Last news in Fakti

18 Юни, 2018 08:19 47 787 80

Сребърният фонд: Българите остават без пенсии?

  • пенсии-
  • пенсия-
  • сребърен фонд

Парите са на депозит в БНБ при отрицателна доходност

Сребърният фонд: Българите остават без пенсии? - 1
Снимка: Shutterstock.com

В края на май в резервния фонд, който след време трябва да допълва основните пенсии на българите, има 2.902 млрд. лв., показват последните данни на финансовото министерство. Сумата е с около 117 млн. лв. повече от края на 2017 г., като 103 млн. лв. от тях са дошли от концесии, пресмята в. „Сега“.

31 май е крайният срок, в който по закон в Сребърния фонд трябва да се внесат всички постъпления, дължими от предходната година. От приватизация са влезли символичните 770 хил. лв., а от глоби и санкции, свързани със следприватизационния процес, приходите са 2 млн. лв.

Въпреки бюджетните излишъци през 2016 и 2017 г., по това перо няма постъпления. По закон 25% от реализирания излишък на държавния бюджет трябва да се превеждат във фонда. Държавният бюджет обаче се различава от консолидираната фискална програма, по която за 2016 и 2017 г. бе отчетено положително бюджетно салдо, след няколко поредни години на дефицити.

За миналата година излишъкът е 845 млн. лв., или 0.8% от БВП. От тях 309 млн. лв. са излишък по националния бюджет, а останалите 536 млн. лв. по европейските средства. В националния бюджет влизат държавният бюджет, бюджетите на общините, на Държавното обществено осигуряване и на здравната каса, на БАН, БНТ, БТА, БНР.

В крайна сметка, ако националният бюджет е на плюс, то държавният е на червено с 8.7 млн. лв., за което обаче - волно или неволно - не се тръби от управляващите. А в държавния бюджет влизат сметките на министерствата, държавните ведомства, Народното събрание и съдебната власт. Това е приходоизточникът, който по закон трябва да захранва Сребърния фонд. По същата причина за отчетната 2016 г., когато по големия бюджет бяха отчетени 1.6% излишък от над 1.4 млрд. лв., отново няма постъпления в Сребърния фонд.

Така на практика концесиите са единственият източник на приходи в Сребърния фонд през последните пет години. Постъпленията от приватизация отдавна са пресъхнали, а от бюджетния излишък не е влязъл нито един лев, съобщава в. "Сега".

При създаването на резервния пенсионен фонд преди десетина години идеята бе той непрекъснато да се пълни от приходи от приватизация и концесии, а средствата да се множат, като се инвестират разумно - съгласно ясна стратегия и законов регламент. За този период обаче фондът нито се управлява, нито се пълни по закон. В резултат на това средствата в него стигат за изплащането на пенсиите едва за няколко месеца.

По време на първото правителството на ГЕРБ, по предложение на тогавашния финансов министър Симеон Дянков, бе създаден законов механизъм за отклоняване на постъпленията от приватизация и използването им за други цели. Държавни дружества се прехвърляха в Държавна консолидационна компания, която на практика ги продаваше и превеждаше постъпленията като дивидент към държавата. Според експерти от БСК по този начин са отклонени около 500 млн. лв.

Опитите да се заобиколи попълването на фонда продължават и през тази година. В Закона за държавния бюджет за 2018 г. има текст, че очакваните 480 млн. лв. еднократен приход от концесията на Летище София няма да бъдат преведени в Сребърния фонд, както би трябвало да стане по закон. Парите от тази планирана от години концесия трябва да отидат за погасяване на борчовете на фалиралите на практика Български държавни железници.

Въпреки че по закон до 70% от средствата във фонда могат да се инвестират в акции на страни - членки от ЕС, до 30% - в акции на трети страни, и до 30% - в облигации, парите на фонда стоят на годишни депозити в БНБ. Така вместо да се множат, на практика те се топят. За 2017 г. БНБ определи отрицателна лихва от минус 0.10%, което означава, че за съхранението на парите централната банка е удържала около 2.8 млн. лв. За да не се ощетява фондът, тази загуба се покрива от централния бюджет, т.е. липсващите пари се взимат от джоба на българските данъкоплатци. И тази година средствата в Сребърния фонд ще носят загуби, след като правителството прие в края на миналата година поредната стратегия за управление на фонда, която отново предвижда парите да стоят на депозит в БНБ. Аргументите са, че инвестициите в акции са рискови, а в облигации могат да доведат до отрицателна доходност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инкогнито

    249 14 Отговор
    И без да се тръби който може да мисли го знае това. На тия дето гласуваха за ББ и И.Костов като дойде време за пенсия да ги издирят и да ги питат къде са парите!

