е, че той е доброволен. Няма да бъде затворен в рамките на НСНИ, неговите членове и служителите на фирмите членуващи в сдружението. Дефакто и брокери, които работят в посреднически компании, които не са членове на НСНИ, могат да влязат в този регистър?

Инж. Перфанова: Да, но трябва да приемат етичните правила, които ще бъдат обвързани с регистъра. Тези правила ще бъдат изработени от НСНИ – дали ще е етичния кодекс на НСНИ или ще са специално за регистъра правила, то желаещите да влязат в професионалния регистър ще трябва да ги спазват.

Регистър ще обединява брокерите на недвижими имоти

Логиката е, че когато е доброволен един регистър, означава, че една фирма излиза напълно доброволно пред обществото и казва: „Да, аз искам да работя по тези етични правила. Приемам ги като свои етични правила и го декларирам пред всички останали”. Това е много по-силно от това някой да те задължава да правиш нещо и на този етап е решение в един нерегулиран пазар.

Ганев: Желаещите да бъдат вписани в регистъра е необходимо да покрият определени изисквания, като едното от тях е да приемат тези правила.

Какви са предимствата за клиентите, които са решили да ползват услугите на брокер, решил да бъде вписан в професионалния регистър?

Ганев: Най-важното за потребителя е, че ще има достъп до информация, която в момента абсолютно никъде я няма, ако не я поискаш директно от компанията, т.е. профили на управителите, образование, ценз, завършени специализации, научни степени, семинари, обучения. Когато един купувач или продавач излезе на пазара ще може да получи информация, например за брокера, с който ще иска да работи.

Влизайки в регистъра, виждате, кои са компаниите, избирате контакт. Другият начин е клиентът да отиде при даден посредник и се интересува дали е включен в този регистър. Едно от най-важните изисквания на нашия пазар, за да печелим доверието на клиентите, е информираността и тази информираност за компетенциите и знанията на един брокер. Всичко това ще може да се види в регистъра.

Перфанова: Освен това някой като се появи на оглед клиентът има възможност да провери дали този брокер е истински, работили към дадена агенция или е „свободен електрон”. Брокерът може да работи само под някаква търговска марка, може да е по граждански договор и ако фирмата е решила, че може да го включи в регистъра, то там ще има информация за него.

Кога се предвижда да заработи регистъра?

Перфанова: Есента.

Имате ли сигнали за имотни измами и ако „да” от какво естество са?

Ганев: Това е друг въпрос, по който ще продължаваме да информираме потребителите за лошите практики. Но трябва да отбележа, че имотните измами рядко са свързани с участие на колеги брокери. Ако трябва да ги коментираме. Там нещата се случват много бързо в рамките на прехвърляне няколко пъти на един имот.

Обсъжда се въвеждане на прогресивен данък за трето и четвърто жилище. Как ще го коментирате?

Ганев: В България данъците са едни от най-ниските. Лично не съм запознат. Параметри не съм видяла. Принципно зависи дали размерът на ставката ще се увеличи. Дали ще се коригират някакви данъчни оценки. Това, което имаме като информация от много райони в страната, включително големи градове, е че много често все още данъчните оценки са по-високи от тези, на които се случват сделките. Освен това трябва да се направи разлика между жилищни и търговски имоти. В момента магазин на третостепенна или четиристепенна локация в град като София или Варна се осъществяват на едни цени, които са три четири пъти от тези на жилищата. А те няма как да бъдат постигнати дори, защото са заложени в общините едни високи стойности на търговски обекти по принцип.

Никоя политическа сила не си позволява да вдига данък „Сгради”, не защото е нямало нужда, а защото се счита, че това е много болезнена тема. Според мен е справедливо да бъде вдигнат данъка.

МРРБ обсъжда и програма празните жилища да се отдават на социално слаби семейства.