    Коментиран от #26, #70, #80

  • 2 5ко

    260 6 Отговор
    Аргументът е много ясен. Няма насита на алчност и грабежи. Дори с цената на човешки живот. Рано или късно престъпниците трябва да плащат с лихвите за геноцида, който провеждат. За това няма давност!!!
  • 3 Ганьо

    129 14 Отговор
    Няма инвеститори...няма пари. Деиствайте или изчезвайте на вън!
  • 4 Милен

    191 4 Отговор
    Къде са милиардите от приватизацията ?

    Коментиран от #16, #17, #33

  • 5 Българина

    230 6 Отговор
    Видимите резултати ще стават и все по реални. Таксите от юп бяха в размер на 800 млн лв годишно сега ги няма, банките изнасят 1 млрд, веригите 1 млрд, трите ерп та 1 млрд, двата теца 500 млн, златните концесии 1 млрд. Парите изтичат от България като река, а герб ни карат да се радваме на пратените помощи на роднини тук .... Вие си ги избрахте

    Коментиран от #10, #11, #15

  • 6 georgi

    195 2 Отговор
    Наближава времето за бесене на много политици.
  • 7 зеко

    162 8 Отговор
    Бойко Борисов и неговата свита да чакат, възмездието от народа ако е така.

    Коментиран от #14, #20

  • 8 смок

    20 68 Отговор
    А някой пенсионер да не си е получил този месец?
  • 9 SAAB

    116 8 Отговор
    Простия пожарникар да събира маркуча .......вече е много тегав даже и за новините !
  • 10 гост

    113 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българина":

    ПАРИТЕ ги ИЗБИРАТ !!!!! Чарли (циганина) отива да гласува защото му дават 70лева !!!! А аз му казвам да дойда и аз . А-аа не ти не си от нашите !!!!
  • 11 гост

    31 91 Отговор

    До коментар #5 от "Българина":

    А каква пенсийка ти бяха обещали като "активен борец стрещу фашизма и капитализЪма" , а ??!! Еееех , къде са шумкарските времена , грабиш наред и плямпаш , че било за "народа" , а ??!!

    Коментиран от #19

  • 12 Язе

    47 84 Отговор
    Ще останем без пенсии и още как.
    Някога комунягите източиха пенсионните фондове, а после прогониха младите в чужбина. Те някои псевдо журналисти и сега продължават да убеждават млдите да се махат, пък после пенсии искайте.
  • 13 Коментар

    43 3 Отговор
    И КО ? Стана сега ?
    NO COMMENT !!!🐑
  • 14 Жан

    29 128 Отговор

    До коментар #7 от "зеко":

    На всички които плюят по ГЕРБ искам да им припоммня покупателната способност на заплатите и пенсиите преди 20-22 години. Дали беше по-добре при Жан Виденов?

    Коментиран от #22, #52

  • 15 на гости

    14 67 Отговор

    До коментар #5 от "Българина":

    А бе ушанка ,ти да не си от предизборния щаб на БСП? Какви са тези цифри,какво е това чудо? До скоро смятах ,че Кутев ви лови с капани на Витоша,но сега вече съм сигурен,че Кутев мята ласо.
  • 16 Реалист

    39 54 Отговор

    До коментар #4 от "Милен":

    Дарина Павлова и другите червени приватизатори ги харчат за твое и мое здраве. Имала нужда да си поднови ботокса и силикона.

    Пак гласувайте за бсп/бкп!!!
  • 17 Комбина

    49 3 Отговор

    До коментар #4 от "Милен":

    Милиардите дълове на фалиралата държава!
  • 18 Консерватор

    87 26 Отговор
    Злото за България идва винаги от една посока – БКП/БСП. Който и да е на власт, всъщност пак те управляват. По голям комунист от Бойко няма – тоя е ляв и в червата.
  • 19 Долу БСП

    32 66 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    КОМУНИЗМА най-голямото зло за човечеството. Това антихристка идеология и дълбоко античовешка.
  • 20 некойси

    72 11 Отговор

    До коментар #7 от "зеко":

    Бойко ще го търсят доста хора като сдаде властта, не знам само дали ще успее да се скрие добре.