Перфанова: Най-вероятно с една подобна политика може да се контролира нивото на наемите, защото ако ти си държиш празен имота, не го дадеш под наем, може да плащаш по-високи данъци. Ако все пак намериш начин да си дадеш имота под наем, независимо дали на социално или не социално слабо лице, ти почваш да плащаш по-малко данък, т.е. това потенциално би стимулирало хората да не са толкова максималисти и да си държат празни имотите, а все пак при по-нормални условия да ги отдадат под наем. Разбира се никой не може да те накара на сила да си дадеш имота под наем - въпрос на избор при различни данъчни ставки. Обезпокояващ е фактът, че много имоти седят ненаселени, което пречи включително при поддръжката на общите части на сградите и събираемостта на таксите за управлението им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Имотко

    5 2 Отговор
    След дъжд качулка
  • 2 Emperorex

    21 7 Отговор
    Сдружение на измамници супер.
    Само лапат пари а никаква отговорност не носят после ако има проблем,ако се окаже че имота е запориран даже и комисионната няма да ти върнат.Преди години ми отдадоха имот под наем а се оказа че уж собственика,няма нотариален акт за имото ама брокера то боли х...я.

    Коментиран от #4, #10, #14

  • 3 брокер

    31 1 Отговор
    Това измислено сдружение пак иска да изкара пари. Работя от 25 години като брокер и не съм и никога няма да стана член на НСНИ. Поредната простотия, която измислят. Брокери като мен с дългогодишен стаж отдавна искаме лицензиране, но не от НСНИ, а от държавни институции и на пазара за недвижими имоти да работят брокери с лиценз за тази дейност. Брокерската дейност не е узаконена със закон. От много години чакаме това да стане, но уви! А иначе данъци и осигуровки плащаме - без закон за нашата дейност!
  • 4 гоуст

    19 4 Отговор

    До коментар #2 от "Emperorex":

    Крайно време е да има етичен кодекс, регистър и дори лиценз за всички брокери и това е ясно на всички.
    Като ти чета неграмотния пост май не ти е виновен брокера.. хаха. Явно си гледал цената на наема и не си се интересувал от документите. Нали знаеш - на крива ракета космоса и пречи.

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Реститутка

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Реститутка":

    И още интересни факти за НСНИ:

    1. Помещават се в жилищна сграда на бул. П. Евтимий- наскоро имаше материал в сайта относно законността на апартаментите офиси. Интересно дали НСНИ се помещава с помещение със статут на апартамент или на офис...

    2. Събират членски внос от 100лв. за да ви запишат при тях. Интересно какво е ценообразуването. Какви са целите на събирането на таксата, за какво ще се изхрачат тези пари, и защо точно 100 лв, а не 1лв или 99лв. са въпроси, на които отговор липсва.

    3. За да се членува в организацията трябват препоръки на други 2 агенции и да се подпише някакъв устав. Това по какъв точно начин гарантира, че ще се отсят некоректните от пазара, като част от агенциите, които членуват са проводници на такива некоректни практики- вземане на комисионни от двете страни, непознаване на ЗУТ, на ЗУЕС, на правни, икономически и финансови закони и дори на структурата на собвтвената си фирма.
  • 7 Emperorex

    7 8 Отговор

    До коментар #4 от "гоуст":

    За каква цена говориш не знам и какви документи да гледам бе отворко,та нали за това плащам комисионна на измамника(брокера).
    Във вашето село не знам как е ,но в моят град ако отдавам имот ще покажа документ за имота само на агенцията за имоти а на наемателя това няма как да стане.
    Ти ако си показваш нотариалният акт на всеки си личи колко си грамотен,като 99%от брокерите.
  • 8 Грую

    7 2 Отговор
    Ще станем държава на регистрите и за да посетиш обществена тоалетна ще се налага да се вписваш в регистър и после да даваш отчет какво си свършил!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 111

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Emperorex":