    Коментиран от #24

  • 21 Анти Антикомунист

    77 15 Отговор
    50 години еднолична власт и диктатура. След това има ли един от тези, който да не е комунист: Любен Беров, Жан Виденов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Бойко Борисов, Марин Райков, Пламен Орешарски, Георги Близнашки, Доган, Волен и всчиката червена сган, която открадна България от народа Й.
  • 22 konservator

    53 5 Отговор

    До коментар #14 от "Жан":

    По-голям комунист от Бойко има ли? Цялата битка (опозиционност и скандалите)е за пари.
  • 23 Бегай далече

    38 9 Отговор
    В България нищо не е наред! Бегай, далече!
  • 24 Дедо Грую

    58 6 Отговор

    До коментар #20 от "некойси":

    Няма да успее да се скрие, защото много ги е надробил и има много мотивирани хора с големи възможности, които няма да му месят медена погача. А и да не говорим, че има и много други каши. Така че тиквоко със зъби и нокти ще драпа да остане на власт. Това за него е от жизнено важно значение.
  • 25 ИСТИНАТА

    75 9 Отговор
    Влизането на България в ERM-II и Банковия съюз означава съпоставимост не само на ДОХОДИ , но и на ПЕНСИИ, които трябва да се плащат у нас с тези на държавите от ЕС !!

    Над 1,5 милиона българи получават пенсии от 100 € , които съпоставими с минималната пенсия от 750 € на ИСПАНИЯ и ИТАЛИЯ са със 7 пъти по ниски!!!!!!!

    Готов съм да се обзаложа, че ОБЕЩАНИЕТО НА ГОРАНОВ и РЕШЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ до края на европредседателството да бъдат подадени докуменити за влизане в ЕВРОЗОНАТА НЯМА ДА БЪДАТ ИЗПЪЛНЕНИ!!

    УПРАВЛЯВАЩАТА ИН ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА НЕ ЖЕЛАЕ НАРОДА НИ ДА ЖИВЕЕ ЧОВЕШКИ КАТО ЕВРОПЕЙЦИ!!

    Никой от политическата класа няма желание да промени нищо в тази БАНАНОВА МУТРО - МИЛИЦИОНЕРСКА ДЪРЖАВА !!!!!

    ДВУЛИЧИЕТО ИМ, ЧЕ НИ ВОДЯТ НЕ КЪМ ЕВРОПА , А КЪМ ДИВИЯТ И ВАРВАРСКИ КАПИТАЛИЗЪМ ЩЕ ПРОБИЧИ САМО СЛЕД НЯКОЛКО СЕДМИЦИ, КОГАТО ИЗТИЧА НЕ САМО ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НИ, НО И ЗЛАТНАТА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОДАДЕМ МОЛБИТЕ ЗА ВЛИЗАНЕ ВERM-II и банковия съюз !!

    ОБЗАЛАГАМ СЕ, ЧЕ ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ ВОДЕЩИ ПОЛИТИКА НА ГЕНОЦИД И ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА НИ, НЯМА ДА ЗАДЕЙСТВАТ ТАЗИ ПРОЦЕДУРА!!!

    ТЕЗИ ПО НИЩО НЕ СЕ ОТЛИЧАВАТ ОТ КАМБОДЖАНСКИТЕ ЧЕРВЕНИ ХМЕРИ ДОВЕЛИ НАРОДА СИ ДО НЕВИЖДАН ГЕНОЦИД.

    ТАЗИ СЕДМИЦА Е СЪДБОВНА ЗА БЪЛГАРИЯ И ЗА ИСТИНСКОТО НИ ОСТАВАНЕ В ЕВРОЗОНАТА!!!

    Коментиран от #36

  • 26 СеСеСере

    30 32 Отговор

    До коментар #1 от "Инкогнито":

    Ами на тези,които сега са пенсионери откъде им идват парите бе калъф? Кой ги занули пенсионните фондове от едно време а? Комунисти мръсни крадливи колелета от ДС.

    Коментиран от #38

  • 27 Morgoth

    77 0 Отговор
    Хора, не разбрахте ли вече, че нашето поколение пенсии няма да има? Спестявайте, ако можете купувайте едно апартаментче да го давате под наем, работете в чужбина десетина години за да ви дадат пенсия от там и т.н. Който както може да се оправя сам, защото от държавата ще дойде нещо толква мизерно, че няма да стига едновременно за храна, ток и лекарства!
  • 28 Шаран БГ

    41 5 Отговор
    На "Долу БСП" № 19
    Не съм бил и няма да бъда привърженик на никоя партия , нито отдаден изцяло и безвъзмездно на някоя религия. Изчел съм много писания - нужни и ненужни. Учиха ме, набиваха ми в главата, много идеи, идеологии, системи на управление и прочие науки....И съм стигнал до заключението, че грешни идеи и идеологии НЯМА !
    Като се започне от робовладелството и стигнем до този "атомен "век ГРЕШНИ СА ЕДИНСТВЕНО ХОРАТА!!!
    КАКВАТО И ИДЕАЛНА ФОРМА НА ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВУВАНЕ ДА БЪДЕ ПРЕДЛОЖЕНА И ВНЕДРЕНА В ПРАКТИКАТА --- ЧОВЕКА, ХОРАТА СА ТЕЗИ, КОИТО ЩЕ Я ИЗПОРТЯТ И ЩЕ Я ОПОРОЧАТ ТОТАЛНО !!!!
    И най,най,най-праведния дето се бие в гърдите, че е базгрешен, крие дълбоко в себе си ЗЛОТО ЧОВЕШКО и ЧОВЕШКИТЕ ПОРОЦИ.
    Разбира се , че има изключения, но те са на ненормални индивиди.
    Писал съм го и друг път, доказано е от историята на човека, и се знае : КАКВАТО И ВЛАСТ ДА ВЛАСТВА - СЛЕД 10-15 ГОДИНИ СЕ КОРУМПИРА !
    Системата, идеологиите са без значение.........
    " Демокрацията" от типа "САЩ" която ни се налага, убеден съм, вече сте почувствали нейната "сладост", защото базата и е ГОРДОСТ И АЛЧНОСТ !!!! Никаква хуманност - откровена безнравственост !!
    Човечеството през цялото си съществуване постоянно се стреми да избере по-малкото зло. Избира го и.......то пораства и става голамо !!

    Коментиран от #32

  • 29 123

    51 6 Отговор
    Така е с мафията ГЕРБ/Обединени патриоти/ДПС/ДСБ! Краде се безогледно и от всякъде, без значение дали е от болни, стари хора или от деца-инвалиди! Тези ГЕРБерасти отдавна не разчитат на заплати и пенсии!
  • 30 ь7э8ф9хпц

    46 2 Отговор
    най голямото ограбване за много милиарди по голямо от кражбата ктб е убийственото вдигане с години на пенсионата възраст поставяща в неравностойно положение хора от близки поколения работили една и съща работа.това е пладнежки грабеж осъществен по време на министър калфин
  • 31 Томас

    31 2 Отговор
    Както преди ще ги усвоят и безследно ще изчезне фондът .
    За гепене и кражби нямаме ограничения
  • 32 Антикомунисt 1

    6 25 Отговор

    До коментар #28 от "Шаран БГ":

    До "Шаран БГ": Все пак трябва да има някакъв критерии за добро и зло. Звучиш ала "всички са маскари". Хулиш САЩ, нищо не казваш за любимата Русия. Не ти вярвам. Библията е регламентирала човешките взаимоотношения, ама кой да се съобразява. Та ти са казваш, че не си отдаден "безвъзмездно" на никоя религия. Е, какво очакваш?
  • 33 ТОЧКАТА

    34 1 Отговор

    До коментар #4 от "Милен":

    Да поясним КЪДЕ са милиардите от приватизацията...Мантрата е---,,Да дойдат ЧУЖДИТЕ инвестиции ,та да си вдигнем РАСТЕЖА и да ИМА ПАРИ,,....!!!!...А едно време си казвахме ....,,то в ЧУЖДИ ръце ,само курец РАСТЕ,,,,!!!Ееее,Даже и го доживяхме....Та въпросът ти,драги е ...излишен...и в статията ТОЧНО са показали това...
  • 34 БойкоЛуканов

    29 2 Отговор
    Кога Сретане, ще пратиш Бойко на едно по-убаво место? ;) :) :)
  • 35 ТОЧКАТА

    17 2 Отговор
    Ние сме ...мммм...територия с неолиберална/свободно движение на капитала,приватизация,ниски данъци за капитала,,,свободен!!,,труд///... политика и пазарно устроиство/всичко в името на печалбата/.....Тоест---всичко за частника ,нищо за държавата И ТЕЗИ КОИТО РАЗЧИТАТ НА НЕЯ.Та тогава какво се ,,учудваме ,,на резултата????

    Коментиран от #47

  • 36 ТОЧКАТА

    22 4 Отговор

    До коментар #25 от "ИСТИНАТА":

    ТОВА Е НАЙ ,ГОЛЯМАТА ЗАБЛУДА!!!Питай гърците,италианците,испанците,португалците и навсякъде където...ТРОЙКАТА ,,помогне,,!!!глупако.../извинявам се на ,,факти,,./'''ТЪПА мантра е ,че АКО ......НЯМА ДА....!!!!!Има сумати държави,които БЕЗ да са в еврозоната СА УСПЕШНИ!!!!!!!