    При пазара на наемите е някакъв ад, клиенти са ми се оплаквали, че дори са ги и псували по телефона...Колкото до гаранциите и компетенциите, то отиваш на лекар и не нзаеш отсреща кой стои, ти искаш брокер, работещ с личен телефон, от неясно каква агенция, защото не се и представят, с написани договори на бланка, която попълват в имота, на коляно да ти даде гаранция...Брокерите боравим с документи и институции. От три години в Агенцията по вписванията е пълен хаос, приличащ на бардак, вадя УВТ в което не е нанесена ипотека, при все че на справка излиза, някаква "съдийка" ми обяснява че не може да ми направи тежестите и да ми провери земя и ме кара да входирам ново искане, че да го разпределят на друг по компетентен, вие от брокера гаранция искате...Единственото, което може да се направи в тази посока е да се измислят застраховки, както е при нотариусите и адвокаите...
  • 11 абц

    9 2 Отговор
    Измисленото ви сдружение нищо не струва !!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 пешо

    8 6 Отговор
    да им забранят да вземат комисионна и от двете страни, това си е конфликт на интереси като за учебник
  • 14 Гост

    0 6 Отговор

    До коментар #2 от "Emperorex":

    Приятелю, държа да те светна, че върху недвижим имот не може да се наложи запор!!! Успя да ме разсмееш, но те съветвам да не го казваш другаде това, ако не искаш да звучиш глупаво.

    Коментиран от #15

  • 15 Alf

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Ти пък ме застреля със винтовка от 3,5 км....не можело да има запор върху недвижимост....майтап бе Уилиии :))

    Коментиран от #17

  • 16 mkkm1

    2 2 Отговор
    Коментарите, както обикновено, са не само неграмотни, но и неточни.... В България Браншовите организации съществуват и то не една и две, лошото е, че законът за тях, който "богоизбраните" в Парламента отложиха не стои на дневен ред, а причините са много. Похвално е, че НСНИ не се отказва и ще продължава да търси начин да има поне регистър..... За закон може само да се мечтае, много са държавните служители, чиито интереси ще бъдат засегнати и няма как да си правят далаверките, заемайки разни държавни постове... Регистъра не решава проблемите на пазара с НИ, но поне ще има някаква възможност за избор на потребителите... Разни "знайни" и "незнайни" брокерчета, работейки от дома си, може и да отпаднат, дано! Да не говорим за голяма част от работещите, които не само че нямат почти никакви професионални знания, но нямат и грам морал и етика в отношенията си ...... Дъъъъълга тема....

    Коментиран от #18

  • 17 Да ама не

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Alf":

    Налага се възбрана, а не запор.
  • 18 Да ама не

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "mkkm1":

    Вписване в регистъра на НСНИ не дава абсолютно никаква гаранция за професионализъм, не дава абсолютно никакви гаранции за поемане на някаква отговорност, да не говорим, че дори и удостоверенията за тежести от АП не гарантират, че собственикът е същия в дена на нотариалното прехвърлянето на имота.
  • 19 Брокер

    7 4 Отговор
    Здравейте, не разбирам защо се говори общо за брокерите все едно да казваме монтьорите или готвачите са еди какви си, защото съм ял много лоша храна или съм патил от непрофесионален ремонт на колата, но не означава че всички не стават. А за " клиентите"
    които повечето са ходили да работят черна работа по чужбина и искат тамошното обслужване никой не ги спира да си закупят в която държава ги устройва реда и закона. Ако вие като клиенти сте попадали на груби или некоректни брокери то какво да каже един брокер след като се сблъсква с минимум 80 100 селяндура месечно които да крещят по телефона. А за този регистър истината е че ще помогне само на хората които го създадат да изкарат пари от това, защото за всички е ясно че ще впишат всеки който си плати(включително и некоректните), а много кадърни брокери никога не биха се записали заради това че е чист обир.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 БРОКЕРИ ИЗМАМНИЦИ

    0 3 Отговор
    БРОКЕРИ ИЗМАМНИЦИ - ВСИЧКИТЕ ДОЛНИ ЛЪЖЦИ И МОШЕННИЦИ !!! ВСИЧКИТЕ ЗА ЗАТВОРА !!!