    Коментиран от #44

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 селянин

    40 0 Отговор

    До коментар #26 от "СеСеСере":

    Съгласен съм с теб,от 2000 год.има пенсионни фондове,аз съм миньор с категория и се осигурявам в професионален фонд,и до пенсинирането ми съм набрал 7500 лв.тия пари НОИ ги взе,потънаха..няма ги и в пенсионната ми партида,Дянков наредил парите от проф.фондове до набор 1958г.да се взимат за премии на НОИ..и за това децата ми не работят за Б-Я,нема такава държава.
  • 39 Бесен

    43 6 Отговор
    Един хубав ден българите ще разберат, че ГРОБ са крадци и българоубуйци!!! А помните ли откраднатите пак от тия бандити 2 милиарда от здравния фонд?!!!
  • 40 Димитров

    34 3 Отговор
    ЗАЩО ВЪНШНИЯТ ни ДЪЛГ НАДМИНА 50 МИЛЯРДА..........ЗАЩО и КОЙ ЩЕ ГИ ВРЪЩА
  • 41 ПЕНКО

    24 0 Отговор
    СПОМНЕТЕ СИ ИМПЕРАТОР КАЛИГУЛА ... ХАЗНАТА ПРАЗНА И ТОЙ "ТОВАРИ БОГАТАШИТЕ " ДА Я НАПЪЛНЯТ ! ВСЕКИ УЧАСТНИК В "ПРИВАТИЗАЦИЯТА " И НА МРЪСНИ.ЦИТЕ И НА ЧЕРНОТО ВАНЕ ЩЕ СИ ПЛАТИ ДЪЛГА КЪМ ОБРАНИЯ ОТ НЕГО НАРОД !!! НАРОД ГАДОВЕ ЩЕ ИМА И ВИЕ ОБИРДЖИИ ЩЕ СИ ПЛАТИТЕ ...ПА БИЛО И С ДЕЦАТА СИ
  • 42 Грую

    11 1 Отговор
    Колку, колку кайш бил сребърниот фонд? Я виж тука ЗАКОН за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2018 г.
    Обн. - ДВ, бр. 99 от 12.12.2017 г., в сила от 01.01.2018 г.
    1. Осигурителни приходи 6 517 626,3 хил.лв.
    5. Получени допълнителни трансфери от централния/държавния бюджет за покриване на недостига от средства 4 186 309,3 хил.лв.
    Това беше на-важното от приходната част, а ето най-важното от разходната
    1.1. Пенсии 9 455 866,4 хил.лв.

    Колку, колку кайш беши сребърниот фонд?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 до 36

    28 3 Отговор

    До коментар #36 от "ТОЧКАТА":

    Призоваваш ме да питам ИТАЛИАНЦИ , ИСПАНЦИ за това какво се е случило след въвеждане на ЕВРОТО!!!!!!
    ПИТАЛ СЪМ ГИ!!!!!
    Цените на стоките от първа необходимост в момента са по НИСКИ ОТ НАШИТЕ , а заплати и минимални ПЕНСИИ СА ДЕСЕТОКРАТНО ПО ВИСОКИ ОТ ТЕЗИ В БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!
    Не забелязваш ли, че нашите имигранти отиват точно в тези "загниващи" капиталистически държави , а от там никой не идва в България!!!!!! ДОРИ И БЯГАЩИТЕ ОТ АФРИКА И АФГАНИСТАН НЕ ОСТАВАТ В СТРАНАТА НИ!! Та тук е по зле и от държавите в които се води война!!!!! Според ЦРУ сме вицешампиони по смъртност в света!!!! Как управляващите ни искат да се превърнем в НОРМАЛНА ЕВРОПЕЙСКА СТРАНА???? Как ще допуснат да се развали системата им на геноцид и етническо прочистване в един район населен с българи?!
    ТЕ ИЗГРАДИХА СВОЯ КОМУНИЗЪМ , А НАС НИ ВКАРАХА В БЛАТОТО НА НАЙ ДИВИЯ КАПИТАЛИЗЪМ.

    Коментиран от #51

  • 45 БАЛКАНСКИ

    23 2 Отговор
    България спешно трябва да стартира агресивна икономика преди да са заминали младото ни поколение.
    Агрсивно съживяване на нови работни места във всяка област.
    А и държавата да ги толелира , а не да ги контрира с всевъзможни пречки и бюрократични забрани . ИНАЧЕ ,,,,, СБОГОМ МАРИЯ .
  • 46 Консерватор

    31 6 Отговор
    Заглавие на статия:"€30 милиарда за пенсиите в Гърция за една година" (за 2.7 млн. пенсионери). Това са 11100 евро на година или средно 925 евро на човек. Майка ми взима 150 лв. и един ден не е била без работа и не е била чистачка. Какъв ЕС, какви 5 лв. – не е възможно да не се разпадне.
  • 47 Комбина

    26 3 Отговор

    До коментар #35 от "ТОЧКАТА":

    До "Точката": Фундаментална грешка! 50 % от бюджета отива за вездесъщата държавна администрацията, останалите пера са за крадците и остава малко за народа, което да поддържа статуквото. Частния бизнес е в ръцете на неколцина олигарси, чичовци, вуйчовци, стринки и лели.
  • 48 Истина

    20 0 Отговор
    Да са живи и здрави Глупаците и Слепците в България ,който са свикнали да ги мачкат !!!!!!!
  • 49 Будала

    11 1 Отговор
    Какво не харесвате на приватизацията 20години стоя в парламента за да може да изтече давностния срок и се оттегли чист като сълза А старците ридаят с кървави сълзи за неговите щастливи дни дано те попарят откраднатите пари.
  • 50 Иоуееееее

    5 27 Отговор
    Поредната манипулативна и безумна статия.
    Естествено е, че е по добре парите да отиват за инвестиции, на пенсиите за какво са им повече, там колкото и да дадеш все е малко - бездънна яма. И без това само за бсп гласуват...
  • 51 ТОЧКАТА

    12 6 Отговор

    До коментар #44 от "до 36":

    БРЕ!!!Преди ни казваха---ЕС ЩЕ НИ ОПРАВИ,НЯМА ДА ТЪРПЯТ ПРОСТАЦИ И БЕДНЯЦИ...Вярвахме ,/И АЗ ВЯРВАХ/че като влезем в КЛУБА НА БОГАТИТЕ ,априори СТАВАМЕ КАТО ТЯХ!!!!Защото КАКВО ДА СПЕЧЕЛЯТ ОТ ПРОСЯЦИ!!!!????Ееее,времвто ме опроверга...Посочи една класация на ЕС,ЦРУ,ДД ,ООН в която да НЕ сме на последните места...И е абсурд ДА ВЯРВАМЕ,че еврозоната РЕШАВА ТАКИВА ПРОБЛЕМИ!!!!Та ОСНОВНА ЦЕЛ на ЕЦБ Е....ИНФЛАЦИЯТА!!!!!Целият инструментариум и КОНТРОЛ СА ПОДЧИНЕНИ НА ТОВА.После е РАСТЕЖЪТ,,и чааак след това пазар,инвестиции,бизнес,данъци,сигурност....Накрая е това ,което ТИ слагаш на първо място---народът да е добре/работа,заплати,социални системи,образование,ВЪТРЕШНО РАЗВИТИЕ И ПОТРЕБЛЕНИЕ/....НАКРАЯ!!!!И то АКО ОСТАНАТ ПАРИ.
  • 52 Kim Bu

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "Жан":

    Отговорът е ето тук, във това видео, след което ще се зароди един кофти въпрос в главата ти за кого да гласуваш на следващите избори!

    https://bultimes.com/%D0%96%D0%B0%D0%BD-%D0%92%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%91%D1%8A%D0%BB/
  • 53 десен умен и красив

    5 11 Отговор
    Да живее Боко тиквата!
  • 54 Работещ в НАП

    14 1 Отговор
    Парите за пенсиите на сегашните пенсионери идват от ДОО + 70 % дотиране от държавата. Като няма работеща икономика, няма ДОО, държавата и тя бедна. Нещата са навързани. До няколко години мъже и жени ще се пенсионират на 65 г. Ииии стаж 37 г за жени и 40 г. за мъже. Ако няма И двата фактора - пенсия няма. Но управляващите мълчат за това. А пенсионерите се увеличават , младите бягат навън. Средна продълж. на живот в БГ - 75 г. Защо да внасям 40 г. данъци и осигуровки, за да получавам пенсия има-няма няколко години??????
  • 55 безпартиен

    4 1 Отговор
    И все пак КОЙ НОСИ ОТГОВОРНОСТ или тя пак е "политическа" и колективна?
  • 56 12345

    4 1 Отговор
    е това е ясно, при криминалните некадърни мутри това е нормално.Кой е луд да се надява на пенсия в България.
  • 57 дръндрън

    8 1 Отговор
    После защо младите бягали в чужбина!
  • 58 Милен Цветков

    9 0 Отговор
    Има някои заблуди в коментарите, че влизането в еврозоната и банковия съюз ще ни вдигне доходите. Европа не ни иска там именно защото доходите ни са твърде ниски. Парите трябва да дойдат отнякъде, а това означава чужди инвестиции. Елементарно е - чуждият инвеститор идва, търси персонал на ниво на заплатите 700-800 лева, не го намира и предлага повече! Следващата година заплатите растат и човек си стяга куфарчето за примерно 1,300 лева/месечно. За да е така обаче, трябва и държавата да е активна, да насърчава инвеститорите, да им дава обекти на добри места срещу задължения за инвестиции със сериозен характер, да изгражда комуникациите - ток, вода, жплинии, път до имота на инвеститора. Не е толкова много. И да му каже - "Ела, даваме ти този и този недвижим имот да ползваш безвъзмездно за срок от 10 години, изграждаме ти станции, спирки, пътища, но когато наемаш хора, заплатата няма да бъде по-ниска от 1,500 лв. и си задължен да направиш допълнителни инвестиции в размер минимално на 5 млн. евро всяка година от първите 5 години на функциониране на компанията.". Като има последващ контрол какви инвестиции реално се правят всяка година и се следят условията по договорите. Реално, в средите на бизнеса трябва да има конкуренция за персонал, за да започнат да повишават заплатите, а оттам и пенсиите.
  • 59 Милен Цветков

    4 3 Отговор
    Колкото до пенсиите - в последните години се появиха много нови възможности за допълнителни доходи, за спестяване. Несериозно е да се очаква, че при тези заплати и осигуровки, накрая ще се взема стабилна пенсия. Нищо подобно! Плащаш 100 лв. данъци и осигуровки върху заплатата, пък искаш 500-600€ пенсия...

    Имаше една статия пак във факти.бг - 27% от домакинствата в ЕС спестяват пари за допълнителна пенсия и само 5% от българските правят същото. Хората на Запад мислят за себе си, ние - не! Там задели 500 лв от заплатата си и я внася във фонда, у нас такова нещо не се прави.

    Естествено, разбираемо е, че българинът има ниски доходи като цяло, че трудно се отделят пари за нещо, но пък положението вече не е такова, каквото беше с по триста лева заплати и почти същите цени.

    Коментиран от #61

  • 60 Ааа

    4 4 Отговор
    Това е дело на комунистите те открадоха държавата но и разни ражалвани комунисти като сдс дсб герб намазаха яко сега ще плаща народа за това където гласуват . Сега се появиха разни лъже патриоти и какви ли не проекти но всички са дело на дс и комунистите ще откраднат всичко и накрая на сиромаха ще му вземат оная му работа да се задавят дано
  • 61 Работещ в НАП

    4 3 Отговор

    До коментар #59 от "Милен Цветков":

    Плащаш 100 лв. данъци и осурови, ама ги плащаш 35-40 години, за да вземеш /ако дочакаш/ мизерна пенсия за няколко години. Ако не дочакаш???

    Коментиран от #62

  • 62 Милен Цветков

    10 1 Отговор

    До коментар #61 от "Работещ в НАП":

    Хм, интересна логика! "Ако не дочакаш?". Това е риск, който трябва да се отчита, но с подобно мислене никой не би сложил пари настрана.

    Така е, пенсиите са мизерни. Точно затова питам - Какво очаквате от своята пенсия, щом в продължение на 35-40 години внасяте мизерни суми? Може ли да внасяш 100 лв всеки месец под формата на данъци върху дохода, данък за общините и здравни и социални осигуровки и после да очакваш висока пенсия?!

    Я сравнете върху какви доходи се осигуряват в по-богатите страни и ще видите откъде идват високите пенсии. Защото пенсията зависи от доходите по време на активния професионален живот. Сочим за пример Гърция и пенсиите по 700€. Да, ама този човек е работил 35 години за 1,500€ месечно и като се пенсионира е логично да получава 700€, ако не и повече.

    Коментиран от #63

  • 63 Пешо

    7 1 Отговор

    До коментар #62 от "Милен Цветков":

    Хм, тук колко човека от простосмъртните работят за 1500 Евро? Е, изключвам 4-5 от големите градове.
  • 64 Бг.реалност

    11 1 Отговор
    И какво правим сега ?
    Ако в тази информация има и една хилядна истина,а то явно има и доста повече то това си е повод за гражданско неподчинение.
    А да видим,дали бългърина ще се събуди след 28-ем год.
    Алооооо,бългъриноооо !!!!!
    Събуждай се и си оправяй държавата човече.
    Стига спа.Едни румънци са вече на светлинни год.от теб докато ти се чудиш какво става.
    Държавата трябва да разбере,че всяко нещо има край.
    Кражбите и престъпленията на държавно ниво също.
    Като не става с протести с цветя и песни в стил гей-парад,време е за другата страна на тоягата.
  • 65 Милен 64

    14 0 Отговор
    Милене,моля те спри да ръсиш мозък.
    Просто спри,че не ти остана.
    Ти имаш ли някаква бегла идея колко много хора работят за заплата от порядъка 500-600лв.извън града-държава софия? Изключително МНОГО Милене!
    Колко искаш да бъде осигурителният доход за пенсия в/у 550лв.заплата определена от правителството?
    Или какво,сега ще започнеш да ми стенеш колко бедна е Бг.ли?
    Задължение на държавата е да се грижи за данъкоплатците си.
    Държавата има възможността да фиксира спокойно средната раб.заплата на 600-700 € още преди поне 10год.но тогава просто няма да остане толкова много за крадене.Това обаче НЕ Е проблем на данъкоплатеца.
    Хората искат високи пенсии защото имат правото на това.А факта,че бг.държава умишлено потдържа нисък стандарт на доходи и ултра високи цени се нарича геноцид!

    Коментиран от #73

  • 66 Redhorn

    5 2 Отговор
    Чудесно.
    Още един факт,че имаме политици които твърдо и неуморно работят
    срещу собственият си народ.
    Въпроса е оттук накъде и докога ?
  • 67 Ха-ха-ха

    5 2 Отговор
    Ние на мургавите казваме, че са крадливи,а държавата ги изпреварва. Направо сме за книгата на Гинес. След като на крадец и убиец дават присъди, значи е време и за държавата.Кой ще я осъди за съсипването на работеща икономика и разпиляване на семействата.
  • 68 Бай хойДД

    5 1 Отговор
    ЗА ВСИЧКО Е ВИНОВЕН ТИКВОНА И КТБ ОКРАДЕ И ЗАЕМ 40МИЛИАРДА ЗАГЛОБИ ДЪРЖАВАТА ТОЯ ПРЕСТЪПНИК БЕСИЛО НАСРЕД СОФИЯ
  • 69 AK47

    3 2 Отговор
    Все още ли има хора които смятат,че бългърина е способен да се управлява сам ?
    Е точно в това е проблема.
  • 70 Дядо

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Инкогнито":

    Ти пита ли ги вече ? Пита ли и другарите си от БСП и СДС ?
  • 71 Реалист

    4 2 Отговор
    Веднага спиране на всички пенсии !
    И без това пенсионерите ги дават на "ало"- измамници или за лотарията на Шиши , която е една грандиозна измама !
  • 72 гост

    4 2 Отговор
    Много приказки на пазара! Има такива,дето нямат стаж,и вземат пенсии 50 години!И те допълнително, усложняват системата,и затова за най -младото поколение,няма да има пенсии!Миньорите трябва да получават най-високата пенсия,че ние селяните с какво ще се греем?!
  • 73 Милен Цветков

    6 3 Отговор

    До коментар #65 от "Милен 64":

    Да съм спрял да ръся мозък... Цялата работа е, Миленчо, че се надяваш на държавата и на високи пенсии, защото имаш право на това. Така е! Обаче започни и да мислиш. Кой ще ти даде висока пенсия, щом плащаш осигуровки върху минималната работна заплата, да не ги смятам сега колко са? Държавата би могла да увеличи заплатите административно, но не го прави. Ти на какво се надяваш?! Не е ли ясно, че ще ти трябва много по-висок доход, който да докажеш пред НОИ впоследствие, за да получиш максимално възможната по българското законодателство пенсия? Мнозина тръгнаха към чужбина именно поради подобни подбуди - ще работи в Германия за 2,000€, а после ще взема сериозна пенсия. Ако бяха стояли в България с ниските доходи, мизерията им щеше да продължи цял живот, защото и пенсиите после ниски... Аз ли съм виновен, че не можеш да прогледнеш?
  • 74 Дон Кихот

    4 1 Отговор
    Не се плаши рабски народе ! Просто тези ФОНДОВЕ ще станат "ФОНДАЦИИ" оглавени я от президенша,я от премиерша.......и ще потекат блага в ползу болгарского рода! Пак да ни е честито!
  • 75 Луда 🐞

    3 0 Отговор
    Давам ви +, заради това, че бяхте изчерпателен и доста неща станаха ясни на аудиторията!
  • 76 Четки малко

    4 0 Отговор
    Абе мутри без пари не се живее или ми даваш пенсията от 1000лв или ще дойдем и ще ви убием .
  • 77 Следващи избори

    3 0 Отговор
    Гласуването трябва да се проведе и гласовете не трябва да се пипат от политици , циглета или не знам си кой си защото истинските гласове трябва да се пазят строго и на следващия ден да ги кажете гласовете кой за кого е гласувал така ние реално ще кажем коя партия печели много е простичко ама кой да мисли.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Манго шафьора

    4 0 Отговор
    Пенсии може да няма,обаче депутатски заплати ще има ,,така е в тази престъпна , чиновническа държава,
  • 80 синя трева

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Инкогнито":

    Костов от 20 години не е в политиката, защо не променихте нещо бе герберски утайки а си миете ръцете само с него?